“Alle veje fører til Rom.” Sådan lyder det kendte ordsprog, og der er da også en vis sandhed i det. Hvad det ikke fortæller er, at ikke alle veje er lige gode. Som leder er det dit ansvar at lede dine medarbejdere og din virksomhed til målet, men hvordan ved du hvilken vej, der er den rigtige at tage?

Hvis du ønsker at være leder, eller måske allerede er det, kommer du uden tvivl til at træffe mange svære beslutninger. Der er en grund til, at det er dig der er lederen, og det er fordi, man har tillid til, at du kan varetage de tunge opgaver og tage stilling til de dilemmaer, der ikke giver sig selv. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvilket grundlag du træffer dine valg på.

Dine kerneværdier bestemmer hvordan du ser verden og hvordan du reagerer på den. Det gælder både på det personlige plan, men også i forhold til din karriere. Dine kerneværdier er dem, der ligger til grund for hvordan du træffer valg. Hvis det er en vigtig værdi for dig at være ærlig, så går det ikke at tage imod handlen under bordet. Er det en af dine værdier at behandle mennesker med respekt, så må du vise det i handling og ikke trashtalke din konkurrent for at få opgaven i hus. Dine kerneværdier fungerer som et kompas for dig, når du skal træffe beslutninger og det er dine værdier, der kommer til at gennemsyre din virksomhed, og måden den handler på, så vær sikker på hvad du indeholder.

Opdag dine kerneværdier

Vi handler alle ud fra vores personlige værdier. Nogle gange handler vi ud fra værdier, vi slet ikke vidste vi havde – og måske slet ikke ønskede at vi havde. Er du blevet snydt af en nær ven, har du måske udviklet en værdi, der fortæller dig, at du ikke skal stole på andre end dig selv, og det bliver grundlaget for dine beslutninger i fremtiden.

Gå på opdagelse i dine handlemønstre og beslutninger og find ud af hvilke kerneværdier, der ligger til grund for måden du træffer valg på. Er det værdier, du ønsker skal diktere dig og din virksomhed? Er det værdier, der skaber gode resultater? Hvis ja, så er du allerede godt kørende, men hvis ikke, så bør du overveje om det er en holdbar retning du lægger for dig selv.

Vælg dine kerneværdier

Det kan være en længerevarende og dybere proces at finde ud af hvilke kerneværdier, man ønsker skal lægge grund for sit liv og sin karriere, men det er ikke desto mindre en nødvendig proces. Find ud af hvem du ønsker at være – hvad skal kendetegne dig? Hvad skal folk sige om dig, når du ikke er der? I bund og grund ønsker vi alle sammen at blive talt om, så længe det er positive ting, der bliver sagt.

Lav en liste over kerneværdier du ønsker skal gennemsyre dig og din virksomhed. Det kan være to separate lister, da der uden tvivl er forskel, men hvis du er lederen, vil dine personlige værdier kommer til at smitte af på virksomhedens kultur.

Vend tilbage til dine kerneværdier ofte

Bare fordi du skriver et par fine ord ned på et stykke papir, betyder det naturligvis ikke, at de på magisk vis bliver en del af dig. Du er nødt til at genlæse listen ofte, og minde dig selv om, hvilke værdier, du gerne vil afspejle. Hold dig dem for øje, når du skal træffe beslutninger, og løb den risiko det er ikke at handle som du plejer. Forsøg at udvise tillid (under ansvar), hvis du plejer at have svært ved det. Inddrag dit team i din beslutningsproces, hvis du gerne vil være en holdspiller. Giv din medarbejder en opmuntrende kommentar, hvis du gerne vil skabe et trygt miljø osv.

De kerneværdier du kultiverer vil være rettesnor for hvilken vej, der er den bedste at tage, når du skal til Rom.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn