Nok er du din egen værste kritiker, men hvordan kan du være kritisk overfor områder, du slet ikke er bevidst om? Enhver person har mellem 3 og 4 såkaldte blind spots, som man er sig helt ubevidst om, men det kan der laves om på.

Du er fyldt med mudder, uden at du selv ved det

Du har været ude og rulle dig i mudderet, og ordentlig som du er, vasker du dig selvfølgelig helt ren inden du går indenfor igen. Der er bare ét problem, du kan ikke se alle steder på kroppen. Der er lidt mudderrester bag ørerne, på skulderbladende, i dit ansigt og alle mulige andre små steder, hvor du ikke lige fangede det. I god tro vader du ind i stuen og forstår ikke hvorfor alle ser så underligt på dig. Du er nemlig den eneste, der ikke kan se alle de steder, du ikke er ren endnu – men ALLE andre ved det!

Dine blind spots er usynlige for dig

Vi kender os selv bedre end nogen anden, men vi bliver samtidigt hurtigt blinde for områder af forskellige årsager og ser dem ikke, ligesom vi ikke ser alle mudderpletterne. Du er fantastisk dygtig på mange områder, og det er derfor, du har den stilling, du har, men der er sider af dig selv, du ikke kan se uden andres hjælp. Måske hører du ikke hvordan din humor sårer dem omkring dig, eller måske mærker du ikke frustrationen hos dine kolleger, når du igen kommer for sent til møde. Det er ikke noget du gør med vilje eller for at genere, men det er dine blind spots – områder i din karakter, som du ikke selv er bevidst om.

Bliv bevidst om dine blind spots

For at udvikle dig selv, og blive en bedre leder, kollega, kæreste eller ven, er det vigtigt, at du finder ud af hvad dine blind spots er. Den eneste, der ikke ved det er dig – alle andre kan med garanti fortælle dig hvor de er – så det eneste du skal gøre er at spørge dem, der er tæt på dig. Det er først når du ved, hvad problemet er, at du kan gøre noget ved det. Så selvom det ikke nødvendigvis er rart, så er det livsnødvendigt for din ledelse og din udvikling, at du tager tyren ved hornene, og også tør lytte til de mindre behagelige ting.

Spørg personer på flere niveauer

Når du vil have afsløret dine blind spots, er det vigtigt, at du ikke kun spørger dine venner, men både indrager:

  1. Overordnede
  2. Ligestillede
  3. Underordnede
  4. Venner

Ved at spørge både dem, der er over dig, på niveau med dig, under dig og dem, der ikke har en professionel relation til dig, sikrer du, at du får et nuanceret billede af dig. De ser alle forskellige facetter af dig og har med dig at gøre på forskellige måder, så deres respons vil højst sandsynligt ikke være den samme – men du kan blive overrasket.

Forbered dig på at håndtere tilbagemeldingen

Det er vigtigt, at du har en strategi for, hvordan du vil håndtere det de fortæller dig. Det er ikke altid sjovt at få at vide, at man ikke er lige så god, som man troede – det kunne jo hænde, at dit blind spot var lige netop det, du troede, at du excellerede i – men hvor er det dog vigtigt, at du så får muligheden for at blive bedre.

4 strategiske overvejelser inden du går i gang

  1. Lær hvordan du modtager feedback på en konstruktiv måde uafhængigt af, hvordan den bliver leveret.
  2. Spørg ikke alle på samme tid. Det er vigtigt, at du ikke bliver overvældet, og du kan alligevel ikke arbejde på det hele på samme tid. Så tag en gruppe ad gangen, og arbejd med dine blind spots enkeltvist.
  3. Spørg kun dem, hvis dømmekraft du har tillid til. Alle har en mening om alle, og det er ikke altid konstruktivt. Gå til dem du respekterer, og som du ved respekterer dig, så der er en gensidig interesse for din personlige vækst frem for en mulighed for at pille dig ned.
  4. Spørg på denne måde: “Fortæl mig hvad jeg gør godt, og hvor mine blind spots er.” På den måde sikrer du, at du også bliver anerkendt, for det du er god til. Sig ikke “Hvad gør jeg dårligt?” Du er ikke ude efter en rapport over dine ringeste præstationer, men en mere generel karakterbaseret indsigt i, hvilke områder, du ikke selv er opmærksom på.

Processen kan være øjenåbnende og udfordrende, men når du bliver en bedre leder, vinder alle.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn