Jobsøgningen kan være en udfordrende proces, og det er ikke altid let at vide, hvad man skal gøre, for at vinde arbejdsgiverens gunst. Derfor er vi på redaktionen gået direkte til kilden og har spurgt ledende HR-og rekrutteringschefer hvad de leder efter, når de ansætter nye medarbejdere i deres virksomhed. Denne gang er turen gået til Maersk Drilling og HR-direktør, Lene Reitzel, der deler ud af sine bedste råd, når du som nyuddannet skal søge job.

Lene leder til dagligt 50 medarbejdere i Maersk Drilling, der har ca. 4000 ansatte, mens hun er en del af Maersk Drillings Senior Management Team.

Efter en lang karriere i Maersk, både i ind- og udland blev hun HR-direktør, først i Maersk Tankers og siden 2015 i Maersk Drilling. “Gennem hele min karriere har jeg været bevidst om vigtigheden af, at levere gode resultater i de roller, jeg har haft, og altid været nysgerrig – både over for jobbet og for de muligheder, der har åbnet sig udenom,” fortæller Lene om sin indstilling til karrieren.

Hvilke 3 ting kigger du altid efter hos nye medarbejdere?

 1. Passion
 2. Talent
 3. Virkelyst

Hvad er vigtigt for dig: Relevant erhvervserfaring eller gode karakterer?

Kandidater, der søger deres første job på entry level-positioner har ofte kun deres studiejoberfaring at trække og blive evalueret på. Selvom der absolut er stor værdi i erfaring fra et studiejob, kan den manglende erhvervserfaring betyde, at karakterer kan vægte højere. Senere i karrieren er det erfaringen og de resultater der er skabt, der vægter tungest.

I dialogen med kandidaten er det interessant at afdække hvordan hendes/hans høje karakterer er opnået – hårdt slid, høj kognitiv båndbredde eller en kombination. Det afdækker vi i interviewet, understøttet af både personlighedstests og færdighedsprøver. Det er ligeledes interessant at høre om udbyttet af et givent studiejob. Her tæller både caféjobs og diverse rejser, som sagtens kan give et stort udbytte, da det alt sammen er med til at forme den person man er, og hvordan man går til en given arbejdsopgave. Derfor er det også en god idé at tænke over, hvordan man formidler det udbytte.

Hvordan skiller man sig bedst ud fra mængden?

Man kan skille sig ud på flere måder – både fagligt og personligt. De nyuddannede kandidater, der efterlader det største indtryk er dem, der forud for et interview har forberedt sig og gjort sig tanker om:

 1. Hvad de kan byde på i forhold til stillingen og i forhold til Maersk Drilling (på kort og lang sigt)
 2. Hvad stillingen kan gøre for dem på den karriererejse de påbegynder.

Endvidere er det dem, der har reflekteret over dem selv som personer; hvad er det der motiverer dem og giver dem energi. Engagement, passion, forberedthed, evnen til at artikulere sine styrker og sætte dem ind i kontekst af den aktuelle stilling virker altid godt.

Hvad er de mest typiske fejl kandidater laver under ansættelsesprocessen?

Generelt oplever vi, at de studerende og nyuddannede gør sig rigtig umage når de søger hos os. Alligevel er der nogle helt basale trin i processen, hvor man med lidt omtanke kan stille sig selv bedre. Nogle eksempler kunne være:

 1. Hvis du ringer og spørger til den opslåede stilling, så vær forberedt med relevante spørgsmål.
 2. Når jobopslaget er på engelsk bør man fremsende CV og ansøgning på engelsk.
 3. Alt for generiske ansøgninger tolkes som manglende motivation.
 4. Vær forberedt til interviewet og lav en ordentlig research forud. Det være sig dress code, værdier, seneste nyheder fra organisationen, det marked der opereres i – og oftest er der meget god (og basal) information at hente på hjemmesiden.
 5. Vær ærlig over for dig selv i forhold til den aktuelle stilling og vær klar til at kommunikere, hvor du kan gøre en forskel, og vær reflekteret omkring dine svage sider.
 6. Sidst men ikke mindst, så tag imod konstruktiv feedback hvis du får et afslag – det gør dig kun bedre til næste proces.

Hvad er dit bedste karriereråd til ambitiøse studerende ?

Gå efter stillinger indenfor et område, hvor du både har passion og talent. Vær nysgerrig og vær ikke bange for at tage en chance. Når først du er kommet ind i dit første drømmejob/drømmevirksomhed, er det ofte opdukkende muligheder, der tegner ens karriere. Ikke nødvendigvis i den retning man havde forestillet sig det, da man blev ansat.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn