Når du falder over en enestående jobmulighed, kan det være svært ikke at blive fristet til at indsende dit CV og en ansøgning i samme åndedrag. Men er det klogt? Findes der regler for, hvornår du bør sende en jobansøgning afsted? Det korte svar: Nej. Selvfølgelig vil du helst ikke trække tiden så langt ud, at det bliver for sent – omvendt forbedres udsigten til dit nye drømmejob heller ikke af at sende dit ansøgningsmateriale afsted hurtigst muligt.

Slå koldt vand i blodet

Indsender du dit CV og medhørende ansøgning få minutter eller en time efter jobopslaget blev aktivt, så betyder det en af to ting: Du vidste på forhånd, at stillingen ville blive slået op, eller at du ikke har brugt særlig meget tid på at forberede dine dokumenter, før de blev sendt afsted. Medmindre der er tale om den første af de to (og er det tilfældet, bør du gøre opmærksom på det i ansøgningen), så har du sandsynligvis gravet din egen grav.

Hvorfor? Dine ansøgningsdokumenter er først og fremmest din mulighed for at demonstrere din professionalisme, entusiasme og blikket for detaljen – eller manglen heraf. Kommer din ansøgning få øjeblikke efter jobopslagets udsendelse, så kan der stilles spørgsmålstegn ved troværdigheden af din ansøgning, og hvorvidt den er skrevet udelukkende til afsender, eller du blot har rettet en tidligere ansøgning, som har været brugt til lignende opslag.

I jobansøgninger ligger djævlen i høj grad i detaljen – både på godt og ondt. Skal du overbevise virksomheden om din relevans, så sker det ofte i form af detaljerede beskrivelser og informationer, der skiller dig ud fra mængden. Har du derimod sprunget over, hvor lavest er, så viser det sig også i ansøgning.

Denne artikel giver dig fire gode råd til, hvad du bør være opmærksom på og huske, inden du sender en ansøgning afsted til drømmejobbet.

1. Husk altid at tjekke den rette modtager

Hvis din ansøgning starter med ”Til rette vedkommende”, så er det ikke den bedste start. Det er en god idé at opsnuse, hvilken specifik person der skal læse din ansøgningen. Står det ikke på jobopslaget, så tøv ikke med at ringe virksomheden op og spørg efter det. Det fortæller tilmed, at du er entusiastisk og nysgerrig – vigtige egenskaber i de fleste jobs.

2. Dobbelttjek ansøgning og CV

Det er vigtigt at tjekke dine ansøgningsdokumenter igennem for småfejl. Der er ikke noget, der skriger mere på en forhastet ansøgning end stavefejl eller forfejlet tegnsætning.

Når du har siddet med hovedet nede i samme dokument i lang tid, kan det ske, at du overser de mindste fejl, selvom du selv har gennemlæst det utallige gange. Derfor kan du med fordel få en ven eller et familiemedlem til at dobbelttjekke for dig. På den måde undgår du de små fejl, som nemt kan virke uprofessionelle.

3. Tilpas ansøgning og CV til det specifikke job

Som nævnt må du for Guds skyld aldrig sende samme ansøgning til to forskellige jobopslag. Ingen jobs er ens – derfor bør ansøgningen heller ikke være det. Opsummerer dine ansøgningsdokumenter de kvalifikationer, som er mest relevante for jobbet, eller er dine punkter på CV’et de samme, som har stået der de sidste ti gange?

Er du omhyggelig i din granskning af jobopslaget, og har du, hvis muligt, talt med en fra virksomheden, så har du en større mulighed for at vide, hvad virksomheden har brug for. Dermed er det en lettere øvelse at nedskrive de kvalifikationer, som du besidder, og som matcher virksomhedens behov.

5. Gå den ekstra mil for at skille dig ud

Slutteligt er det værd at overveje, om der findes nogle dokumenter, som du kan medsende det traditionelle CV og motiverede ansøgning. Afhængigt af jobbet kan det være en god idé at vedhæfte certifikater, prøver eller andet, der kunne være relevant i forhold til den specifikke position. Du beslutter måske endda at gå den ekstra mil og tilføje noget, som ikke var efterspurgt i opslaget, men viser din passion og unikke kvalifikationer – eksempelvis et uopfordret projektforslag.

At overbevise en fremtidig arbejdsgiver om, at du besidder kvalifikationerne, passionen og interessen til at være en fremragende holdspiller tager tid og kræfter. Men hvis du virkelig vil have jobbet, så er tiden det mindste problem.

Avatar

Eddi Bisgaard

Eddi læser kommunikation på AAU og er lige nu i praktik hos reklamebureauet, Clienti. Han elsker at fordybe sig og skriver bl.a. om sociale medier og markedsføring. Kontakt: eb@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn