Til jobsamtalen skal du helst være den bedste udgave af dig selv. Det kræver forberedelse, både mentalt og praktisk. Jo bedre du er forberedt, desto større overskud har du i selve situationen. Når du er godt forberedt, kan du lettere slappe af og være dig selv.

Inden jobsamtalen skal du altså

 1. Forberede dig på at uddybe din ansøgning og dit cv. Du skal med andre ord have styr på hvad, du har skrevet, kende din jobhistorik og din motivation for at søge netop dette job.
 2. Forberede din korte præsentation af dig selv (ca. 2-5 min). På et tidspunkt i løbet af samtalen bliver du inviteret til at præsentere dig selv. Invitationen kan komme i forskellige forklædninger, f.eks.
  1. Fortæl om dig selv
  2. Hvorfor har du søgt jobbet
  3. Hvorfor skulle vi vælge dig?
  4. Vil du lige gennemgå dit CV
 1. Finde eksempler på dine tre vigtigste kompetencer, hvad enten de er faglige eller personlige. Det kan f.eks. være opgaver du har løst i fra tidligere jobs, eller en bestemt opgave du har skrevet på dit studie. Det er ikke nok at sige, at du er ”god til at analysere en tekst” eller ”løsningsorienteret” – det kræver en konkret uddybning / et eksempel at overbevise andre om at det er sandt.
 2. Stille dig foran spejlet – eller optage det på video – og sige pkt. 1-4 højt for dig selv eller andre. Det er vigtigt at du har sagt det mindst én gang, så du ved hvordan det lyder.
 3. Undersøge hvad virksomheden producerer, hvor mange ansatte der er, om de har været i medierne for nyligt (og hvorfor) mm. Uanset hvilket job du har søgt, forventes du at vide det mest basale. Du bliver ikke hørt i antallet af ansatte, men det er nødvendigt at vide om de er 30, 300 eller 3000 – eller om deres topdirektør netop er blevet skiftet ud.
 4. Tjekke de personer du skal møde på Linkedin, Facebook, Instagram og andre relevante medier. Noter dig om I har fælles netværk, fælles interesser eller stammer fra Vejle. Det kan f.eks. komme handy ind, når der skal smalltalkes undervejs.
 5. Finde oplysninger om lønforhold i virksomheden/branchen/jobbet. Google statistikker, spørg din fagforening eller i dit netværk. Vær forberedt på at angive et niveau for dine lønforventninger.
 6. Tjekke praktikken. Det vil sige dels at du har styr på hvilket tøj du skal tage på, delsv at du kan finde stedet for samtalen herunder have styr på, transporttid, parkering mv. Der er ingen – INGEN – gode grunde til at komme for sent til en jobsamtale. Alt vil lyde som dårlige undskyldninger og det sætter dig bagud på point fra starten.

 

jobsamtale.nu

En jobsamtale handler om at præsentere dig selv bedst muligt i forhold til et specifikt job. Der er derfor mange forskellige perspektiver og spørgsmål, der skal afdækkes og besvares. Både set fra din side og fra virksomhedens.Vi er alle erfarne rådgivere, som kender de mest almindelige spørgsmål, der stilles til en jobsamtale og kan hjælpe dig med at forberede dine bedste svar på dem. Vi ved også en hel del om jobmarkedet, lønforhold og f.eks. processen fra første jobsamtale til underskrevet kontrakt. Derfor kan vi svare på alle de spørgsmål, der optager dig forud for en ansættelsessamtale.

More Posts - Website