Har du nogesinde tænkt på at studere i udlandet? På de danske universiteter, er det efterhånden meget udbredt at tage et udlandssemester på sit studie. Eksotiske steder som Australien, Canada og USA trækker i de unge studerende, og der er en lang række muligheder for at komme ud i verden med sit fag. Men hvorfor ikke tage hele uddannelsen i udlandet? Hvordan foregår det lige? Disse spørgsmål tager Rune Tybirk Kvist fat om med en nystartet non-profit organisationen kaldet Project Access.

Artiklen fortsætter under grafikken

Rune Tybirk Kvist

Alder: 23 år LinkedIn: https://uk.linkedin.com/in/rune-tybirk-kvist-2893347a Bachelor: BA Philosophy, Politics and Economics, University of Oxford Nuværende stilling: Managing Director at Project Access og Incoming Summer Business Analyst, McKinsey & Co. London Tidligere erfaring: Intern, Nordic Development Corporation Summer Associate, OnFrontiers Managing Director, Oxford Strategy Group Frivillig: Bestyrelsesmedlem, Danish Students Abroad Største succes: At samle hundredevis af udlandsstuderende i et netværk med det formål at sikre lige adgang til information om ansøgning til topuniversiteter

Et informationshul der skulle fyldes

Rune Tybirk Kvist er Managing Director i det internationale non-profit mentornetværk Project Access. Rune fortæller, at det er en organisation, der hjælper studerende med at komme ind på verdens bedste universiteter. Dette sker ved, at ansøgeren sættes i kontakt med en nuværende studerende fra deres eget land, der læser lige præcis den uddannelse ansøgeren drømmer om.

“Derudover har vi netop færdigbygget en intelligent e-mail service, der hjælper ansøgere med at holde styr på deadlines og “fodrer” dem de rigtige ansøgnings tips på de rigtige tidspunkter – alt sammen helt gratis, selvfølgelig.”

Efter Runes egne erfaringer med information om udlandsstudier, følte han en nødvendighed for, at gøre unge studerende opmærksomme på mulighederne for, at studere i udlandet.

“Jeg startede Project Access sammen med to af mine medstuderende, Anders Krohn og Marcus Henglein fra Oxford, bl.a. fordi jeg ikke selv kendte noget til mine muligheder for at studere i udlandet, da jeg blev færdig i gymnasiet – og slet ikke ville have anet, hvor jeg skulle gå i gang.”

“ Først da jeg fik et afslag fra CBS og i mit sabbatår tilfældigvis mødte en Oxfordstuderende, fik jeg øjnene op for det. Så tilfældigt behøver det sgu ikke være – så vi er i gang med at fylde det nuværende informationshul.”

Rune fungerer som Managing Director i organisationen, som i øjeblikket er live i Danmark, Sverige, Tyskland, Polen, Singapore, Pakistan mfl. “Min rolle som Managing Director er, at orkestrere vores internationale ekspansion og finde på nye måder, at bruge teknologi til at skalere vores indsats,” fortæller Rune Tybirk Kvist.

Dygtige medstuderende og internationalt miljø

Mange tænker nok over, hvordan et udlandsstudie adskiller sig fra de danske universiteter. Og hvordan kan det gavne dig og din fremtid, at tage væk fra alt det velkendte. 

“Jeg har aldrig læst på et dansk universitet, men mit indtryk er, at de tre største forskelle er studiemiljøet, den personlige undervisning og det perspektiv man får. Først og fremmest betyder det virkelig meget at være omgivet af virkelig dygtige og motiverede medstuderende. Folk laver nogle fantastiske ting – fra biotech startups til Quidditch-klubber (ja, vi har et universitetshold…). Den slags skabertrang smitter.”

Rune læser til dagligt filosofi, politik og økonomi på Oxford University, og her er der nogle tydelige forskelle fra de danske universiteter.

“En del af min undervisning foregår med kun to elever pr. lærer. Det gør det lidt svært at gemme sig, hvis man ikke laver sine ting. Man bliver tvunget til at forsvare sine argumenter og tænke hurtigt og der er konstant feedback. Mine “tutors” ved, hvor meget og lidt jeg kan, og presser mig til at blive dygtigere. For det tredje giver udlandsstudier mulighed for, at opleve en anden kultur – og for at bo i nogle internationale miljøer – hvilket gør én bevidst om hvor mange måder man kan leve sit liv på og hvor mange måder man kan gøre tingene på. Tilsammen har de her ting vendt op og ned på hvad jeg kan og har lyst til at bruge mit liv på.”

Hverdagen i Oxford

Lige så forskellig selve studiemiljøet kan være fra Danmark, lige så ens er selve hverdagen som studerende.

“Det er ikke så meget anderledes end i Danmark – måske lidt mere intenst, men med tilsvarende længere ferier. Biblioteket om morgenen indtil formiddags forelæsningerne. Frokost i Dining Hall med studerende fra hele verden. Biblioteket. Eftermiddagsundervisning. Ud og flyve lidt på sit kosteskaft. Kaffe med en ven. Sport. Aftensmad. Et par timer på biblioteket. Godnatpils uden brus med vennerne på den lokale pub.”

Project Access gør en forskel

Rune Tybirk Kvist er klar fortaler for at studere i udlandet. Derfor understreger han hvor stor forskel det kan gøre at få en mentor, der har prøvet det før. 

Det giver mulighed for at stille spørgsmål til deres liv og deres studie, få råd om hvordan man bedst forbereder, få feedback på sin ansøgning og høre om hvordan man finansierer sine studier, hvis man er så heldig at få en plads. Man sikrer sig at man ikke har overset noget og får mulighed for at stille alle de spørgsmål, man ikke kan Google svarene på. Skriv dig op i dag på www.projectaccess.com

Systematisk og grundig tænkning

I forhold til spørgsmålet om vigtigheden af praktisk erfaring i forhold til uddannelse, mener Rune, at det afhænger af hvad man drømmer om at lave, og hvilken slags praktisk erfaring, man har adgang til. Yderligere er det vigtig at huske at der er forskel fra land til land.

“Jeg tror ikke man skal undervurdere de dividender, der kommer af at lære at tænke systematisk og grundigt over tingene. Det er i hvert fald hvad vi går og fortæller os selv på mit filosofistudie. Det er selvfølgelig ikke noget, man kun kan lære på et studie – men man lærer det nok ikke ved at lave kaffe i et ministerium 20 timer om ugen. Det varierer dog fra land til land: Praktisk erfaring er vigtigere for at få sin første fuldtidsstilling i Danmark end det er i England. I England er Excel noget man lærer, når man starter på sit første job – ikke noget man skal kunne på forhånd.”

Et projekt drevet af passion
Rune Tybirk Kvist har været så heldig at have fundet både et studie og et projekt, som han er meget passioneret omkring. Når passionen driver værket gør det ikke noget at bruge en masse tid på det.

“Jeg har fundet nogle studier og et projekt, som jeg virkelig godt kan lide at bruge min tid på. Det gør det lettere at bruge mange timer på dem, og i sidste ende så gør det en forskel hvor mange timer bruger på det. Det betyder selvfølgelig, at der er mindre tid til andre ting – og det må man gøre op med sig selv om man har lyst til. Samtidig har jeg gang i færre forskellige ting end mange af mine medstuderende, men jeg engagerer mig dybt i de ting, jeg laver. “

Rune Tybirk Kvists bedste studie- eller karriereråd til studerende, der ikke tidligere har overvejet at læse i udlandet


1. Studér i udlandet. Du kommer aldrig til at fortryde det.

2. Omgiv dig med mennesker, der er klogere og mere motiverede på at gøre verden til et bedre sted, end du selv er.

3. Udret noget. Det ser godt ud på CV’et at vinde en case competition, men jeg tror ikke man skal undervurdere værdien (også for ens CV) af at stable en rigtig organisation, man brænder for, på benene. Det kan være hvadsomhelst. Det har også den fordel, at man samtidig kan hjælpe nogle mennesker eller tjene penge.

4. Det vigtigste for at få sit drømmejob er at finde ud af hvad det er. Studietiden giver en unik mulighed for at teste forskellige hypoteser, om hvad man brænder for. Meld dig som skribent til studenterbladet. Lav marketing for en NGO. Start en foredragsklub om grønne investeringer. Start en lille virksomhed i din fars garage. Prøv det af. Du kommer sandsynligvis til at bruge en relativt stor andel af dit liv på at arbejde, så investér en lille smule tid på at finde noget, der er din tid værd.

 

Overvejer du at studere i udlandet og har brug for hjælp til at komme afsted, inspiration, ansøgninger el. lign? Du finder masser af hjælp på: www.projectaccess.co/

Avatar

Nanna Salver

Nanna er portrætskribent hos Talentguiden. Nanna interesserer sig for mennesker, medier, kultur og sprog og er altid på udkig efter inspirerende historier. Kontakt: ns@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn