Der er gang i iværksætteriet blandt unge under 25 år. De har lysten og modet til at springe ud i det. Statistikker fra Erhvervsstyrelsen viser, at antallet af unge iværksættere er steget med 5 % fra 2001 til 2015. Har du selv overvejet at starte som iværksætter eller joine en start-up? Så får du her nogle gode råd med på vejen af Simon Svendsen, prisvindende iværksætter, som har haft start-ups ved siden af studiet siden HHX. I dag er han ekstern underviser i iværksætteri og innovation på Erhvervsakadamiet Lillebælt samtidig med, at han tager en kandidat på Århus Universitet.

Livet som iværksætter er hårdt, men det hele værd

Livet som iværksætter kræver hårdt arbejde og mindre fritid end normalt. Man har aldrig rigtig fri, og der kommer mange uventede opkald. Men ifølge Simon er det hårde arbejde det hele værd:

Du arbejder utrolig meget, og specielt i starten, for at få det op at køre. Din indsats afspejler sig direkte i omsætningen, og du finder ud af, at dit netværk betyder meget for din virksomhed. Når det så er sagt, så er det utrolig fantastisk at få lov til at følge sin passion eller drøm, mens man samtidig realiserer sig selv og udvikler sine kompetencer.

Gejsten og miljøet hos en start-up er helt speciel. Her betyder hver enkelte kunde eller ordre meget, hvilket givet mange succesoplevelser og fejringer. Alle i teamet kan mærke, hvad der kæmpes for, og alle har ansvar for, at det lykkes – man deler altså både op- og nedturene. Men hvis du er typen, der kan holde til disse svingende perioder og vekslende arbejdsdage, vil iværksættermiljøet passe perfekt til dig.

Bliv din egen chef

Det er vigtigt at påpege, at man står med ansvaret selv – både når det går godt og når det går mindre godt. Men hvis du er klar på det og ønsker at være din egen chef, så trumfer fordelene ulemperne. Simon fortæller om de mange fordele:

Først og fremmest laver du noget, som du godt kan lide, og du er herre over dine egne opgaver og din arbejdsdag. Grib muligheden for at forfølge din drøm og udleve din passion. Det vigtigste er, at du følger din mavefornemmelse og nyder at være iværksætter – så skal pengene nok komme på et tidspunkt.

Det er især en god ide at starte, mens man er under studie. Du har tid til at arbejde på dit start-up projekt i din fritid, og du har en sikker indtægt gennem SU’en.

Simons 3 bedste råd til at komme i gang

  1. Bare kom i gang, du finder ud af det hen ad vejen.
  2. Tag kontakt til dit lokale væksthus.
  3. Kunden er kongen: Ingen kunder betyder ingen omsætning og ingen forretning.

Simon er fortaler for at kaste sig ud i det:

Når du får kriller i maven, så ved du at du er i gang med at flytte dine grænser, og det er her du udvikler dig og din forretning.

Gejsten er der, men idéen mangler

Ønsker du at blive iværksætter, men mangler den gode ide? Så kan du starte ud med at joine andre start-ups. Dette vil give dig indblik i, hvad der skal til for at få succes som iværksætter, og du får et uundværligt netværk og sparring.

Hvis du mangler inspiration eller sparring til ideer eller livet som iværksætter generelt, bør du tage et kig på disse sider:

Sofie Hansen

Sofie er skribent hos Talentguiden og skriver både portrætter og karrieretips. Hun er uddannet cand.merc.kom på CBS og arbejder nu som projektkoordinator hos CUBES Software.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn