26-årige Christine Gjelstrup rejste til Australien for at udfordre sig selv og bygge oven på sin bachelor i journalistik. Nu læser hun til Master of Media på RMIT University i Melbourne – et af verdens førende universiteter i medier og kommunikation.


For Christine Gjelstrup virkede udlandet som en oplagt mulighed, da hun med en bachelor i journalistik i rygsækken besluttede sig for at kravle videre op ad uddannelsesstigen. Men i stedet for et enkelt eller to semestre ude i den store verden, satte Christine Gjelstrup sig for at undersøge mulighederne for at tage hele sin kandidat i udlandet.

Med hjælp fra professionelle vejledere og en god portion tålmodighed endte Christine Gjelstrup i Australien, hvor hun siden sommeren 2017 har boet og studeret på det prestigefyldte RMIT University of Melbourne.

Blandt de positive overraskelser står især en iøjefaldende selvudvikling og et internationalt studiemiljø frem. Det har blandt andet betydet, at Christine Gjelstrup foruden sol og afslappet Aussie-stemning allerede har fået skabt sig et solidt netværk, hun kan trække på i sin videre karriere. Her kan du læse mere om Christines oplevelser med ansøgningsprocessen og studielivet down under.

Hvorfor ville du gerne læse i udlandet?

Jeg ville gerne læse i udlandet, primært fordi jeg ville udfordre mig selv og udvide min horisont. Jeg har boet i USA som barn og gået et år på high school, så det havde længe været en drøm at få lov at bo i udlandet igen, og derfor virkede en kandidat i udlandet som den perfekte mulighed.

Hvilke lande/universiteter var på din ønskeliste og hvorfor?

I første omgang var min drøm at komme til USA for at studere, men da jeg begyndte at undersøge nærmere, hvilke uddannelser der blev tilbudt samt prisen på uddannelserne, kiggede jeg også på andre muligheder – deriblandt Australien.

Hvad var det første du gjorde, da du besluttede dig for at ville til udlandet og studere?

Da jeg besluttede mig for, at jeg gerne ville til udlandet for at studere, begyndte jeg at undersøge hvilke muligheder, der var for at få rådgivning om hele den proces. Derfra faldt jeg hurtigt over EDU, som hjalp mig med at gennemskue mine muligheder. Herefter var der en del overvejelser, jeg skulle gøre mig, og en lang proces med udvælgelse af det rigtige universitet og den rigtige uddannelse gik i gang.

Hvordan oplevede du processen med at komme til udlandet? Oplevede du, at det var nemt eller svært at komme afsted?

Noget af det, som kan være svære at gennemskue, når man kaster sig ud i et udlandsophold, er finansieringen. Det kan i første omgang godt virke lidt uoverskueligt, hvordan man skal få råd til at tage afsted – især hvis man som mig, skal afsted i to år og betale hele uddannelsen selv. Men gennem rådgivning fra EDU og råd fra tidligere udvekslingsstuderende fik jeg sat mig ned og lavede en plan og et budget.

Ansøgningen er en lang proces, som kræver en del tålmodighed, men der er masser af rådgivning at hente. Der er gode og dygtige mennesker, som gerne vil hjælpe, så man skal endelig bare huske at spørge løs, og så skal det hele nok løse sig.

Hvordan oplevede du studiemiljøet i Australien i forhold til det danske studiemiljø? Er der noget, du har lært i dit værtsland, som du mener, vi kan lære noget af herhjemme?

Studiemiljøet i Australien har jeg oplevet som værende enormt multikulturelt. Der er rigtig mange studerende fra hele verdenen, især fra Asien, og det giver både et enormt spændende studiemiljø, men samtidig kan det også give nogle udfordringer i begyndelsen. Sprogbarrierer og forskellige kulturer skal man være indstillet på, men når man ser bort fra det, så lærer man også utroligt meget ved at indgå i projekter og samarbejde med folk fra hele verden. Undervisningen bærer præg af et internationalt miljø, og det giver rum til en masse faglig og personlig udvikling.

Hvad har sammenlagt været den fedeste oplevelse ved et udlandsophold for dig?

Den bedste oplevelse ved mit studieophold har været den selvudvikling, jeg personligt har været igennem. Jeg har lært enormt meget af at rejse afsted alene. Det kan virkelig være skræmmende at ankomme på den anden side af Jorden uden netværk, familie og venner.

Jeg har især lært at sætte ord på, hvad jeg har brug for, og så løse et hav af forskellige situationer på egen hånd. Det kan jeg tage med hjem og bruge i både min professionelle karriere, men også i mit privatliv.

Hvad kommer du til at savne mest ved dit værtsland og det at læse i udlandet?

Jeg kommer helt sikkert til at savne at bo i Australien og leve i de smukke omgivelser hernede, samtidig med at jeg kommer til at savne den meget tilbagelænede livsstil, som de holder meget af hernede. Derudover er der en masse mennesker, som jeg har knyttet bånd med, som jeg kommer til at savne, men det er en af de ting som altid følger med, når man vælger at bosætte sig rundt omkring i verden. Heldigvis har man så skabt et netværk uden for Danmarks grænser, hvilket har stor værdi.

Hvilke tre ting vil du anbefale andre, der går med samme drøm om at læse i udlandet?

  1. Find ud af med dig selv, hvad du virkelig ønsker at have ud af et udlandsophold.
  2. Undersøg grundigt, hvilket universitet der kan tilbyde dig de fag og den uddannelse, som du virkelig brænder for og er interesseret i.
  3. Tag afsted uden for mange forventninger, og lad dig ikke slå ud, hvis tingene er lidt svære i begyndelsen. Det skal nok gå!

Er det andet, som du gerne vil sige til studerende, der har overvejelser om at tage et udlandsophold i løbet af studiet?

Gør det. Kast jer ud i det! Det vil være en af de ting, man vil fortryde, hvis man aldrig får det gjort. Man får så mange uforglemmelige oplevelser ud af et udlandsophold, så jeg kan simpelthen kun anbefale andre at gøre det.