Sophie Tvede er et navn, du helt sikkert har hørt før, især hvis du er en pige og bruger hårelastik. Bag en af de smarteste hårelastikker i vor tid er 23-årige Sophie Tvede, stifter af det kendte firma, Invisibobble. Sophie er datter af serieiværksætter og forretningsmand, Lars Tvede. I dag har Invisibobble over 100 ansatte og sælger produkter i over 60 lande. Sophie er sågar blevet nævnt i Forbes’ 30 under 30-liste i 2016 og har lavet en TED Talk. Sophie Tvede er bosat i München og er opvokset i Zürich.

Artiklen fortsætter under grafikken

Sophie Trelles-Tvede

Alder:  23 år Linkedinhttps://www.linkedin.com/in/sophie-trelles-tvede-73696147 Bachelor: Business Management, University of Warwick, England Nuværende stilling:  Medejer af Invisibobble Tidligere erfaring: Skiinstruktør

Start Simpelt

Sophie er kun 23 år gammel, har en bacheloruddannelse og den eneste erhvervserfaring hun har udover sit arbejde hos Invisibobble, er job som skiinstruktør. Hvad kan man lære af det?

Spørger man Sophie, vil hun sige, at det er faktisk ikke svært at starte sin egen virksomhed op. Hendes eventyr som iværksætter har været ganske enkelt med en startkapital på kun 4000 dollars. Samligner man andre virksomheder med stor omsætning med Invisibobble, kommer man frem til, at de fleste har fået en stor investeringssum til at starte med. Det er også tilfældet ved mange af de virksomheder, der figurerer på Forbes’ 30 under 30 liste, som Sophie og forretningspartner Felix Haffa er med på. Denne liste præsenterer 300 udvalgte unge ledere, iværksættere og selvstændige inden for ti forskellige sektorer. Felix og Sophie er nævnt under e-handel-sektionen blandt andre store navne i industrien.

”Det er jo klart, at mange firmaer kan omsætte for millioner, efter de har fået store investering til at starte med. Der er kommet en kultur, hvori man bliver rost for at få investeringer og ikke for at skabe en bæredygtig og værdiskabende forretning,” siger Sophie.

En festlig ide

Men hvordan kan det lade sig gøre at starte et firma, der i dag er verdenskendt med så lidt startkapital?

”Vores produkt er unikt, da det ikke koster særlig meget at lave, og man kan producere det i store mængder. Derudover er det også baseret på en meget simpel idé, og man behøver hellere ikke at være en industriekspert.”

Den oprindelige ide om at skabe en hårelastik, der var nem at bruge, samtidig med at den ikke gav hovedpine ved at hive i håret, var faktisk én, som Sophie fik på en festaften, hvor hun netop manglede en elastik og brugte et gammel fastnettelefonkabel i stedet. Derudover havde Sophie ”alt for meget tid ved siden af studiet, som kun bruges bedre.”

Fra fest til fashion

Sophies ide om en simpel hårelastik, som ikke gav hovedpine, fik vinger, da hun præsenterede det for sin daværende kæreste og nuværende forretningspartner, Felix Haffa. ”Selvom Felix ikke er en kvinde, forstod han produktet, og han havde styr på de forretningsmæssige elementer af processen. Jeg stoler på ham og på hans evner og værdier.” Derfra er Invisibobble vokset ganske organisk til at være et populært mærke inden for hårpleje. Men som Sophie siger i sin TED Talk til TEDxKEA, er det oftest det, der er mest simpelt og enkelt, der rækker længst:

Artiklen fortsætter under videoen

Fordyb dig i det du laver

En simpel ide er blevet til en verdenskendt succes på ganske kort tid. Men Sophie er langt fra færdig med Invisibobble. Hun mener, at der er alt for mange iværksættere, der skaber et falsk behov for deres produkter gennem en masse marketing og hype, der dokumenterer, at konceptet er en success, men kun på kort sigt. Derfor vælger Sophie at se Invisibobble som noget bæredygtigt, som hun gerne vil bygge stille og roligt op over tid. Invisibobble er begyndt at skabe andre hårprodukter, og firmaet kommer til at vokse til endnu flere lande inden for den nærmeste fremtid. For Sophie, der har svært ved at sove, medmindre hun har fået noget ud af dagen, er Invisibobble det perfekte sted at skabe noget, der er gennemtænkt, og hvor hun kan fordybe sig i et koncept, som hun tror 100% på.

Sophie Tvedes tre karrieretips til dig, der ønsker at starte dit eget op

1. Tro på det, du laver: Det siger sig selv. Hvis du skal starte noget op; om det så er et firma, et projekt eller et produkt, hvis ikke du selv tror på det, kommer du ikke ret langt. Jeg bliver ked af det, når jeg ser folk, der starter en forretning op, men så har de en ’exit strategy’ om 3-5 år. De gør det kun for pengenes skyld og for at få noget på CV’et. Det ender med at blive noget, der ikke er oprigtigt.”

2. Få styr på dine intellektuelle rettigheder, før du lancerer dit produkt: Lav en Trade mark, find en patenteret løsning på det, du skaber, før du går i gang, ellers bliver det noget, du skal slås med hele tiden bagefter.

3. Pas på med at ansætte for mange: Det er bedre at ansatte færre mennesker, som har en bedre forståelse af, hvorfor firmaet opererer, som det gør, og hvad deres rolle er i det. Det skaber mere effektivitet; folk skal være virkelig dygtige til det, de skal lave i firmaet.

Avatar

Allan Kortbæk

Allan skriver for organisationer som The Local Europe, Dansk Arkitektur Center og TEDxKEA (TED talks). Han er også medstifter af Jengo - en NGO, der arbejder med at skabe socialforandring i Tanzania. Derudover har Allan en kandidatgrad i Kommunikation og Performance Design fra RUC. Kontakt: ak@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn