Et godt netværk er både effektivt for karriere- og studielivet. Men behøver man være udadvendt, tage til kaffemøder og deltage i etablerede netværksgrupper for at indhente nye kontakter? Slet ikke. Du kan nemlig også skabe et netværk online – og det har mange fordele.

At være en god netværker handler ikke nødvendigvis om at være udadvendt og komme i de rigtige sociale kredse. Tværtimod kan det være en tidskrævende proces præget af tilfældighed i forhold til, hvem du møder. Hvis du derimod netværker online, har du god tid til at finde de rigtige kandidater til dit netværk, researche på deres projekter og jeres fælles interesser og kontakte dem på en uforpligtende måde.

Her kommer guiden til at skabe et online netværk.

Hvad er dit formål med dit netværk?

Leder du efter nyt job? Et ph.d stipendiat? En sparringspartner, freelancer, medarbejder? Eller er du måske i virkeligheden ret tilfreds med din nuværende situation – men netværker for at have fingeren på pulsen?

Inden du begynder at netværke, er det en god ide at gøre dig klart, hvad du vil have ud af dit netværk. Er du på jobjagt, så er det virksomhederne og folk fra din egen branche, du skal have fat i. Leder du efter en sparringspartner, skal du ud og finde en, der kan byde ind med noget nyt. Det er tidskrævende at netværke, så vælg dine indsatsområder specifikt fra begyndelsen.

Kortlæg dit eksisterende netværk

Før du begynder at udvide dit netværk, så kortlæg de kontakter, du allerede har. Netværk består af både nære og perifere kontakter, både personlige og professionelle. Noter ned, hvem de er, hvad jeres relation er, hvor du kender dem fra, og hvilken branche de hører til.

I modsætning til de fordomme, nogle har, så netværker vi ikke for at udnytte vores venner og familie. Et netværk går begge veje. Så hold dig ikke tilbage, når du kortlægger dit netværk.

Research dit nuværende netværk

Når du har overblik over, hvem du har i dit netværk, og hvad du gerne vil bruge netværket til, kan du begynde at researche. Her er de sociale medier oplagte. Tjek dine kontakters LinkedIn-profiler ud for konkret erfaring, kontakter og relevante grupper, de deltager i, læg mærke til deres mærkesager på Twitter og find supplerende information på Facebook.

Tilføj relevante bekendte til dit netværk på for eksempel LinkedIn, hvis I ikke allerede er forbundne. Følg relevante personer på Twitter – her er tit guld at hente.

Gør dig bemærket online

Nu er dit online netværk på plads. Så nu er det din tur til at vise, at du er en værdifuld kontakt. Vær aktiv i dit online netværk ved at dele artikler, der er relevante for din branche, stil dig til rådighed for dem, du netværker med, byd ind med gode kontakter og links, når de søger noget.

Ros dit netværk, når de lægger noget spændende op, og spørg ind, når de starter på noget nyt eller ser ud som om, de har gang i noget interessant. Men kun hvis du mener det – du skal være oprigtig i dine henvendelser.

Det kan også være fordelagtigt at deltage i relevante grupper på LinkedIn. Her kan man komme i kontakt med folk, man ikke allerede har i sit netværk, og sørge for at gøre sig positivt bemærket i debattråde.

Når du er kommet igennem alle ovenstående punkter har du en god fornemmelse for dit eksisterende netværk og for, hvor du vil hen. Hold det ved lige ved fortsat at gøre dig positivt bemærket og hjælpe andre i dit netværk. Så har du et bedre udgangspunkt for selv at kunne trække på dit netværk, når du får behov for det. Hvis du vil møde dit online netværk fysisk, har du nu også viden nok om dit netværk til, at du kan kontakte dem med henblik på en kaffeaftale eller spørge dem, hvilke netværksgrupper de er en del af.

Avatar

Bevidst Introvert

Bevidst Introvert er et lille helle for introverte. Her kan du fordybe dig i interviews med andre introverte, der deler dine præferencer og udfordringer, tanker og følelser, spejle dig i forfatterens egne erfaringer, formidlet åbent og ærligt og med et glimt i øjet. Du kan også få netværksekspertens råd til at netværke som introvert, finde gode råd til den introverte jobsamtale og booke foredrag og workshops om emnet.

More Posts - Website