Stress, udmattelse, nedsat koncentrationsevne, dårlig søvn og trist humør. Det er blot en håndfuld af de ting, du kan opleve, hvis du kører dig selv for hårdt og glemmer at spise og drikke ordentligt i farten. Få fem simple og solide råd, der hjælper dig med at holde hjernen og din psyke skarp, lige her. 


Når vi er stressede, trætte eller kede af det, går det næste altid ud over vores kost. Nogle spiser mindre, nogle spiser mere, nogle trøstespiser og andre gør noget helt fjerde. Uanset hvad, så kan vi ikke komme udenom, at måden vi spiser på har en stor indflydelse på, hvordan vi har det rent psykisk, samt hvordan vi præsterer – hvad end det er på arbejdet, i vores fritid eller til eksamen.

Her serverer vi fem eksempler på, hvordan kosten påvirker psyken, og derved også fem måder, hvorpå du kan hjælpe dig selv til at få mere ud af studiet.

Det vigtigste først: husk at spise!

Med stress og personlige udfordringer følger ofte et stort energitab og manglende overskud. Det kan være rigtig svært at finde overskuddet til at få dagligdagens dont udført, for slet ikke at tale om at følge alle de gode råd, der blive kastet ind fra højre og venstre.

Vigtigst af alt er at huske at spise mindst tre gange om dagen. Prøv så vidt muligt at holde kosten varieret og sund. Kroppen og hjernen kan ikke fungere, hvis ikke vi indtager energi og giver systemet noget at arbejde med. Det kan vi ikke komme udenom.

Hvis ikke du kan overskue at følge andre kostråd, så start helt simpelt med at sikre, at du får et eller andet indenbords.

Hold dig på vandvognen

Du har hørt det tusinde gange før: drik vand! Og det er der en god grund til. Mængden af væske, vi indtager, har nemlig en indflydelse på, hvor optimalt vi fungerer. Når vi er pressede og søvnberøvet, er der en generel tendens til at skrue op for koffein – og alkoholindtaget. Dette er næsten det værste, du kan gøre.

Koffein i kaffe og energidrikke hæver vores blodtryk og giver os et kick fra stresshormonerne adrenalin og kortisol. Koffein skal derfor ses som et rusmiddel. Når vi er decideret stressede, udskiller hippocampus allerede større mængder af stresshormonerne end normalt.

Det betyder, at når vi dertil fylder kroppen med koffein, når hjernens alarmcentral – også kaldet amygdala – aldrig at falde til ro, og vi sover derfor værre, restituerer ikke optimalt og forværre faktisk kun stressen.

Vi kender alle følelsen af at komme hjem efter en lang dag, og liiige snuppe et glas vin eller en øl. Men hvis du er stresset, bør du tænke dig om en ekstra gang, før du åbner flasken med vin eller knapper dåseøllen op.

Alkohol får os til at slappe af og giver os følelsen af at stress i krop og hoved skrues ned. Det er dog bare en illusion, og når det kommer til alkohol, vil du med tiden udvikle resistens, hvis du tyer til alkohol for ofte. Dermed skal du have mere og mere for at opnå den samme fornemmelse for ro.

Vand, derimod, opfrisker og giver energi til både hjernen og kroppen. Når vi er stressede, glemmer vi ofte også at drikke vand, og supplerer vi dette med et forhøjet indtag af koffein og alkohol, som både øger vandladning og udtørrer kroppen, er der væsentlig større sandsynlighed for, at vi oplever væskemangel.

Spis en solid morgenmad

Morgenmaden er og bliver dagens vigtigste måltid. Både hukommelse, indlæringsevne og evnen til at løse problemer forbedres, hvis vi spiser morgenmad. Et solidt morgenmåltid skal helst indeholde et højt antal kulhydrater og have et lavt fedtindhold. Dette kan for eksempel være havregryn, chiagrød, æg, groft brød, skyr og smoothies med grøntsager såsom broccoli, selleri og kål.

En kulhydratrig morgenmad sikrer optimal brændstofforsyning til hjernen og hjælper den til at præstere optimalt.

Undgå for meget sukker

Sukker er dejligt. Det smager godt, og vi elsker det. Men hvorfor? Når vi indtager sukker, skrues der op for niveauet af serotonin og dopamin i vores system. Dopamin og serotonin er ”glædesstoffer”, der bl.a. udløses, når vi krammer, kysser, dyrker sex eller spiser søde sager.

Hvis vi spiser store mængder sukker, udløser vi en voldsom mængde af disse glædesstoffer i kroppen. En mængde, som kroppen ikke er vant til. Jo mere vi får, jo mere vil vi have. Det vil altså sige, at vi nærmest overdoser kroppen med glæde, og når virkningen begynder at stilne af, risikerer vi derfor at opleve voldsomme nedture, og må igen ty til sukker for at få det bedre.

På den måde begynder vi nærmest at udvikle en afhængighed af sukker. Dertil påvirker sukker, ligesom koffein, stresshormonet kortisol, og er derfor med til negativt at påvirke vores søvn, humør og koncentrationsevne.

Deprimeret eller Søvnløs? Spis Bananer!

Bananer har et højt indhold af hurtigt optagelige kulhydrater og et lavt indhold af protein. Denne kombination gør, at bananer er effektive til at øge serotoninniveaet i hjernen. Niveauet øges kun meget lidt, og vi skal derfor ikke være nervøse for at udvikle afhængighed som ved et overforbrug af sukker, koffein eller alkohol.

Disse fem råd er kun enkelte ud af mange. Jeg har valgt netop disse, fordi de er lette at overskue end andre kostråd, der kan kræve en større ændring i vaner og livsstil, som ikke nødvendigvis passer til livet som studerende.

Det er vigtigt at huske, at stress, depression og andre personlige udfordringer ikke kan kureres blot ved at ændre lidt i kosten. Der skal samtidig aktivt tages hånd om problemerne gemmen relevant behandling, samtale eller rådgivning. Kosten er blot et led i processen, men et led som du selv kan bestemme over.

Kilder:

https://iform.dk/sund-mad/kostraad/6-sikre-om-mad-og-psyke

https://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab/det-her-sker-i-din-hjerne-under-stress

https://www.berlingske.dk/det-sunde-liv/chris-macdonald-kaffe-eller-ej

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5567322/Alkohol-er-blevet-danskernes-flydende-pille-mod-stress

https://udforsksindet.dk/foedevarer-serotonin-og-dopamin/