Det er useriøst at tro, at man kan starte en sund virksomhed på deltid. Du skal gå all in, og give dig hen til dit projekt 24-7-365. Ellers kan du lige så godt lade være. Du behøver ikke nogen uddannelse for at være iværksætter. Hvis du virkelig tror på dit projekt og stoler på din mavefornemmelse, kan du komme lige så langt som nogle af verdens rigeste.

Af Eric Frederiksen

Artiklen fortsætter under grafikken

Eric Frederiksen

Alder: 25 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/eric-frederiksen-0646b250 Bachelor: HA – Generel Erhvervsøkonomi Kandidat: Cand.Merc: Internationalt Business and Marketing Nuværende stilling: Founder og CEO af tekstspot.dk Frivilligt arbejde: AIESEC

Sådan lyder to af de holdninger, man gang på gang møder, når man færdes i iværksættermiljøer.

Men det er noget vrøvl. Sandheden er, at gevinsten ved at starte sin første virksomhed op, mens man studerer, let kan være større end fordelen ved at droppe alt andet end iværksættereventyret. Både for din virksomhed og for dig selv.

Iværksætteri og studieliv er en perfekt kombination, for studielivet skaber genveje i iværksættertilværelsen.

Bliv cand.merc.ApS

Jeg har altid gerne ville have en cand.merc., de sidste otte år af mit liv har det været mit mål, og jeg fik endelig klaret uddannelsen her til sommer. Jeg har de sidste fire år mens jeg klarede min uddannelse, været iværksætter. Det startede med, at jeg manglede et studiejob. Jeg besluttede mig for at starte en virksomhed, da alt vi lærte på vores uddannelse var relevant i forhold til det. Dengang var vi to studerende, der på en bytur blev enige om at starte en biks. Hun (journalist) kunne skrive, og jeg kunne sælge hendes ydelser.

Meget er sket i løbet af de fire år. Den første partner valgte at gå andre veje og er blevet erstattet af en erfaren person i skrivebranchen. I dag er Tekstspot.dk en virksomhed, der laver alle former for content: artikler, produktbeskrivelser, korrektur, pressearbejde og oversættelse. Vi er fire ansatte og har mere end 100 freelancere tilknyttet. Vi har mange store kunder inklusive flere statslige institutioner. Hvad jeg har fundet ud af de sidste fire år er, at en kandidatuddannelse ikke betyder så meget i sig selv, men at den er nødvendig for at etablere sig i forretningslivet.

Man kan godt starte en virksomhed uden at gå ”all-in”

Det er nok her, jeg er meget uenig med mange. Jeg mener ikke, at du behøver at gå all in i starten, når du alligevel ikke har nok kunder. Selvfølgelig er der enkelte, der har knoklet hårdt og er blevet succesfulde iværksættere uden uddannelse, men de teorier og metoder, du lærer på en akademisk uddannelse, kan i høj grad hjælpe dig.

Selv hvis du ønsker at erobre verden, kan det ofte være en rigtig stor fordel at have en indtægt ved siden af, som du måske kan bruge til at outsource de opgaver, du ikke gider. Og ikke mindst er det rigtig godt at have penge til at overleve.

I mange iværksættermiljøer plejer mentaliteten at være at uddannelse er noget skidt. Både Mark Zuckerberg og Bill Gate droppede jo ud af deres uddannelse for at tage det store spring, så samtlige iværksætteraspiranter må jo kunne gøre det samme. Når folk fortæller den historie, glemmer de bare ofte at fortælle, hvor mange folk der droppede deres uddannelse, og ikke kom nogle steder. Jeg har et par gode grunde til, at du skal tage en uddannelse.

For det første ville jeg ikke være, hvor jeg er i dag, hvis det ikke var fordi, jeg fik SU, mens jeg startede min virksomhed. At regne med at man kan leve af sin virksomhed fra dag ét er ren utopi.

For det andet: Mange topledere i Danmark har en kandidatuddannelse. Alle direktører fra C20-virksomheder, som jeg har mødt eller kender, har en kandidatgrad eller mere, og det er min opfattelse, at man ikke kommer ind i større virksomheder uden en uddannelse.

For det tredje: Kandidatuddannelsen har givet mig nogle analytiske og teoretiske evner, som mere er undtagelsen end reglen i iværksættermiljøer. Hvis du spørger i en gruppe med iværksættere, vil du finde mange, der kan finde ud af at lave hands-on markedsføring som f.eks. SEO, Adwords osv., men ingen, der kan finde ud af at lave analyser til strategiske beslutninger. Det en af de vigtigste egenskaber som direktør.

Og det her handler ikke kun om cand.merc.er. Det handler om alle uddannelser. En programmør har også brug for uddannelse for at kunne dokumentere, og en tekstforfatter har brug for uddannelse for at kunne analysere målgruppen og ramme præcist. For alle uddannede handler det om, at de har lært noget systematisk metode, som de dels trækker direkte på og dels anvender i det daglige, og som de kan overføre til andre situationer, og dermed træffe bedre intuitive valg. Uddannelse kan ofte være en nem vej til at blive selvstændig. Hvis du ønsker at have en uddannelse, og blive specialist, så læs eventuelt fysioterapi, dyrlæge eller psykologi og start en klinik efterfølgende.

”Jeg vil tørre røv i cand.merc.”

Den overskrift havde en leder i børsen, og jeg blev egentlig lidt småirriteret, fordi jeg har investeret 5 år i at få en cand.merc. Cand.merc., når den står for sig selv, er egentlig en rigtig dårlig uddannelse, fordi du bliver generalist. Og selvom du får muligheden på kandidaten til at specialisere dig i et område, bliver du stadig for generel. Derfor bør enhver god studerende få noget erfaring uden for skolen eller tage to kandidater på samme tid, når den ene er cand.merc.

For sandheden er, at når du kommer ud på arbejdsmarkedet, vil de tørre røv i dit cand.merc.-diplom. Det er der rigtig mange grunde til.

For det første: Ham, der sidder og interviewer dig, er endt der af én af to grunde. Han var iværksætter og har skabt en forretning, som han nu er ejerleder i (som nævnt er der mange iværksættere der ikke giver meget for studie), eller han har selv taget en cand.merc. og kæmpet sig op til hvor han er nu, og han kan huske, hvor lidt man lærte, samt hvor meget han drak i fredagsbaren. Uanset om grunden er den første eller den anden, så er din kandidatgrad ubrugelig.

Den anden grund er, at niveauet på danske universiteter er for lavt – og det er ikke bare min personlige holdning. Jeg baserer det på tre ting. Jeg var heldig at komme ind på et top 50 universitet, hvor niveauet var meget højere, og det var ikke unormalt, at folk sad og studerede til klokken 12 om aftenen. På de officielle lister over verdens bedste universiteter, må vi være et af de eneste lande i Europa, der ikke er med i top 100. Måske er vi kommet med i top 150 nu. Jeg var buddy for en kineser, der kom til landet for at studere, og jeg spurgte så, hvorfor hun valgte Danmark. Hun sagde at det var almindeligt kendt i Kina, at man kunne vælge et skandinavisk land, fordi der lavede man ikke noget. AV.

Et godt råd

Dont fucking do it – Lad hver med bare hovedløst at springe ud i iværksætteri. Sidste år, ved jeg tilfældigvis, blev der startet omkring 50 webshops på baggrund af én, der har succes med det, og som er meget i medierne, uden at være matematiker eller oecon. Så kan man hurtigt konkludere at de 90% ikke overlever de første 6 måneder. Der vil nok være plads til et par stykker på markedet. Med en relevant forretningsuddannelse og deraf følgende professionel tilgang til f.eks. markedsanalyse, kunne flere af dem have lagt sig et sted på markedet, hvor der rent faktisk var plads til dem. Og en række af dem ville man helt have undladt at åbne – ganske enkelt fordi en analyse ville vise, at der ikke var en bæredygtig businessplan.

Hvis du som studerende vil være iværksætter, og det kan jeg varmt anbefale, så tænk dig godt om inden du starter noget op selv. Hvis du har taget en relevant uddannelse, så brug de egenskaber, som studiet har lært dig, til at undgå fælder som denne. I stedet for at gå ”all in”, kan det være lige så værdifuldt rent iværksættermæssigt at have meget viden, og tage de smarte beslutninger.

Så derfor er all in-iværksætteri en omvej.

Studieiværksætteri er en genvej.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn