Daniel J. Bertelsen gik i gang med studierne efter fire sabbatår, men det har kun gjort ham bedre forberedt til både studie og karriere. Nu er han i fuld gang med at tage en to-årig kandidat på ét år i International Business på CBS med speciale i finansiering – og har samtidig fast arbejde som investment banking analyst i det danske M&A hus,  Tofte & Company.

Artiklen fortsætter under grafikken

Daniel J. Bertelsen

Alder: 29 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/danielbertelsen Bachelor: HA. Almen (CBS) Kandidat: MSc. International Business (CBS) Nuværende stilling: Analyst hos Tofte & Co.; Summer Associate hos Kukula Capital Tidligere erfaring: SEED Capital, NYC Summer Internship, DONG Energy Største succes: Akademisk: Forventer at gennemføre min kandidatgrad på den halve tid med et karraktersnit på 10. Hvis jeg gennemfører det, er det en af mine største succeser. Fagligt: Team-Vinder af 2014 DTU Big Data Hackathon og summer internship i New York, 2015. Personligt: Sejlede verden rundt efter gymnasiet ved at arbejde ombord på private luksus yachts. Vildt eventyr.

Hvad er det, der tiltaler dig ved investment banking?

”For mig bunder det faktisk i, at du får en så enorm eksponering overfor forskellige typer af virksomheder og indsigt i selve kernen af en virksomhed, samt hvor og hvordan, der skabes værdi, og ikke mindst hvordan det kan forbedres og hvad virksomheden faktisk er værd,” forklarer Daniel og fortsætter:

”Basalt set så lærer du hvordan en virksomhed fungerer helt ned til punkt og prikke samt hvor komplekst det kan være. Dén læring er vigtigst for mig, og det er hvad der driver mig til acceptere en travl arbejdsuge ved siden af studiet. Jeg har flere gange haft arbejdsuger på 80+ timer fordi jeg netop brænder for det og de udfordringer det fører med sig. Og så brænder jeg også for teknologi – jeg føler mig enormt privilegeret over at have fået muligheden for netop at kombinere investment banking med teknologi, ved at arbejde hos Tofte & Company.”

Hvordan balancerer du uddannelse, studiejob og andre aktiviteter?

”Det er faktisk meget simpelt: jeg har ikke nogen kæreste, haha!” forklarer Daniel med et smil på læben. ”Det er noget jeg aktivt har valgt fra på baggrund af tidligere erfaringer,” uddyber han. Daniel lærte på den hårde måde, at man simpelthen bliver nødt til at prioritere – og lige nu prioriterer han sin karriere over alt andet. “Derudover har jeg fjernet alt hvad jeg føler skaber støj i min tilværelse og ikke bidrager med noget værdifuldt – f.eks. har jeg ikke TV-kanaler, da jeg personligt vurderer, at det simpelthen kun skaber støj i min tilværelse, og på ingen måde bringer noget værdi.”

All-nighters og realistisk planlægning

Mens Daniel arbejder i investment banking, tager han sin kandidat på den halve tid, har drevet selvstændig virksomhed på sidelinjen og har haft frivilligt arbejde som næstformand i studenterforeningen FinanceLab, og summer internship i New York – alt sammen indenfor de sidste tolv måneder, vel at mærke. Det kræver enormt meget struktur og ikke mindst målrettethed, forklarer han.

”Man kan blive overrasket over hvor meget man rent faktisk kan planlægge sig ud af. Det er i hvert fald min erfaring. Planlæg, og vær realistisk. Kend dine styrker og kend din kamp. Sig fra, når du ved, at det er urealistisk, men vær aldrig bleg for at tage et par all-nighters i løbet af en uge eller måned” fortæller han. ”Jeg har haft mange dage, hvor jeg har været oppe i over 30 timer i streg for både at kunne nå at læse til eksamen og samtidig levere på arbejdet. Det er hårdt, men det kan lade sig gøre.

Kend din kamp, kend dine styrker, vær realistisk – og fokusér. Hele tiden. Og husk at slappe af og lade batterierne op når du har tiden til det, ellers brænder du ud.”

Sabbatårene var vigtige for studierne og karrieren

Daniel J. Bertelsen skulle bruge et par år på at finde sin vej i uddannelsesjunglen. I de år fik han sin trang til eventyr stillet ved at sejle verden rundt på private luksusyachts.

“Det lyder helt fjollet, men det job har faktisk givet mig utroligt meget livserfaring, personlig udvikling og venskaber over hele kloden – og ikke mindst disciplin. Mine sabbatår har været nogle af de mest værdifulde år i mit liv, og jeg lærte enormt meget om den verden, vi lever i, og ikke mindst om mig selv – også selvom de resulterede i, at jeg kom væsentligt senere i gang med studiet.”

Valgte studie og valgfag efter langsigtede mål

I 2010 startede Daniel på HA. Almen på CBS. Dette viste sig at være præcis, hvad Daniel søgte, idet uddannelsen hverken er for specifik, men ej heller for bred.

”I løbet af de tre år fandt jeg stille og roligt ud af, hvor min interesse lå, og jeg begyndte at forme min faglige profil til at matche mine langsigtede karrieremål. Jeg kan derfor kun anbefale HA. Almen til alle derude, som eventuelt står i samme situation, som jeg gjorde. Nu er jeg så igang med min kandidat i MSc. International Business, som jeg tager på ét år i stedet for to. Det kan til tider godt være lidt presset, når man samtidig har nærmest fuldtidsjob ved siden af, men det er gået over al forventning indtil videre.”

Det var på grund af International Business-kandidatens høje internationale og faglige profil, at Daniel valgte netop denne uddannelse. Derudover tilbyder uddannelsen adskillige valgfagsmuligheder, hvilket betyder, at Daniel og andre studerende kan forme deres profil hen ad vejen.

”Jeg tager for eksempel kun finansielle valgfag, da jeg ønsker at tilegne mig de finansielle kompetencer og opbygge en yderst international profil.”

Nogle gange må man bare tage opgaven i egen hånd, og jeg indså, at hvis jeg ønskede at få mere klienterfaring, måtte jeg selv skabe muligheden.

Tag et job i en mindre virksomhed – Fra New York til Zambia

For mange studerende er det af høj prioritet at opnå praktisk erfaring ved siden af studierne, hvis man kan balancere det. Det kan Daniel, og han har prøvet lidt af hvert inden for sit fag.

”Jeg har altid haft studiejobs ved siden af uddannelsen – alt lige fra store koncerner som DONG Energy, til mindre virksomheder som SEED Capital og helt små startups både i Danmark og i udlandet, og jeg kan i dag konstatere, at der er enorm forskel på den erfaring, du opnår ved at sidde i en stor virksomhed sammenlignet med en mindre. […] Berøringsfladen er ofte langt større i mindre virksomheder, og du får et enormt ansvarsområde, hvilket naturligt presser dig til at lære utroligt meget på enormt kort tid, hvilket jeg personligt foretrækker.”

De sidste to år har Daniel brugt sin sommerferie på summer internships i mindre virksomheder i udlandet. Sidste sommer bloggede Daniel på Berlingkse Business om hans tid som summer intern i et tech startup i New York. I år tilbringer han sin sommer som summer associate i Kukula Capital i Zambia hvor han bidrager til investeringsprocessen i Zambianske vækstvirksomheder.

Du kan selv skabe mulighederne

Der skal en portion af initiativ til, hvis du vil have de fede og lærerige muligheder. Derfor er det vigtigt, at du selv opsøger de felter, du gerne vil lære mere om, som da Daniel besluttede sig for at blive selvstændig for at få mere erfaring med at håndtere klienter.

“På et tidspunkt ønskede jeg at lære mere om at arbejde med klienter, og hvordan man håndterer en klientcentreret arbejdsopgave. På daværende tidspunkt sad jeg i SEED Capital, og det var begrænset, hvor mange muligheder jeg havde for netop at opnå klienterfaring, eftersom mit job var mere analytisk end klientorienteret. […] Nogle gange må man bare tage opgaven i egen hånd, og jeg indså, at hvis jeg ønskede at få mere klienterfaring, måtte jeg selv skabe muligheden. Dette resulterede i, at jeg etablerede et digitalt bureau, som tilbyder digitale løsninger for små og mellemstore virksomheder ved siden af studier og stillingen i SEED Capital.”

Lærerigt arbejde hos Tofte & Company

“At jeg så samtidig har været så heldig at lande stillingen hos Tofte & Company, er jeg virkelig taknemmelig for. Tofte & Company er ikke et household name, men det er faktisk en af Nordens førende investeringsbanker indenfor M&A, venture kapital og private equity for små og mellemstore virksomheder i teknologisektoren. Mit fokus ligger på henholdsvis web, IT, digitale medier, e-commerce, apps og meget andet. Det er  netop de sektorer, jeg brænder for lige nu.”

Firmaet er relativt lille, hvilket vil sige, at Daniel opnår betydeligt meget arbejdsansvar tidligt i sin karriere. Dette ser han som enormt værdifuld og lærerigt.

Lige nu er jeg for eksempel hovedansvarlig på et sell-side-mandat af en virksomhed, hvor det forventes, at jeg varetager hele processen fra start til slut i samarbejde med klienten. Dét lærer man virkelig noget af, og Tofte & Company er virkelig dygtige til at uddanne, træne og pace deres junioransatte. Og så er det et helt fantastisk dygtigt team med enormt kendskab og erfaring inden for branchen.”

Dårlige karakterer i gymnasiet er ikke enden på karrieren

Daniel Bertelsen har ikke altid været så flittig og arbejdsom, som han er i dag. Han kom ud af gymnasiet med et dårligt snit på grund af for meget fest og fadøl. Derefter tog det ham fire år at blive klar til universitetet. I dag oplever han, at det, som han manglede i gymnasiet, netop er det, der i dag adskiller ham fra flokken.  

“De to punkter, hvor jeg kan mærke, at jeg måske adskiller mig fra mængden, er mit ambitions- og aktivitetsniveau, samt min evne til både at lære, strukturere og performe under pres kombineret med en villighed til at yde den vigtige, ekstra indsats, det tager for at opnå perfektion.

På den mere faglige front tror jeg, at jeg adskiller mig fra mængden på grund af min relativt unikke profil, der kombinerer investment banking, venture kapital, tech-startups, private equity og teknologisektoren som helhed. Mine tidligere stillinger inden for både venture kapital og tech startup-miljøet i både Danmark og New York har alt sammen bidraget til, at jeg i dag arbejder som Investment Banking Analyst i Tofte & Company, her i København. Jeg møder i hvert fald ikke mange andre med den samme profil, og folk virker ofte forbløffede, når de hører, hvad jeg beskæftiger mig med.“

3 råd fra Daniel til ambitiøse studerende:

1. Tag ét skridt ad gangen, og identificér dine styrker og svagheder

Fokusér derefter på hele tiden at forbedre dine svagheder og øge dine styrker. Det lyder banalt, men det kræver faktisk meget arbejde og enormt meget fokus.

2. Skru ned for din selvhøjtidelig, og praktisér i stedet ydmyghed

Vær åben for nye muligheder, og prøv noget nyt – især hvis det kan bidrage til at forme den profil, du ønsker at opnå. Jeg valgte for eksempel at skifte fra corporate finance i DONG Energy til venture kapital i SEED Capital, udelukkende fordi jeg kunne mærke, at min interesse for tech startups trak mere i mig end energisektoren.

3. Få arbejde i en mindre virksomhed

Den læring og det ansvar, du får, kan ikke sammenlignes med noget andet, men du skal naturligvis selv være villig til at påtage dig ansvar og opsøge udfordringerne. Hvis du har viljen og gåpåmodet, vil folk ofte gerne investere i dig.

Der er så uhåndgribeligt mange dygtige, flittige unge mennesker derude i dag, som ønsker at arbejde i investment banking, og de er alle sammen villige til at ofre ekstremt meget, hvilket resulterer i en benhård konkurrence. Du bliver nødt til at vurdere, om du er villig til at yde den indsats, det kræver. Undervurdér ikke dine konkurrenter. Prøv i stedet, at gøre dig selv interessant og opnå noget, der får dig til at stå ud fra resten af flokken. Det kan være hvad som helst.

Avatar

Nanna Salver

Nanna er portrætskribent hos Talentguiden. Nanna interesserer sig for mennesker, medier, kultur og sprog og er altid på udkig efter inspirerende historier. Kontakt: ns@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn