I samarbejde med:

En skriftlig jobansøgning er din vej til jobsamtalen, og noget som mange har svært ved at mestre. Når du skriver din ansøgning er det vigtigt at du husker følgende: kend dig selv, undgå klicheerne og overhold de uskrevne regler i din ansøgning. Her får du 5 tips til en jobansøgning der sender dig til tops i bunken af relevante kandidater til jobbet.

Læs også: Skriv en ansøgning der åbner døre

Husk altid dig selv i den skriftlig jobansøgning

Det er godt at kunne oversætte sine kompetencer og være fleksibel i forhold til forskellige brancher og virksomhedstyper, men intet af det, du skriver, må gå på kompromis med den, du er. Mange jobansøgere har prøvet, at deres ansøgning blev mere og mere ’sikker’ og dermed upersonlig i takt med antallet af afslag og derpå nye ansøgninger. Det er dog sjældent en god strategi. Og rigtig mange oplever således også, at det virker, når de får sit personlige touch til at skinne igennem igen.

Det skader selvfølgelig ikke at lade sig inspirere til alternative måder at formidle dine kompetencer på. Men husk og find dit eget personlige udtryk – at skrive på og layoute på.

Motiver læseren

Drop de klassiske indledninger som “Jeg tillader mig hermed at søge om stillingen som…” eller “Jeg har med interesse læst stillingsopslaget”… Start i stedet med at fortælle om din motivation for at søge ind hos virksomheden i din skriftlige jobansøgning. Arbejdsgiver vil – som alle andre – gerne ses og høres og anerkendes i det vedkommende arbejder med. Samtidig viser du, at du kender virksomheden og ved, hvad de arbejder med.

Hjælp arbejdsgiveren til at forstå, hvordan dine erfaringer kan tilføre værdi

Husk, at dit cv følger med, så der er ingen grund til at gentage det, der står i cv’et. Mange ansøgninger er simpelt hen cv’er gentaget i prosaform. Gør det i ansøgningen klart, hvordan du vil omsætte dine erfaringer til noget brugbart og interessant for arbejdsgiveren. Hvis det er svært ikke at nævne tidligere arbejdsgivere, så gør det på en måde, så du meget direkte fortæller arbejdsgiveren, hvad firmaet fremadrettet kan bruge dine erfaringer til. Vær mere eksplicit, end du tror, er nødvendigt.

Tag udgangspunkt i den konkrete opgaveudførelse i ansøgningen

Det er skønt, at ‘du brænder for’, ‘er interesseret i’ og ‘har lyst til’ – men dette må ikke være det bærende element i den skriftlige jobansøgning. Vis din faglige soliditet – også som nyuddannet, og koncentrer dig om dine faglige kerneområder udført som en professionel opgaveløser. Fortæl arbejdsgiver, hvordan du helt konkret vil gå til værks, hvis det er dig, der får jobbet.

Og de uskrevne til din ansøgning…

Hold altid ansøgningen på 1 side. Husk, at du ikke skriver mindre ved at sætte punktstørrelsen ned eller skrive helt ud til marginen. Ansøgningen skal kun pirke til arbejdsgivers nysgerrighed for at ville se dig til en samtale. Prioriter hvad du vil sige – gerne 2-3 slagkraftige argumenter – og hav tillid til, at du nok skal få mulighed for at fortælle alt det andet, du selvfølgelig brænder for at fortælle. Tjek også altid for dato, stavefejl og slåfejl; ikke mindst i virksomhedens navn.

Læs også: 4 råd til den hurtige jobansøgning

Avatar

Akademikernes A-kasse

Som Danmarks største a-kasse for akademikere skriver Akademikernes A-kasse om gode råd til at komme i gang med karrieren.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook