Der er stort set ingen grænser for, hvad du kan søge legater til. Heldigvis. Det betyder, at du har rigtig mange muligheder, når du har brug for finansiel støtte. Det betyder også, at det kræver lidt forberedelse og overblik, hvis du skal have mest muligt ud af din legatsøgning.

Research dine muligheder

Du kan søge alle de legater, du orker. Nogle stipendier er ganske store, mens andre kun udgør et mindre supplement. Derfor kan det sagtens betale sig at søge flere – især når du allerede er i gang med at indsamle anbefalinger, udarbejde budgetter og skrive ansøgninger.

Forskellige fonde udbyder legater til forskellige typer af aktiviteter. Derfor er din allerførste opgave, når du søger legater at danne dig et overblik over, hvilke legater der passer til dig. De fleste fonde stiller ret specifikke krav til ansøgeren. Søg kun dem, du kvalificerer dig til, så du bruger din tid effektivt.

Er der derimod mulighed for fortolkning, kan det godt betale sig at overveje, om dit formål med legatet på en eller anden måde kan leve op til kriterierne. For eksempel ønsker Otto Mønsteds Fond at bidrage til udviklingen af Danmarks handel og industri. Et mål, der kan indfris gennem mange forskelligartede projekter.

Lav en oversigt med klare deadlines

Sørg for i god tid at få lavet en let tilgængelig oversigt over de legater, du vil søge. Du kan søge legater året rundt, så der vil være forskellige deadlines hos de forskellige fonde.

Du kan også søge legater, mens du er på udlandsophold eller i gang med det projekt, du søger penge til – men hvis du allerede ved, at du vil søge, kan du lige så godt komme i gang hjemmefra i god tid. Det gør det også meget nemmere at planlægge det økonomiske, og støder du på uforudsete udgifter undervejs har du allerede hele dit ansøgnings-kit klar.

Hvert legat har forskellige krav til ansøgningens udformning og påkrævede bilag. Sørg derfor for at notere ned, hver gang du tilføjer et nyt legat til din oversigt, hvilke specifikke krav, du skal huske at opfylde. Det kan være, der er et bestemt ansøgningsskema, der skal udfyldes, en snailmail-adresse, den skal sendes til, eller noget helt tredje. Det er en god ide at få tjek på i god tid inden deadline.

Få styr på dine bilag

Udover dit CV og en motiveret ansøgning skal du ofte også kunne fremvise et budget over, hvordan pengene skal bruges. Skal du ud af studere i udlandet kan det være, du skal medsende et optagelsesbrev fra den pågældende uddannelsesinstitution, og er du ved at skabe et nyt produkt, kan det være, fonden gerne vil se noget mere om det.

Mange vedlægger også anbefalinger fra undervisere eller arbejdsgivere, og det kan godt tage lidt tid at få dem hentet hjem, hvis ikke du har dem allerede.

Kodeordet til den gode legatsøgning er derfor: tid, overblik og planlægning. God fornøjelse med din legatsøgning.