Forside / Iværksætterportrætter / Mød Selina Juul, der er frontkæmper mod madspild og ikke spilder tiden 
Foto: DanielaDeLorenzo

Mød Selina Juul, der er frontkæmper mod madspild og ikke spilder tiden 

Selina Juul sendte breve til 300 fonde – og fik 300 afslag til Stop Spild Af Mad. I dag er det Danmarks største frivillige landsdækkende bevægelse mod madspild. Den tæller efterhånden over 60.000 støtter og samarbejder med blandt andet EU og FN. Mød Selina Juul, der er stifter af Stop Spild Af Mad, og få hendes bedste råd om at bevare sin integritet, arbejde struktureret og aldrig, aldrig give op. 

Selina Juul

Alder: 36 år
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/selinajuul
Twitter: https://twitter.com/selinajuul
Facebook: https://www.facebook.com/Madspild
Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/author/selina-juul
Bachelor: Grafisk design ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Organisation og titel: Stifter af Stop Spild Af Mad og blogger på Huffington Post USA
Tidligere erfaring: Selvstændig i eget grafisk firma Tegnefabrikken (lukket i dag).
Mest kendt for: Madaktivisten, som bragte fokus på madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet
Største succes: Blandt andet på grund af Stop Spild Af Mads indsats er Danmarks madspild på 5 år mindsket med 25%, svarende til 4,4 mia. kr.. Samarbejde med tre regeringer i træk. Citeret i over 1.000 udenlandske medier.

Selina Juul er født i Rusland og kom til Danmark som 13-årig. I Moskva oplevede hun knapheden på mad og tog derfor initiativ til at bekæmpe madspild i Danmark. Siden stiftelsen af Stop Spild Af Mad i 2008 har Selina Juul i den grad fået sat madspild på dagsordenen i både i Danmark og resten af verden.

Stop Spild Af Mad er omtalt i intet mindre end 18.000 danske og internationale artikler – blandt andet i BBC, The Economist, National Geographic, Deutsche Welle, The China Times og El País. Nu har organisationen lanceret et Nationalt Videncenter om Madspild.

Udmærkelser og milepæle

En af Stop Spild Af Mad’s helt store milepæle har været, at Danmarks nationale madspild på 5 år er blevet reduceret med 25%, ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer. Kampen mod madspild blevet en trend, og alle fra landbrug til kantiner til detailhandel til forbrugere har i dag fokus på at reducere og forebygge madspild.

Selina Juul modtaget en lang række priser og udmærkelser for sit arbejde. Hun har modtaget et ridderkors af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, Nordisk Råds Natur- og miljøpris, ALT for Damernes kvindepris, er blevet kåret som Årets Dansker af Berlingske og har modtaget Svend Auken prisen for bare at nævne en håndfuld.

Hvad er hemmeligheden bag en succes i den kaliber? Selina Juul deler erfaringer og gode råd ud til Talentguidens læsere.

Om at vedligeholde succesen 

Man skal være flittig og dygtig – og ekstremt struktureret. Man kan ikke skabe succes uden hårdt arbejde. Stop Spild Af Mad tager meget af min vågne tid og kræver fuld koncentration. For eksempel skal jeg være indstillet på at være super skarp, når Ritzau eller Danmarks Radio ringer en søndag morgen kl. 06 for at få en kommentar på den nyeste rapport om madspild, som er blevet offentliggjort aftenen forinden, hvor jeg i øvrigt lige var kommet hjem fra en madspildskonference i for eksempel Bruxelles, Rom eller Berlin. Det handler om hele tiden at være opdateret på den nyeste viden og formulere nogle kvalificerede svar, når medierne ringer – også når man er træt om kun har sovet 5 timer.

Om at bruge tiden fornuftigt 

Jeg hader at spilde tiden. Min kalender er så travl, så den nok kan sammenlignes med Connie Hedegaards kalender. Jeg bruger min tid yderst effektivt og fornuftigt, og jeg har ikke meget spildtid. For eksempel tager jeg ofte Skype-møder eller telefonmøder med folk for at spare tid.

Jeg tager heller ikke kaffemøder med folk bare, fordi ”de har en god forretning, som Selina lige skal hjælpe dem med”, eller fordi “de vil møde den kendte Selina Juul”. Min tid er yderst knap og “pjat”-møder kan klares over en telefon eller mail.

Jeg vurderer altid på forhånd, inden jeg bliver bedt om at kaste mig ud i at holde en lang række møder, om det er et projekt, som er relevant for Stop Spild Af Mad – eller om det blot bliver tom snak og spild af tid.

Siden 2010 har jeg ofte talt om madspild og Stop Spild Af Mad på store konferencer over hele verden – alt fra FN- til EU-konferencer med mere. Det er jeg super taknemmelig for. Men i dag er siger jeg ofte nej til at tale på alt for mange konferencer. Jeg har ikke tid til at rive flere dage ud af min travle kalender for at tale i 15 minutter på en konference i Kina, Singapore, Chile eller Canada, hvor jeg senest fik invitationer fra. De kan på konferencen afspille min seneste TEDx Talk. Så sparer jeg da også miljø og CO2 ved ikke at flyve så langt.

Selina Juul spilder ikke tiden på Netflix

Jeg spilder heller ikke tiden på de sociale medier. I dag kommunikerer jeg ud til ca. 70.000 mennesker om dagen og op til 500.000 mennesker om ugen på mine og Stop Spild Af Mad’s sociale medier. Det er et gigantisk ansvar. Jeg forholder mig derfor 100% fagligt og sagligt på de sociale medier, som fungerer primært som Stop Spild Af Mad’s nyhedskanal – og jeg involverer mig ikke i tidsslugende diskussioner, politik, spil, apps og andet tidsrøveri på de sociale medier – og har ej heller et Instagram profil, hvor jeg udstiller mit privatliv.

Jeg lægger stor vægt på at have “skærmfrie” timer og dage, hvor jeg er tilstede for min kæreste og mine venner – og ikke hele tiden skal glo i min smartphone. For eksempel når man spiser sammen, skal man være tilstede for hinanden. Og i weekender skal man allerhelst kunne lade være med at arbejde. For det er vigtigt at genoplade, så man er klar til en ny spændende uge.

Privat er jeg også god til at bruge tiden utrolig effektivt. Jeg kunne aldrig drømme om at tage på shoppingtur med veninderne og gå meningsløst på må og få. Alt mit tøj, sko og lignende køber jeg i dag udelukkende online, så sparer jeg også tiden der. Jeg har ikke set TV i efterhånden mange år, da jeg primært ser streamede nyhedsindslag på nettet. Jeg kan heller ikke finde på at bruge min tid på at glo en serie på Netflix. En god film en lørdag aften er hyggeligt – men at glo serier dagen lang er simpelthen en tidsrøver.

Om at passe på sit image og bevare sin integritet 

Hvis man skal have vedvarende succes som iværksætter, skal man bevare sin integritet og være meget opmærksom på sit image. Det nytter ikke, at du på din facebookprofil har billeder af dig og statsministeren til et stort topmøde – og ved siden af har du et fuldemands-billede fra en bar.

Siden jeg stiftede Stop Spild Af Mad i 2008, er jeg hurtigt blevet blevet offentlig person, som er citeret i danske og internationale medier – alt fra Politiken, TV Avisen og TV2 News til The Huffington Post, BBC og The Economist. Derfor er jeg meget påpasselig med mit image og de signaler, jeg sender ud. Jeg er for eksempel 100% saglig på alle mine sociale medier, jeg deler stort set intet fra mit privatliv ud, og jeg inviterer aldrig journalister inden for i mit hjem. Mit privatliv er privat – og det rager helt ærligt ikke folk, hvad jeg laver i min ekstremt sparsomme fritid.

I dag udstiller alle folk næsten alt om sig selv på de sociale medier i en grad, at vi næsten lever i et overvågningssamfund hvor vi overvåger hinanden. Jeg tror meget på at man har langt mere værdighed, hvis man værner om sit privatliv ved ikke at udstille alt om sig selv. Less is more.

Om at kende sin besøgelsestid

I medierne snakker jeg ikke om andet end madspild og dertilhørende grønne emner. Integritet er 100% vigtigt for mig. Vi har rigeligt med kendte mennesker i Danmark, som kan finde på at snakke om alt – bare for at komme på TV. Jeg er ikke et af de mennesker. Selvom jeg gennem tiden er blevet tilbudt diverse dokumentaroptrædener, TV- og radioshows, store avisartikler, magasiner og lignende – noget som mange ville give deres højre arm for – har jeg takket nej til dem. De havde ikke noget med madspild og mine emner at gøre, så jeg takkede nej til at stille op. Man skal kende sin besøgelsestid.

Jeg mener ej heller noget offentligt om politik – og selvom jeg uofficielt er blevet opfordret fra næsten samtlige politiske partier til at stille op som politiker, har jeg takket nej. Min sag er for vigtig til partipolitik – og Stop Spild Af Mad er ikke en partipolitisk bevægelse. Vi er en bevægelse, som favner alle, uanset partipolitik, religion eller farve.

Om aldrig at give op

For mig findes der ingen nederlag – der findes lektioner. For flere år siden sendte jeg breve ud til 300 fonde – og fik 300 afslag til Stop Spild Af Mad. Men jeg gav ikke op – og i dag er Stop Spild Af Man en national og internationalt kendt bevægelse, som er støttet af over 60.000 danskere, toppolitikere, store madpersonligheder – og samarbejder med EU og FN. Stop Spild Af Mad står også overfor et gigantisk nyt gennembrud – men jeg kan ikke afsløre det endnu. Jeg har brugt hele min sommerferie på det, og alt det hårde arbejde betaler sig.

Mit bedste råd til iværksættere: Giv aldrig op. Bliv ved med at ændre din strategi, indtil din plan går i opfyldelse. De folk, som aldrig bliver til noget, er de folk, som giver op alt for hurtigt. Se for eksempel på J.K. Rowling: hun fik afslag fra de første 12 forlag på sine Harry Potter-bøger, inden hun slog igennem og blev verdenskendt forfatter. Walt Disney fik 302 afslag, indtil han omsider fik støtte til at skabe Disney World. Kentucky Fried Chickens grundlægger Colonel Sanders fik 1.009 afslag, inden det omsider lykkedes for ham at slå igennem med sine opskrifter, som har grundlagt Kentucky Fried Chicken-imperiet.

De mennesker har aldrig givet op. Disse mennesker troede på deres drømme og førte dem ud i livet. Vil du have succes her i livet, skal du aldrig, aldrig give op.

Bliv ved med at kæmpe og ændre din strategi, indtil det lykkes for dig. Hvis du altid gør, som du plejer, vil du opnå præcis kun det, som du altid har opnået.

Selina Juuls gode råd om at være struktureret og systematisk 

Stop Spild Af Mad er i dag Danmarks største frivillige nationale organisation mod madspild. Det ville ikke være lykkedes, hvis dens leder var ustruktureret. Enhver form for iværksætteri kræver, at man er struktureret.

  1. Tag dobbelt så mange visitkort med til konference, som du regner med at uddele. Og husk også systematisk at få skrevet ned, hvem du har snakket med og følge op på dem og maile dem efterfølgende.
  2. Lav to do-lister. Lister hjælper mig med at strukturere mit enormt travle og hektiske liv. Så ved jeg, hvilke opgaver jeg mangler at lave, og hvilke ting jeg mangler at følge op på. Hav altid en lille blok på dig, så kan du altid skrive en idé ned eller notere, hvad du mangler at lave, så du ikke stresser over de opgaver, du har glemt at lave, eller de ideer, som fløj ud af dit hoved igen. Det bedste, jeg ved, er en to do-liste, hvor alt er overstreget. Så ved jeg, at alle opgaver er lavet, og alt er ekspederet.
  3. En tom mailboks ved dagens afslutning er også en rigtig god regel. Så har man ekspederet alle sine mails og kan afslutte dagen med god samvittighed. Svar på en mail med det samme – og så er det ud af verden. Lad være med at trække det ud i det uendelige, så antallet af ubesvarede mails hober sig op.

Det værste, man kan gøre inden for iværksætteri, er at have en “vi når det nok i morgen”-attitude. Pludselig bliver i morgen til i overmorgen – og så bliver det en måned eller et halvt år. Og pludselig har man skubbet opgaven så langt ud i fremtiden, at man aldrig når at få den lavet færdig – mens andre opgaver hober op. Få det ekspederet nu, og så har du også god samvittighed overfor dig selv.

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website

Se Også

Hvad forventer direktørerne af morgendagens talenter? Jesper Damm fra The Boston Consulting Group

CBS Case Competition 2017 er i fuld gang og studerende arbejder på fuld tryk med ...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *