Om du er til rolig natur eller vibrerende byliv, byder Aarhus på et væld af gratis fornøjelser for studerende. Derfor: Sluk computeren og genoplad batterierne med en håndfuld af de bedste kulturoplevelser i Smilets By! Foto: RUNI Photopop, VisitAarhus


Trænger du til en pause fra eksamenslæsningen og måske lidt frisk luft? Så er Aarhus et kulturelt mekka med vidt forskellige muligheder, hvad enten du trænger til at slå hjernen helt fra eller er nysgerrig på at lære noget andet, end det, du kan finde i dit sædvanlige pensum.

Aarhus scorer topkarakterer for sine mange kulturtilbud og initiativer, ikke mindst de gratis af slagsen, som falder på et tørt sted hos byens mange studerende. Vi har samlet fem bud på aktiviteter, der både er hyggelige at give sig til, og som kan hjælpe dig med at genoplade batterierne, så du kan vende oplagt og motiveret tilbage til studierne.

Gå på opdagelse i Væksthusene i Botanisk Have

Er du vild med natur og varme himmelstrøg, kan du tage forbi Væksthusene i Botanisk Have. Her kan du slentre gennem hele fire klimazoner med planter i alle afskygninger og fare vild mellem majestætiske palmetræer, meterhøje kaktusser og blomsterbuske omsværmet af farverige sommerfugle.

Væksthusene formidler et væld af historier om stedets rige planteliv og forholdet mellem os mennesker og den dyrebare natur, hvis altså du har mod på at lære noget af dit besøg. Er det ikke sagen, kan du selvfølgelig også bare trække stikket og nyde den trykkende varme og den grønne udsigt under den store kuppel. Væksthuset har åbent i dagtimerne alle ugens dage, og kan du ikke få nok af den skønne natur, holder den omkransende Botanisk Have åbent hele døgnet – selvfølgelig helt gratis.

Tag med jernhesten i Kulturringen

Med Kulturringen kan du opleve Aarhus og en god bid af Østjylland på to hjul. Kulturringen er en cykelrute på i alt 540 kilometer, som er delt op i 22 mindre bidder, der fører dig gennem det jyske landskabs imponerende (kultur)historie og flere grønne oaser, hvor du kan gøre holdt og nyde en medbragt klapsammen eller stikke forbi én af spisestederne på din vej.

Ruten i og omkring Aarhus kommer bl.a. forbi oldtidsgravhøjene i Skrødstrup og Lygten, gamle kirker fra 1100-tallet – heriunder domkirken i Aarhus centrum – samt strand- og friluftsliv langs kysten. På hele ruten er der sat skilte op, så du nemt kan komme omkring uden guide eller smartphone ved hånden. Skulle du alligevel være fristet til at gå all in, kan du finde guides og rutekort med detaljerede beskrivelser på Kulturringens hjemmeside.

Mærk pulsen på Godsbanen

Ved første øjekast kan Godsbanen i den gamle godsbanegård i Skovgaardsgade virke som et uoverskueligt virvar af kulturelle tilbud og iværksættertyper. Har du mod på at dykke ned i det 10.500 kvm store selverklærede “overflødighedshorn af muligheder”, er der dog masser af oplevelser at hente – herunder 400 årlige arrangementer inden for alt fra teater til tøjmarkeder, hvoraf en god håndfuld af dem er gratis.

Foruden fart på kulturproduktionen er Godsbanen især kendt for sin arkitektur og sit stejle tag, og alene af den grund er stedet et besøg værd. Vil du nyde en pause fra studierne, kan du eksempelvis købe en kop kaffe i den tilhørende café Spiselauget og sætte dig i solen på taget, der har udsigt over byen og farverige ARoS.

Nyd udsigten på Den uendelige bro

Den cirkelformede bro designet af arkitekterne Niels Povlsgaard og Johan Gjødes på Varna Strand i Aarhus er lige dele kunstværk og nytænkende brokonstruktion og var oprindeligt en del af ARoS-udstillingen Sculpture by the Sea i 2015. På opfordring fra aarhusianerne er broen dog senere blevet fast inventar i bugten, hvor den siden opførelsen både har fungeret som turistattraktion og vielses-location for forelskede par.

Fra broen kan du både springe i vandet eller gå en tur i – praktisk talt – en uendelighed. Den uendelige bro står i sommerhalvåret fra maj til oktober, hvorefter den tages midlertidigt ned – hold derfor øje med kalenderen, så du ikke går forgæves.

Få et kulturelt kick i Musikhuset

Musikhuset i Aarhus er også kendt som Nordens største musikhus, og med sine seks sale og 11 scener er det ikke svært at forstå hvorfor. Selvom den majestætiske bygning i hjertet af Aarhus huser mange betalte koncerter og teaterstykker, er der faktisk overraskende mange gratis arrangementer i kalenderen, der samlet sprøjter ca. 1500 kulturproduktioner ud om året.

Således er det ikke et særsyn at se 5-6 gratis arrangementer i Musikhuset om dagen. Om du er til Saxofonaften med musikkonservatoriets mest epic sax guys, god gammeldags morgensang eller loppemarked, er der med andre ord helt sikkert noget for dig – også selvom du måske ikke troede, at et klassisk musikhus var noget for dig.