Til jobsamtalen skal du helst være den bedste udgave af dig selv. Det kræver forberedelse, både mentalt og praktisk. Jo bedre du er forberedt, desto større overskud har du i selve situationen. Når du er godt forberedt, kan du lettere slappe af og være dig selv.

Inden jobsamtalen skal du altså:

1. Forberede dig på at uddybe din ansøgning og dit CV. Du skal med andre ord have styr på, hvad du har skrevet, kende din jobhistorik og din motivation for at søge netop dette job.

2. Forberede din korte præsentation af dig selv (ca. 2-5 min). På et tidspunkt i løbet af samtalen bliver du inviteret til at præsentere dig selv. Invitationen kan komme i forskellige forklædninger, f.eks.:

  • ”Fortæl om dig selv”
  • ”Hvorfor har du søgt jobbet?”
  • ”Hvorfor skal vi vælge dig?”
  • ”Vil du lige gennemgå dit CV”

3. Finde eksempler på dine tre vigtigste kompetencer, hvad enten de er faglige eller personlige. Det kan f.eks. være opgaver, du har løst fra tidligere jobs, eller en bestemt opgave, du har skrevet på dit studie. Det er ikke nok at sige, at du er ”god til at analysere en tekst” eller er ”løsningsorienteret” – det kræver en konkret uddybning eller et eksempel at overbevise andre om, at det er sandt.

4. Stille dig foran spejlet – eller optage det på video – og sige punkt 1-4 højt for dig selv eller andre. Det er vigtigt, at du har sagt disse ting højt mindst én gang, så du ved, hvordan det lyder.

5. Undersøge, hvad virksomheden producerer, hvor mange ansatte der er, om de har været i medierne for nylig (og hvorfor) mm. Uanset hvilket job du har søgt, forventes du at vide det mest basale. Du bliver ikke hørt i antallet af ansatte, men det er nødvendigt at vide, om de er 30, 300 eller 3.000 – eller om deres topdirektør netop er blevet skiftet ud.

6. Tjekke de personer, du skal møde, på LinkedIn, Facebook, Instagram og andre relevante medier. Notér dig, om I har fælles netværk, fælles interesser eller begge stammer fra Vejle. Det kan rart at falde tilbage på, når der skal smalltalkes undervejs.

7. Finde oplysninger om lønforhold i virksomheden/branchen/jobbet. Google lønstatistikker og spørg din fagforening eller dit netværk, hvad gennemsnitslønnen er for denne type stilling. Vær forberedt på at angive et niveau for dine lønforventninger.

8. Tjekke praktikken. Det vil sige dels, at du har styr på, hvilket tøj du skal tage på, dels at du kan finde stedet for samtalen, herunder transporttid, parkering osv. Der er ingen – INGEN – gode grunde til at komme for sent til en jobsamtale. Alt vil lyde som dårlige undskyldninger, og det sætter dig bagud på point fra starten.

Avatar

jobsamtale.nu

En jobsamtale handler om at præsentere dig selv bedst muligt i forhold til et specifikt job. Der er derfor mange forskellige perspektiver og spørgsmål, der skal afdækkes og besvares. Både set fra din side og fra virksomhedens. Vi er alle erfarne rådgivere, som kender de mest almindelige spørgsmål, der stilles til en jobsamtale og kan hjælpe dig med at forberede dine bedste svar på dem. Vi ved også en hel del om jobmarkedet, lønforhold og f.eks. processen fra første jobsamtale til underskrevet kontrakt. Derfor kan vi svare på alle de spørgsmål, der optager dig forud for en ansættelsessamtale.

More Posts - Website