Som boligsøgende studerende kan det være svært at finde tag over hovedet, der er til at betale. Her er 8 tips til dig, der starter på studie og leder efter et sted at bo.


1. Jo tidligere du søger, jo bedre

Det giver sig selv, at jo før du begynder at lede efter en bolig, jo bedre. Generelt er det en god idé at skrive sig op, så snart man får muligheden for det, også selv om man ikke umiddelbart er boligsøgende i det øjeblik, man skriver sig op. I Danmark kan man allerede blive skrevet op i de almennyttige boligselskaber, når man fylder 15 år, og for de fleste kollegier gælder, at du kan skrive dig på venteliste op til et år før studiestart. Så har du ikke allerede gjort det, så skynd dig at skrive dig på venteliste. Ventetiden på især almennyttige boliger kan være lang, og som ung kan man aldrig vide, om man pludselig får brug for tag over hovedet et par år ude i fremtiden.

2. Undersøg dine muligheder

Står du i en mere akut situation og mangler tag over hovedet, har flere af de større studiebyer gjort det nemt og samlet en lang række af områdets kollegie- og ungdomsboliger på ét sted. På den måde skal du kun skal udfylde ét ansøgningsskema og kan dermed skrive dig op til flere boliger på én gang. Du finder den direkte anvisning i landets fire største byer her:

København: findbolig.nu
Aarhus: ungdomsboligaarhus.dk
Odense: studiebolig-odense.dk
Aalborg: aku-aalborg.dk

Vær opmærksom på, at den almene anvisning som udgangspunkt ikke gælder privatejede kollegier og lejeboliger. Dem skal du selv finde og kontakte direkte. Da de privatejede kollegier i mange tilfælde har et andet kø-system end den almene anvisning, kan du dog være heldig. Eksempelvis prioriterer 4. maj-kollegierne efterkommere af danske frihedskæmpere, ligesom der findes kollegier, der tager højde for, hvor desperat den enkelte ansøgers boligsituation er.

3. Tag hvad du kan få

Har du akut brug for et sted at bo, kan det være fornuftigt at parkere idéen om en drømmebolig for en stund og i stedet huske på, at tag over hovedet er det vigtigste for dig lige nu. Det gælder især, hvis du flytter til en ny by i forbindelse med studiestart. Gør derfor dig selv den tjeneste at søge så bredt som muligt og vær forberedt på, at du nok ikke finder drømmeboligen i første hug. Mange studerende oplever at flytte flere gange i løbet af deres studietid, så vær realistisk med dine krav og vær ikke bleg for at søge fremlejede boliger, bofællesskaber og værelser.

4. Søg uden for centrum

Hvis du tror, at du kan få en budgetvenlig bolig lige ned til gågaden, når du flytter til én af de større byer, så tro om igen. Konkurrencen om tag over hovedet i de større byer er intens, og ikke altid pengene værd. Vær i stedet åben for at bevæge dig udenfor centrum og føj forstæderne til din boligsøgning. Du kan i mange tilfælde være heldig og spare en del ved at rykke lidt ud af byen. Der findes trods alt stadig offentlig transport uden for bymurene, og husk endnu en gang på, at studielivet ikke varer for evigt.

5. Er der boliggaranti i din studieby?

Flere studiebyer har boliggarantiordninger, som sikrer, at du som nytilflyttet studerende ikke står uden bolig ved studiestart. I nogle byer betyder garantien, at du kommer foran i køen og bliver tilbudt en bolig, hvis du ikke har fundet noget sted at bo, inden studiet starter. I andre byer vil du blot blive tilbudt en midlertidig bolig i en kort periode, indtil du finder et fast sted at bo eller eventuelt blive skrevet på en akutliste. Ikke alle studiebyer yder boliggaranti, så tjek med kommunen, inden du flytter.

6. Brug dit netværk og tænk kreativt

Det behøver ikke være svært og tidskrævende at finde et ledigt værelse som studerende. Uden om den traditionelle boligsøgning skifter lejligheder og værelser hver dag hænder gennem opslag på alternative steder som for eksempel Facebook og Den Blå Avis. Opdater dig derfor jævnligt på de forskellige platforme, og bed også familie, venner og kolleger om at holde et vågent øje med deres netværk. Husk blot din sunde fornuft og vær kritisk, hvis noget virker for godt til at være sandt, så du ikke bliver snydt.

7. Søg sammen med nogen

Når man er flere, der deles om udgifterne, er der flere penge til alt det sjove – og husleje. Slå dig derfor sammen med andre boligsøgende og udvid din søgning. I de større byer er det ikke ualmindeligt, at en håndfuld studerende slår sig sammen og flytter ind i én stor lejlighed, for eksempel i ét af de mange nybyggerier, der skyder op i takt med byfornyelsen. På findroommate.dk kan du søge deleboliger og samtidig finde potentielle bofæller, hvis du mangler én eller flere at søge din kommende bolig med.

8. Skriv en god ansøgning

I din boligsøgning kan du komme ud for at skulle skrive en motiveret ansøgning, bl.a. hvis du søger én eller flere af de privatejede kollegier, eller hvis du leder efter noget uden for den almene anvisning. I din ansøgning til kollegier og kollektiver er det en god idé at researche lidt om det pågældende sted og lægge vægt på, hvordan du kan bidrage til det sociale liv. Søger du derimod lejligheder og værelser, kan du fokusere mere på dine roligere interesser, renlighed og ansvarlighed. Som med enhver ansøgning gælder det om at vise dig fra din bedste side, så husk et vellignende billede af dig selv i ansøgningen og brug den tid, det tager, at skrive den gode ansøgning.