I samarbejde med:

Har du svært ved at få pengene til at række hele måneden? Hvis du er en af de mange danskere, der har problemer med privatøkonomien, så læs med i denne artikel, hvor Samlino.dk har samlet 5 gode råd til, hvordan du kan nedsætte dine omkostninger og dermed få plads til alt det sjove i livet som studerende.


Sammenlign dine faste omkostninger

Det første og vigtigste skridt på vejen mod at have flere penge mellem hænderne er ved at nedsætte dine faste omkostninger. En nem og overskuelig måde at gøre dette på er ved at sammenligne samtlige af dine forsikringer og faste abonnementer, såsom bredbånd, TV-pakke og mobilabonnement.

Dette kan du eksempelvis gøre på Samlino.dk, hvor du kan sammenligne alt fra a-kasser til bredbånd, bilforsikring og lån. På den måde finder du den billigste løsning på hvert produkt, du sammenligner, og du kan derved hurtigt spare flere tusinde kroner om året.

Skær unødvendige omkostninger fra

En anden vigtig ting, du kan gøre, er at gennemgå dit budget for unødvendige omkostninger med det formål at skære dem fra og derved spare penge. Hvis du eksempelvis har et fitness-abonnement, men aldrig kan tage dig sammen til at gå derned, eller hvis du har et Netflix-abonnement, du aldrig får brugt, så er det dumt at betale flere hundrede kroner for dem hver eneste måned.

Hvis du eksempelvis betaler 99 kr. for et Netflix-abonnement hver måned, men opsiger abonnementet, fordi du ikke benytter det, så har du lige sparet 1200 kr. over et år – det er nemt, ikke?

Spar, hvor du kan

Dette er en åbenlys pointe, men særdeles vigtig, da det måske er en af de nemmeste poster at gøre noget ved. Hvis du bevidst tænker over, hvor du kan spare i din hverdag, så vil du helt sikkert kunne spare nogle penge. Hvis du eksempelvis undgår at købe ind, når du er sulten, så slipper du højst sandsynligt for at købe unødvendige snacks med hjem – eller hvis du venter med at få din morgenkaffe, til du er landet på arbejdet, så undgår du at købe en dyr take-away-kaffe på vej derover. Det kan egentlig gøres ret nemt og simpelt, så det er bare med at komme i gang!

Se, om du kan ændre dine dårlige vaner

Mange mennesker sidder fast i gamle vaner – både gode og dårlige. Nogle tager måske konsekvent bussen i stedet for cyklen, og andre køber måske altid frokost i kantinen i stedet for at tage en madpakke med. Det vil selvfølgelig være mest fordelagtigt ikke at have nogle vaner, der er dårlige for din økonomi, så hvis du systematisk gennemgår din hverdag og rutiner, så finder du måske frem til nogle dårlige vaner, som du kan ændre – og dermed spare penge.

Betal din gæld af systematisk

De fleste har en eller anden form for gæld – om det så er fra et boliglån, noget studiegæld eller noget helt tredje. Det er dog dyrt at have denne gæld liggende, og derfor er det vigtigt at få den betalt af så hurtigt som muligt. Dette kan du gøre ved hjælp af flere forskellige strategier – som f.eks. lavinestrategien.

Lavinestrategien handler om, at du betaler den samme månedlige ydelse hver måned, men hvor du betaler mere af på det af dine lån, der har den højeste ÅOP. Dermed slipper du hurtigere af med de dyre lån og ender derfor i sidste ende med at betale et mindre beløb i kreditomkostninger, end du ville have gjort, hvis du blot betalte den samme ydelse på hver af lånene – på denne måde kan du altså spare flere tusinde kroner.

Der findes altså utallige måder at nedsætte sine omkostninger på og spare penge. Det handler om at være systematisk og grundig, når man kigger sin økonomi igennem i krogene – men det hele betaler sig i sidste ende, når man får sparet en masse penge – så du må hellere se at komme i gang!