Har du brug for noget relevant erfaring at skrive på dit CV? Så er det altså ikke kun studiejobbet og karakterudskriftet, der duer. Her kommer lidt inspiration til, hvad du ellers kan give dig i kast med af spændende opgaver ved siden af studiet.

1. Karakterer

Klassikeren. Det giver sig selv, at karakterer er noget, du kan sælge dig selv på, når du skal ud at søge job. Men lad os lige tage den alligevel. Der er faktisk ikke så mange virksomheder, der beder dig sende dit karakterudskrift med din ansøgning længere. Der er nemlig mange andre måder at brillere i din ansøgning. Men sender du alligevel dit karakterudskrift med – opfordret eller ej – så brug det, som du bruger alle andre argumenter i din ansøgning: fremhæv de fag, kurser og karakterer, der er relevante for stillingen.

Det er heller ikke for sent at drage fordel af din gymnasietids blod, sved og tårer. Skal du sidde på et internationalt kontor, så er dine topkarakterer i sprogfagene stadig relevante.

Brug karaktererne strategisk som argumenter i stedet for bare at sende udskriftet med ved siden af dit CV og ansøgning.

2. Studiearbejde

Relevant studiearbejde er den helt store hurdle i jobsøgningen. Du skal have erfaring for at få erfaring. Træk på de erfaringer, du har i forvejen – uanset hvor fancy jobtitlerne lyder – og søg de stillinger, du vil have, uanset om du lever op til alle kvalifikationerne eller ej. Virksomheder leder efter det absolutte best case scenario, når de skriver jobannoncer – og det er selvfølgelig, at du kan det hele på forhånd. Men har du gåpåmod og lidt livserfaring i bagagen, kan du sagtens score jobbet alligevel.

Dine år som flaskedreng, kasseassistent, rengøringshjælp, guide, vikar, bartender eller noget helt syvende har uden tvivl givet dig kompetencer, du kan bruge, og når først du får foden indenfor på et relevant studiejob, så er du ret godt kørende.

En god plan er som udgangspunkt: Søg de stillinger, du vil have – uanset om du føler dig kvalificeret nok, men gå ikke af vejen for en stilling, der giver god erfaring uden at være drømmejobbet, hvis muligheden byder sig.

3. Praktik – fuldtid, deltid eller henover sommeren

Praktik er også en oplagt måde at prøve ”den virkelige verden” af på og få noget på CV’et. Og praktikken er om noget designet til, at du kan få lov at prøve dine evner af i praksis, så du skal ikke være bange for at søge, selvom det kniber med kvalifikationerne – det er jo dem, du skal ud at indhente.

På mange praktikannoncer vil du se, at virksomheden forventer, at praktikken skal indgå som en del af din uddannelse. Men sådan behøver det ikke at være. Praktik kan være både fuldtid og deltid, give adgang til ECTS-point eller fungere helt uden om studiet. Ofte kan du også være heldig at finde en spændende virksomhed, der vil have dig sommeren over i en kort praktik, mens du har pause fra studierne.

Praktik vil som regel være ulønnet – men igen: sådan behøver det ikke at være. De forskellige studier har forskellige regler omkring praktikløn, så tjek lige op på dem, inden du forhandler, men er der ingen, der forbyder dig det, så prøv da at forhandle lidt løn ind i billedet. Det værste, der kan ske, er, at de siger nej.

Det samme gælder ECTS-point. Hvis det ikke allerede står i annoncen, kan du nogle gange være heldig at få lov at lade praktikopholdet indgå som del af dit studie. Men vær opmærksom på, at fremdriftsreformen kan give nogle udfordringer. Hvis du pludselig kommer foran dine studiekammerater på ECTS-point, kan du være tvunget til at starte på kandidaten tidligere – eller miste dit retskrav til den. Så vær lige ekstra opmærksom, når du planlægger din praktik.

4. Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde er en god måde at få noget på CV’et til at begynde med. Frivillige organisationer har som regel brug for flere hjælpende hænder end virksomhederne – og det gør det nemmere at komme i gang uden de store kvalifikationer.

Frivilligt arbejde er også en god måde at give udtryk for dine interesser både fagligt og privat på dit fremtidige CV, fordi den organisation, du vælger, typisk vil afspejle dine værdier og interesseområder.

Der er flere forskellige måder at arbejde frivilligt på. Den klassiske måde er selvfølgelig hos non-profit organisationer og nødhjælpsorganisationer, der arbejder for at forbedre vilkårene for andre.

Du kan helt sikkert også finde stillinger hos almindelige virksomheder og særligt hos start-ups, der gerne vil have hjælp til forskellige opgaver, men ikke har økonomien til at give dig løn for det. Det er lidt af en gråzone – for på den ene side er der værdifuld erfaring, netværk og (forhåbentlig) noget gedigen sparring at hente. På den anden side skal du gøre op med dig selv, om du er indstillet på at arbejde gratis i en stilling, der strengt taget burde give dig løn – og hvor længe!

Du kan finde begge typer arbejde på frivilligjob.dk – og der er altså nogle spændende nogle af slagsen!

5. Bliv skribent

En helt anden måde at etablerer dig inden for dit fag er ved at skrive om det. De fleste studier har nogle fagblade, hvor studerende kan bidrage med artikler. Brug lejligheden til at formidle emner, der er vigtige inden for dit felt – eller det felt, du gerne vil arbejde med i fremtiden, skriv om det du brænder for, og lær en masse nyt gennem dit skribentjob ved at researche nye emner.

Du kan også finde relevante blogs at bidrage til, prøve dine emner som debattør i dagblade eller fagblade eller give dig i kast som klummeskribent. Hvis du har tid og indhold til det, kan du også åbne din helt egen blog.

Gode formidlingsevner er en værdsat egenskab i dit fremtidige arbejdsliv, så udover at du kan etablere dig selv som ekspert på dit fagområde ved at skrive om det, så kan du også flashe dine gode formidlingsegenskaber i dit CV.

Når du får samlet tilstrækkeligt med (gode) artikler, kan du samle dem i et online portfolio, som du kan linke til på LinkedIn og i dit CV. Du kan for eksempel nemt oprette et portfolio på pressfolios.com.

Du skal nok regne med at dine skribentjobs er frivillige i første omgang.

6. Engagér dig politisk

Har du en lille politiker gemt i maven, så kan det også være spændende at engagere dig politisk i dit studieliv. Har dit studie for eksempel et fagråd, studenterråd eller lignende, så er der spændende arbejdsopgaver, godt netværk og masser af goodwill at hente der.

Du kan også engagere dig i din fagforenings studieafdeling og kæmpe for eksempelvis løn under praktik, fleksibilitet i fremdriftsreformen, SU på kandidaten og meget mere.

Igen er der tale om en frivillig tjans – men det er også et spændende område, og det pynter på CV’et, hvis det er det, der er motivationen.

Avatar

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website