Der er stor forskel på hvordan vi kommunikerer skriftligt og mundtligt. Når vi skriver kan vi ikke vise tonefald eller gennem mimik vise hvordan vores ord skal opfattes. Tekst kan derfor let misforstås eller tolkes helt anderledes, end vi havde tænkt det. Tænk bare på sms-skænderier, der viste sig at være baseret på en tekstbaseret misforståelse…

En stor del af vores kommunikation foregår skriftligt, så det er vigtigt, at vi kan få folk vi ikke kender, til at kunne lide os gennem vores skriftlige kommunikation. Det behøver ikke at være svært, og du behøver ikke at være den store retoriker og jonglere med appelformer og tekstlingvistik for at skrive gode tekster til dine e-mails. Med bare små justeringer i dit skriftlige sprog kan du vinde folks tillid og velvilje.

Første skridt er at undgå disse 3 ord:

1. “Faktisk”

Ordet “faktisk” er utrolig farligt at bruge. Betydningen er stærkt afhængig af det tonefald du bruger og den sammenhæng det indgår i. Ansigt til ansigt kan man let afkode hvordan ordet skal opfattes. Det kan være helt uskyldigt – som det oftest er – men på skrift lyder du nærmere irriteret eller i værste fald vred.

“Det har jeg faktisk gjort.”

Sætningen kan være ment positivt – som et skulderklap til dig selv om, at du på trods af forhindringer opnåede målet. På skrift kan man dog komme i tvivl, om du er i selvforsvar eller er irriteret over det, der blev spurgt om. Marginen for misforståelser er stor og du kan let komme til at lyde uhøflig.

2. “Jo”

Du er garanteret ikke bedrevidende, men sådan kommer du med høj sandsynlighed til at lyde hvis du skriver “jo”. Det er en lille detalje, som vi ikke tænker over ofte, for vi bruger ordet i flæng når vi taler. Men på skrift træder ord hårdere frem, og et lille “jo” kan få dig til at lyde som om, du tror, at du ved bedre.

3. “Altså”

Ligesom “faktisk” og “jo” lyder “altså” hårdere, end det ofte er meningen. En småirritation kan let skinne igennem din tekst selvom den slet ikke er til stede hos dig.

Gør dette i stedet: I langt de fleste tilfælde kan du helt enkelt udelade ordene. Mere skal der ikke til. Du kan evt. omformulere din sætning, eller bruge flere ord til at forklare omstændighederne hvis det er vigtigt. Men som udgangspunkt er det egentlig bare fyldord, der i den mundtlige tale glides let hen over. De er faktisk ikke så vigtige, så du kan jo bare slette dem. Det er altså rigtigt nok.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn