Thomas Skov Gårdsvig kræver ikke den store præsentation. Hvis du inden for de seneste otte år har tændt for en DR-kanal, har du højst sandsynlig set hans velfriserede hår, hørt hans rolige vestjyske stemme og blevet blødt op af hans tørre humor. Hele sit voksne liv har han arbejdet hos DR – med undtagelse af halvandet år som kok på Bone’s. Her arbejdede han efter gymnasiet, indtil han startede på Journalisthøjskolen i 2007. Men han færdiggjorde aldrig studiet, da DR viftede med en ansættelseskontrakt efter et succesfuldt praktikophold. For Thomas var der kun én mulighed; han skulle på bare ind på Danmarks Radio.

Artiklen fortsætter under grafikken

Thomas Skov Gårdsvig

Alder:  30 år. LinkedInhttps://dk.linkedin.com/in/thomas-skov-gaardsvig-61775513 Uddannelse: Ikke færdiggjort journalistuddannelsen Nuværende stilling: TV-vært ved DR Tidligere erfaring: Kok på Bone’s Mest kendt for: Det Nye Talkshow (praktikanten) Største succes: At han lever af det, han drømte om

Skil dig ud, og bliv husket

På Panikdagen, hvor alle de journaliststuderendes praktikpladser skal fordeles, ventede Thomas ængsteligt i 30 tavse minutter på, at DR skulle ringe til ham.

“Det var den værste halve time, fordi alle de andre fik jobs rundt om mig. Selv Hiphop-Helge, som ingen rigtig troede på, fik lige pludseligt et job, og så sad man der. Men så ringede de, og jeg kom ind til en samtale, som handlede om alt muligt andet end P3. Den handlede om lasagne og om Sønder Felding og alt muligt”, fortæller Thomas Skov.

Ansøgningen var tilpas humoristisk og havde den skævhed, som Adam Duvå Hall og P3s redaktionschef Christian Ottenheim ledte efter. Thomas Skov havde forinden været på kursus i, hvordan man skriver ansøgninger. Der fik han en masse gode råd –  men langt de fleste valgte han at se bort fra. På nær det ene vigtige råd om at sætte sig ind i stedet, man søger til. Han erkender, at han tog en chance, da strategien var baseret på at skulle skille sig ud og blive husket. På internettet kan man i dag finde den ansøgning, der gav ham praktikpladsen på P3. Han søgte også ved DR Nyheder og DR Sporten, men dem hørte han intet fra. ”Det er jo selvfølgelig kun den, jeg vandt på, jeg har vist”, forklarer Thomas Skov.

Det var en blanding af held og flid

Den største succes er at have fået lov til at lave det, jeg kun turde drømme om.

Vejen til at blive en af de ubestridt mest profilerede DR-ansigter har været lidt tilfældig, og barndomsidolet Anders Lund Madsen skulle vise sig at blive en altafgørende brik i Thomas Skovs karriere. Adspurgt til sin største personlige succes kan han ikke udvælge et enkelt program eller præstation, men snarere det faktum at det er lykkes for ham at lave det, der motiverer ham og giver andre folk et smil på læben:

”Den største succes er at have fået lov til at lave det, jeg kun turde drømme om. Da jeg gik i skole i Sønder Felding, der anede jeg ikke, at jeg skulle lave fjernsyn, men jeg kunne stadig godt lide at lave sjov og få folk til at grine. Op gennem gymnasiet kunne jeg også meget bedre lide at tegne nogle dumme tegninger og vise dem til folk, end jeg kunne lide at følge med i old (oldtidskundskab, red.). Det er i virkeligheden det samme, jeg gør nu – jeg får bare løn for det. Det synes jeg, er fedt. At det lykkedes, uden at jeg sådan er gået 100 procent målrettet efter det. I starten skete det bare. Jeg har været meget heldig. Jeg kom på P3. Så startede jeg på De Sorte Spejdere, hvor mødte jeg Anders, og så skulle han lave fjernsyn. Det er nok en blanding af held og flid.”

Dagligdagen for Thomas Skov er meget varieret og afhænger af, hvilket projekt han arbejder med. Er der optagelser, kan det blive ret heftigt, hvor han arbejder fra klokken 07:00 til 23:00. Når han sidder på DR3s social media-redaktion, nærmer det sig en normal arbejdsdag: Han møder ind klokken 09:00, finder på ideer, laver det og går hjem igen kl 17.

”Det er en fed redaktion, for vi må alt. Når man laver fjernsyn, er der langt fra tanke til handling. Men på den her redaktion kan en idé, du har fået, være ude samme eftermiddag. Der er plads til at lege.”

Huxi er jo stadig ham fra Boogie

En af den karismatiske kreatørs mest kendetegnende karakteristika er utvivlsomt hans uformelle, naturlige og jordbundne væremåde. Selvom privatpersonen i høj grad minder om DR-profilen, når han er på TV, er der et skæl mellem de to. Det samme gælder på de sociale medier, hvor han har opbygget sig en større følgerskare på blandt andet Snapchat, men der er dog grænser for, hvad han lægger ud af sig selv:

”Fjernsyn og snapchat er jo en form for butiksvindue, hvor du sætter nogle ting frem, og så er der også en masse ting nede fra baglokalet, der aldrig kommer frem. Så jeg er bevidst om, at jeg åbner til en vis grænse. Det er ikke sådan, at jeg tager en maske på, når jeg laver fjernsyn. Jeg er bare meget mig selv.”

Blandt den brede befolkning er han mest kendt som lærlingen fra Anders Lund Madsens Det Nye Talkshow. Denne titulatur og tilråb på gaden som ”det er sgu da praktikanten” har han kæmpet i en årrække med at skulle ryste af sig.

”Jeg har brugt mit navn i flere programmer for eksempel Thomas Skovs bilprogram og Thomas Skovs sportsprogram, og det har også hjulpet lidt – men for mig er Huxi jo også stadig ham fra Boogie. Det giver jo mening. Det sted, man møder folk først, hænger ved”

Jeg vil allerhelst sige ja, for jeg vil hellere fortryde, at jeg har sagt ja til noget, end at jeg har sagt nej.

Og ja, Thomas Skov har lavet mange forskellige ting. Måske lidt for mange set i retrospektiv. Han er nemlig rigtig god til at sige ‘ja’, når nogen spørger ham, om han vil være med, hvilket både har sine fordele og ulemper.

“Jeg vil allerhelst sige ja, for jeg vil hellere fortryde, at jeg har sagt ja til noget, end at jeg har sagt nej. Måske siger du ja til et eller andet, hvor, hvis du sov på det, så ville du tænke: ej lad mig da lade være med at lave det. Men så giver det nogle oplevelser, og man møder nogle mennesker, og lige pludselig skal de måske lave noget andet, hvor de kan huske dig”

Som regel, hvis det er en fed opgave eller nogle fede mennesker, der spørger, så kan jeg bedst lide at sige ja. Det er nok også derfor, at jeg har lavet så meget. Men hvis folk om fem-ti år bliver trætte af mig og mit ansigt, så er det da federe at have lavet en masse, man kan se tilbage på end at tænke på alt det, man ikke nåede. Så kan jeg komme tilbage på Bone’s. Der tror jeg altid, at jeg kan få plads igen”

Der er en (ukendt) udløbsdato på DR-pakken

Hvad fremtiden byder på, det er endnu uvist. Thomas Skov kan dog ikke se sig selv i samme rolle, når han fylder 50 år. Men så længe han ikke ved, hvad han skal, kan han lige så godt fortsætte med at være sjov på Danmarks Radio.

”Nogle gange tænker jeg, det ville være fedt at være ham fra Hammerslag. Altså, ham der har lavet det samme program altid. For så ville folk ligesom vide; det er det, han kan. Det er det, han er. For når man ser på, hvad det er, jeg har lavet, så er der ikke rigtig én ting, der går igen. Eller jo, der er mig, der går igen. Og ja, humoren går også igen. Det er nok den røde tråd igennem det hele. Men altså, det er jo ikk’ ham fra Hammerslag.”

Jeg kan stadig blive nervøs

På trods af at Thomas Skov har et TV-katalog, der er længere end Gustav og Linse Kesslers ditto tilsammen, kan han stadig den dag i dag blive nervøs inden et show eller et foredrag.

Der kan du stikke din snap og Instagram skråt op i røven, for der sidder 200 mænd, der lige har været i marken. De giver ikke en fuck.

”Jeg bliver tit nervøs og tænker ’åh fuck, jeg vil egentlig hellere tilbage på Bone’s, hvor man ikke skulle præstere på den her måde. Jeg kan nogle gange have præstationsangst, og det er tit stadigvæk en udfordring at skulle overvinde den. Det hjalp lidt, efter jeg blev gift, hvor jeg skulle holde en tale for Emilie. Jeg har aldrig været så nervøs nogensinde – og det overlevede jeg jo. Det tænker jeg tit tilbage på, og når jeg kunne klare det, så kan jeg klare det meste”

Et særligt nervepirrende øjeblik var, da han skulle holde et foredrag for 200 landmænd oppe i Hjørring.

”Der kan du stikke din snap og Instagram skråt op i røven, for der sidder 200 mænd, der lige har været i marken. De giver ikke en fuck.”

Træk vejret dybt ned i maven. Det er det vigtigste råd, når man står foran et tough crowd. Et råd som Thomas Skov har fået fra DRs værtscoach for netop at takle sådanne situationer. Afslutningsvis har Thomas Skov desuden taget tre gode karrieretips med til talenter, der gerne vil gøre karriere i eksempelvis en stor organisation som DR:

Thomas Skovs tre karrieretips

1. Mød før alle andre, og gå senere hjem. Så tror folk, at du er meget motiveret. Så kan du altid senere hen komme ind op ad formiddagen. Men i starten skal du komme før alle andre.

2. Vær høflig, og hils på alle. Alt lige fra receptionisterne og kantinemedarbejderne til cheferne. Sørg for, at de ved, hvad du hedder. På et tidspunkt begynder de at hilse tilbage. Lige pludselig er det fedt, at der er én, der kender dig. Start en samtale, mens du står i køen og small-talk lidt.

3. Sørg for at have et kendetegn. Thomas Skov gik med meget stramme bukser i starten, hvilket gjorde ham til ”fyren med de stramme bukser”, men det er bedre end at være ham, der går i almindeligt tøj ligesom alle de andre. Anders Stegger gik med bowlerhat. Man kan mene, at det er dumt og åndssvagt, men det gør, at folk lægger mærke til dig tidligt i din karriere.

Avatar

Simon Krag Linde

Simon skriver karriereportrætter for Talentguiden, klummer for Eurowoman og blogger på egen side. Lige nu er han i praktik ved BRO Kommunikation og læser Virksomhedskommunikation på AU. Kontakt: sl@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn