I samarbejde medkrifa

 

Er man målrettet mod drømmejobbet allerede fra studiets begyndelse, så er det langt fra umuligt at få det som nyuddannet. Få jobrådgiverens 7 bedste råd til, hvordan du kommer i gang.

Af Fie Rasmussen

For mange nyuddannede handler det første job primært om at få erfaring og et punkt på CV’et. Så kan man altid gå efter drømmejobbet efter nogle år på arbejdsmarkedet. Men sådan behøver det ikke være. Der er ingen grund til at udskyde sine mål, så længe man er forberedt på, at det kræver hårdt arbejde ved siden af studierne.

Ifølge Mariannne Tinggard, der er jobrådgiver i Krifa, handler det først og fremmest om at finde ud af, hvad man vil, hvor man vil hen og hvorfor. Derefter er det bare med at smøge ærmerne op – jo mere aktiv man er, des mere gør man sig bemærket. Det vigtigste er at få erfaring, kompetencer og netværk sideløbende med studiet. Jobrådgiveren deler syv gode råde til, hvad du kan gøre for, at drømmen går i opfyldelse:

1. Find ud af, hvilken profil virksomheden søger

På den måde ved du, hvilke kompetencer du skal have for at komme i betragtning – og dermed hvad du skal gøre for at få dem. Det kan for eksempel være vigtigt for virksomheden, at du kan sætte dig et mål og nå det – og det kunne en sportspræstation også vise. Det kan også være et relevant studiejob, hvis det er vigtigt for virksomheden, at du har praktisk erfaring.

2. Netværk er altafgørende, når du går efter drømmejobbet

Det kan både være at deltage i fag- og studierelevante arrangementer, at melde dig ind i en netværksgruppe og at have kontakt til virksomheden med en slags meddeler, der kan give insider-viden – for eksempel om vikariater, deres rekrutteringsproces eller særlige kompetencer, som virksomheden sætter højt. Det er vigtigt, at du selv er opsøgende uden at være påtrængende.

3. Skab realtioner til virksomheden

Giver din uddannelse mulighed for praktik i en virksomhed, er det selvfølgelig en oplagt mulighed for at gøre dig bemærket og skabe en relation til stedet.

4. Sørg for at lave en god LinkedIn-profil, og brug den aktivt

Meld dig ind i relevante grupper, og vis interesse for virksomheden og andre interessante og relevante personer og jobmuligheder. Vis, at du ved, hvad der rører sig inden for dit fag.

5. Ring til kontaktpersonen i jobopslaget

Er drømmejobbet slået op, så er det en god idé at ringe til kontaktpersonen for i første omgang at vurdere, om du ønsker at søge stillingen. Men vigtigst af alt giver det oplysninger, som ikke står i opslaget, men som du kan bruge i din ansøgning. Du kan for eksempel bede arbejdsgiveren fremhæve de vigtigste opgaver, så du ved, hvad du skal slå på. Eller spørge ind til det team, du skal være en del af. Det er igen en god måde at gøre dig bemærket og få mulighed for at give en kort præsentation af, hvad du kan tilbyde virksomheden.

6. Vis dit ansigt på arbejdspladsen

Det er altid en god idé at møde op og hilse på arbejdsgiveren i drømme-virksomheden. Jo mere du er i dialog med arbejdsgiveren des bedre. Så længe du er ihærdig på den høflige måde og både virker selvsikker og ydmyg. Hvis du får at vide, at virksomheden ikke har brug for nogen lige nu, så giv ikke op. Spørg, om du må sende en ansøgning alligevel, eller om arbejdsgiveren måske har andre i sit netværk, der kunne have brug for en som dig.

7. Undersøg, hvornår det er det helt rigtige tidspunkt at slå til

Det giver ikke meget mening, hvis du eksempelvis stadig mangler et år af din uddannelse – men samtidig behøver du ikke vente, til du står med eksamensbeviset i hånden. Brug dit opbyggede netværk til at finde ud af, hvornår det kunne give mening at søge. Og brug ventetiden til at opnå de kompetencer, der efterspørges.

Krifa

Som en af Danmarks største fagforeninger skriver Krifa om hvordan du skyder din karriere godt igang, og hvad du skal huske på undervejs.

More Posts - Website