Når du starter på dit nye studie, vil du, som mange andre, stå med valget mellem at skulle flytte til din studieby eller pendle. Her er et par overvejelser du bør tænke over, før du beslutter dig for at blive pendler.


Når du starter på studie, kan det være fristende at pendle, hvis du er glad for det sted, du bor. Det kan være svært at pakke sine ting og sige farvel til familie og venner. Her er et par overvejelser, du bør tænke over, som måske kan hjælpe dig til at tage valget mellem, om du skal flytte eller pendle.

Hvordan kan du som pendler udnytte tiden bedst muligt?

Tidligt op og sent hjemme. Sådan er det ofte for pendlere. Derfor bør du overveje, om rejsetiden er det værd. Nogle vil mene det er spildtid, men hvis man forstår at udnytte tiden, kan tiden i toget være effektiv. Her kan du læse pensum og lave andre studieopgaver og på den måde ikke skulle læse, når du kommer hjem.

Hvis ikke du kan koncentrere dig om studiearbejdet, kan tiden også hjælpe dig til at slappe af. Tag høretelefonerne på og sæt en god playliste eller podcast på, hør radio eller måske en lydbog. Du kan også se Netflix, YouTube-videoer eller en DR-dokumentar.

Kan du leve med forsinkelser og ventetid?

Der kan være en del forsinkelser og ventetid på den offentlige transport. Hvis du både skal med bus og tog for at nå til dit studie, kan der være en chance for, at du ikke når dine forbindelser. Pendlerlivet er en tidsrøver på mere end et parameter, og det skal du være forberedt på.

Kan det betale sig at flytte?

Du bør overveje, hvad der billigst for dig. Bor du til en billig husleje, hvor du bor nu, kan togturen måske spare dig for mange penge i husleje. Omvendt kan det også være, at du kan få en billigere husleje ved at flytte, og samtidig spare penge på transporten.

Hvad er muligheden for befordringsfradrag ved studiejob?

Hvis du som pendler har mulighed for at finde et studiejob tæt på dit studie, har du mulighed for at få befordringsfradrag de dage, du er på job. Det fungerer sådan, at de første 24 km du pendler til job, ikke giver fradrag, men fra 24-120 km får du 1,94 kr. pr. km., som kan trækkes fra i Skat.

Når du starter på et nyt studie, vil du som pendler gå glip af meget socialt. Selvom det er muligt at tage det sene tog hjem, skal du stadig tidligt op dagen efter. Dertil er der festerne, og hvor skal du sove?

Hvad betyder det sociale for dig?

Du kan være heldig at finde en studiegruppe, som også pendler, og måske samme sted fra som dig. Men ellers vil det ofte være omkring studiet, at studiegrupperne mødes. Dog vil det ofte være sådan, hvis du pendler fra større byer, at der er en eller flere, som også pendler derfra. Altså vil der være noget socialt i at følges ad.