Du er blevet indkaldt til jobsamtale. Tillykke med det! Når du bliver indkaldt er det fordi, arbejdsgiveren tror på, at du kan være med til at løse nogle af de udfordringer, de står over for. Dit CV har fortalt dem om dine kompetencer og evner fra dit studie og tidligere karriere, men til samtalen må du overbevise, dem om, at du også kan levere. Det er helt naturligt at være nervøs i sådan en situation, men der findes ting, du kan gøre både før, under og efter samtalen, der kan lette presset.

Forbered dig før samtalen

 1. Det er vigtigt at være forberedt før du går til jobsamtale. Læs her, hvad Akademikernes A-kasse råder dig til at tænke over inden, du møder op.
 2. Vælg dit tøj med omhu, så det signalerer, det du ønsker arbejdsgiveren skal tænke om dig. Skal det være slips eller sneakers, eller er der en bestem dresscode inden for det felt, du søger arbejde?

Tænk på din fremtoning under samtalen

 1. Vær opmærksom på dit kropssprog under samtalen. Udstråler du selvtillid og autoritet, eller udvisker du ubevidst dig selv?
 2. Et godt håndtryk er et godt sted at starte, når du vil gøre et godt indtryk. Det viser selvtillid og skaber tryghed, hvis du gør det rigtigt.
 3. Tak ja til vand eller kaffe, hvis det bliver budt – det er almen høflighed.
 4. Husk at have øjenkontakt med den der taler, så du både udstråler selvtillid og interesse for dem omkring dig. Hav i øvrigt kontakt med alle i rummet, hvis der er flere til stede.
 5. Desuden er det vigtigt, at du taler tydeligt og gestikulerer for at understreje dine ord. Jo mere du gestikulerer, des mere naturligt føles det at tale og du spænder mindre omkring nakken og skulderen. Det skaber tryghed, fordi du slapper af og hviler i dig selv.

Sælg dig selv til din arbejdsgiver

 1. Fokuser på hvordan dine kompetencer og erfaring kan være til gavn for virksomheden.
 2. Læg vægt på din motivation for at søge jobbet og på hvorfor du er den rigtig kandidat.
 3. Stil selv spørgsmål undervejs. På baggrund af din forudgående research af virksomheden kan du stille relevante spørgsmål. Det viser interesse og nysgerrighed som begge er eftertragtede kompetencer.
 4. Formuler dig konkret og faglig, men glem ikke at kunne hyggesnakke en gang imellem f.eks. før samtalen går i gang. Det viser, at du har sociale egenskaber og at du hviler i dig selv, også i situationer hvor du ikke er på hjemmebane.
 5. Vend dine negative erfaringer og andre ting, der stikker ud på dit cv, til noget der er relevant for den stilling du søger.

Det her skal du ikke gøre!

 1. Lad være med at tale negativt om tidligere ansættelsessteder. Du vil gerne vise, at du er positiv og loyal overfor din arbejdsgiver.
 2. Medmindre du bliver spurgt, er det ikke en god ide at tale om løn under samtalen. Det kan du gøre efter samtalen i en separat forhandlingsproces.

Rund samtalen godt af

 1. Når samtalen er slut er det vigtigt at efterlade et godt indtryk. Husk at giv hånd og at smile.
 2. Det er en god idé at vide hvornår du hører tilbage fra arbejdsgiveren, så spørg gerne, hvis ikke de selv nævner det.
 3. Hvis ikke du får jobbet kan du altid bede om feedback og lære af dine fejl eller finde områder, du kan forbedre til en anden gang.
Avatar

Allan Kortbæk

Allan skriver for organisationer som The Local Europe, Dansk Arkitektur Center og TEDxKEA (TED talks). Han er også medstifter af Jengo - en NGO, der arbejder med at skabe socialforandring i Tanzania. Derudover har Allan en kandidatgrad i Kommunikation og Performance Design fra RUC. Kontakt: ak@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn