Med de rette værktøjer og strategier kan du oppe både fart og forståelse, når du læser, og aldrig komme bagud med pensum igen. Få læseekspertens 5 bedste råd til en bedre læseteknik her.


Som studerende kan det være svært at finde tid til at læse, hvis der også skal være plads til fritid og studiejob uden for læsesalen. Men med de rette teknikker og en dedikeret indsats kan du hurtigt lære at hale ind på pensum og få bedre karakterer. Det fortæller Anja Thybo fra Uddannelseshuset, der er underviser og coach i hurtiglæsning. Hun giver her sine fem bedste råd til at få styr på læsningen, som du med lidt god vilje kan lære.

1. Find motivationen til at læse

Hvis du allerede gaber ved tanken om at sætte dig ved skrivebordet og læse, er der en stor chance for, at det bliver svært at komme igennem 200 siders lovtekster eller metoder i molekylærbiologi. Derfor råder Anja Thybo til at finde motivationen frem, inden du slår op i en bog og giver dig til at læse. Det kan du for eksempel gøre ved at stille dig selv spørgsmål som: “Hvad er det for en slags tekst, jeg har med at gøre?”, “Hvad vil jeg lære af denne her tekst?” og “Hvad er min belønning, når jeg har læst den?”. Er det helt umuligt for dig at fokusere på tekstens gavn, kan du i stedet sætte en timer, så du kommer i gang med at læse uden at bruge for meget tid på detaljerne i teksten.

2. Læs flere ord ad gangen

De fleste læser en tekst ord for ord, men det er tidskrævende og unødvendigt. Dine øjne og hjerne kan nemlig sagtens opfange og processere flere ord ad gangen, og faktisk kan det perifere synsfelt spænde over 3-4 cm i forbindelse med læsning. Lær derfor at udnytte øjets spændevidde bedre ved at læse flere ord på én gang og fokusér på helheder i teksten i stedet for hver enkelt lille del. Din hjerne skal nok opfange tekstens betydning, selvom det går stærkt.

3. Lad være med at springe tilbage i teksten

Når man lærer nyt og svært stof, kan det være fristende at gå tilbage i teksten undervejs i læsningen. Det er en vane, mange har, når de læser, men den er ikke særlig effektiv, når det kommer til stykket, lyder det fra læseeksperten Anja Thybo. For ikke nok med, at flere hop tilbage i teksten nedsætter den samlede læsehastighed, så gør du også din hjerne usikker på, om du har styr på det, når du hopper frem og tilbage i læsningen. Dyrk i stedet et sikkert og stabilt læseflow og stol på, at din hjerne nok skal opfange de centrale budskaber i teksten. Det sparer dig mange minutter og gør dig til en mere selvsikker læser. Har du svært ved at lade være med springe tilbage i teksten, når du læser, kan du med fordel prøve at bruge et læsekort. Et læsekort kan være et postkort eller et stykke papir, som du kører ned langs siden i takt med læsningen, så du dækker de ord, du allerede har læst, med kortet.

4. Giv din indre læser mundkurv på

Er du én af dem, der læser en tekst som en højtlæser ville læse den op? Så er du ikke alene. Mange af os læser ubevidst højt inde i hovedet, når vi læser en tekst, og selvom det kan være meget hyggeligt at lade den indre fortællerstemme dramatisere tekstens indhold ord for ord, så er det en dårlig taktik, hvis du vil nå igennem hele pensum hver uge. Jo mere dominerende din indre fortællerstemme er, jo langsommere læser du nemlig. Prøv derfor at udfordre fortællerstemmen ved at tage kontrollen over læsehastigheden. Jo hurtigere, du læser, jo sværere er det at kede sig under læsningen!

5. Vær nysgerrig og stil spørgsmål

Man kan hurtigt komme til at kede sig, når man læser, hvis man ikke gør noget aktivt for at engagere sig i teksten og dens indhold. Ved at påtage dig en aktiv og nysgerrig læserrolle kommer du nemmere gennem teksten og husker den samtidig bedre. Aktiver derfor sanserne og stil masser af spørgsmål undervejs i læsningen. Stil bl.a. spørgsmål som: hvem, hvad, hvor, hvorfor og hvordan. Det sætter hjernen i gang, fordi din hjerne automatisk vil lede efter svar på spørgsmålene i teksten.

Vil du teste din læsehastighed? På hurtiglæsning.dk kan du teste, hvor mange ord, du læser i minuttet, og få et kvalificeret bud på, hvor meget hurtigere du vil kunne læse, hvis du øver dig i hurtiglæsning. Anja Thybo anbefaler, at du træner hurtiglæsning 15-30 minutter dagligt.