Frokost på din yndlingscafé, køen i supermarkedet eller i fredagsbaren på universitetet. Nogle folk ville sige, at der ved enhver lejlighed er mulighed for at netværke. Men vil du virkelig gerne holde kontakten med en, som du har mødt over fryseren i Netto, eller omvendt – er det overhovedet nødvendigt?

Når det gælder networking, så handler det ikke kun om at hilse på folk og få deres visitkort. Det handler om at kunne identificere de mennesker, som kan hjælpe dig i dit professionelle liv. Denne artikel beskriver tre typer, som burde indgå i dit netværk.

 1. Den visionære 

  Han ser ofte ting, som du ikke selv gør (eller er i stand til – endnu). Denne person vil motivere og inspirere dig, og skulle det ske, at dit nuværende job var kedeligt, så vil en samtale med den visionære være med til at opflamme gløden, og du vil være klar til at møde tidligt ind og imponere alle med dine nye ideer og fornyede energi.Det er relativt nemt at få øje på en visionær type; de er altid ude at møde nye mennesker og i gang med nye og spændende projekter.

  Hvis du ønsker at finde en visionær inden for dit felt, så start med at tage til events, som er forbundet med din karriere eller passion. Vær på udkig efter en person, som inspirerer dig – måske er hun foredragsholder, måske stillede han panelet interessante spørgsmål, eller måske følte du bare, at personen var enormt energisk og spændende at tale med. Fortæl personen, hvad der fascinerede dig ved ham eller hende, fortsæt samtalen over en kop kaffe og ved at connecte på de sociale medier.

 1. Realisten

  Han er den person i dit netværk, som vil sørge for, at du har benene plantet på jorden, og at den visionæres ideer og kreativitet ikke stiger dig til hovedet. Realisten er fremragende til at organisere dine tanker og derigennem skabe en plan for, hvordan et givent emne skal håndteres. Er du på vej til en jobsamtale, er det derfor en god idé at tale med en realist, da det kan hjælpe dig til at holde jordforbindelsen, samle tankerne og fokusere på samtalen.

  Realisten er ej at forveksle med en pessimist – en sand realist vil hjælpe dig til at forbedre dine ideer i stedet for at slukke dem og ønsker, at du skal have de værktøjer, som du mangler for at få succes. Realisten har ofte succes på sin egen arbejdsplads, fordi de ved, hvad der kræves for at tage det ekstra skridt. Så næste gang, at du har problemer med et eller andet, spørg dem, hvad der virkede for dem.

 1. Den fuldbyrdede netværker

  Han holder netværket i live. Personer med et utroligt netværk, der fungerer ud over sociale medier og digitale venskaber. De er formentlig ledere inden for deres respektive industri eller velkendte i deres miljø, men deres gave er, at de er naturlige og autentiske i deres omgang med andre mennesker. De er ivrige efter at lære nye mennesker at kende, og de behages ved at hjælpe andre med at netværke. Deres motto er: ”Ingen ved alting, men alle ved noget.” Er han eller hun ikke i stand til at hjælpe dig, så er personen altid klar til at guide dig i den rigtige retning eller mod den person, som kan.

  Den fuldbyrdede netværker er ofte særdeles vellidt, respekteret og har altid travlt. Kalenderen er konstant fyldt til bristepunktet, men de formår alligevel altid at finde tid til dig, hvis du har brug for det. Så tøv endelig ikke med at hive fat i dem.

Det er selvfølgelig ikke en opfordring til at droppe alle andre i dit netværk, som ikke passer ind under ovenstående kategorier, men det kan anbefales at begynde at netværke med et bestemt formål – og i særdeleshed være på udkig efter disse tre typer, som kan være med til at booste din karriere.

Avatar

Eddi Bisgaard

Eddi læser kommunikation på AAU og er lige nu i praktik hos reklamebureauet, Clienti. Han elsker at fordybe sig og skriver bl.a. om sociale medier og markedsføring. Kontakt: eb@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn