I samarbejde med individuals

De fleste mennesker har prøvet at befinde sig i tvivlens vakuum, hvor de mange spørgsmål om valg af studie, arbejdsplads, karriere osv. tager pusten fra én. Ofte er man blevet mødt med rådet om at mærke efter og lytte til sin mavefornemmelse for at få pusten igen. Men hvordan mærker man efter, og hvad betyder det egentlig at lytte til sin mavefornemmelse?

Af Andreas Kamper, Partner INDIVIDUALS

Med dette skriv vil jeg forsøge at komme med en opskrift. Jeg kan allerede nu afsløre, at det ikke vil resultere i råd om at sætte sig i en skov, lukke øjnene og håbe, at stilheden viser vejen. Det er forsøgt, og tvivlsspørgsmålene blev kun til flere.

Et bud på en opskrift

I stedet for at lukke øjnene i stilhed, handler det i højere grad om at gøre sig bevidst, for derved at blive i stand til at kigge udad og fremad. Svaret kan findes ved at kombinere din selverkendelse med pejlermærker for din faglige retning – og handle ud fra dét.

Selverkendelse

Det at mærke efter og lytte til sin mavefornemmelse kræver, at du er bevidst om, hvad du skal mærke og lytte efter, og ikke forvente, at det rette valg falder ned fra himlen.

Din selverkendelse er den ene ingrediens. Det, at kunne erkende sig selv, kræver først og fremmest, at du åbner øjnene og bliver bevidst om både din egen og dine omgivelsers opfattelse af, hvem du er. En grundlæggende forståelse af, hvordan du som menneske fungerer i en given situation.

Pejlemærker

Pejlemærker for din faglige retning er den anden ingrediens. Selverkendelsen danner grundlag for at opstille pejlemærker for den faglige retning, du ønsker at bevæge dig i. Formålet er at danne et overblik over dine muligheder og dine begrænsninger inden for de faglige interesseområder, du bruger din tid på.

Med udgangspunkt i dig som menneske samt dine faglige interesseområder, fungerer pejlemærkerne som rettesnor.

Fundamentet

Ved at kombinere de to ingredienser støbes et fundament, hvorfra du kan navigere og stå fast. Dette står i kontrast til den verden, vi lever i, som kendetegnes ved at indeholde uendelige muligheder og en konstant forandring af omgivelserne. Vi er altid på vej. Fokusset låses fast på det næste valg, den næste mulighed, som blot er endnu et skridt mod det næste skridt. Følelsen af utilstrækkelighed kan let opstå – for hvornår er man lykkedes?

Du skal give dig selv lov til at være tilfreds med at nå i mål med det, du sætter dig for. Tilfredsstillelsen ved at nå dine mål vil kunne opnås, hvis du er i stand til at se målene i en sammenhæng. En sammenhæng, som kan være vanskelig at få øje på i en verden, hvor i morgen ikke er den samme, som den er i dag.

Få pusten igen

Det er dét, fundamentet skal hjælpe med. Fundamentet bliver en bevidstgørelse af, hvordan tingene hænger sammen på tværs af det, du bruger din tid på.

Oplever du, at der ikke er en sammenhæng mellem, hvem du er som menneske, pejlermærkerne du har sat op for din retning, og dét, du bruger din tid på, vil det være relevant at spørge dig selv, hvad du burde gøre i stedet – og handle på det.

Fundamentet bliver en konstruktiv måde, hvorpå du kan mærke efter og lytte til din mavefornemmelse. Det giver dig noget konkret at holde de uendelig mange valg og muligheder op i mod. Dette er forudsætningen for at kunne få pusten igen og komme videre fra tvivlens vakuum.

Hvor skal du starte?

1. Støb fundamentet

Hvad er min egen opfattelse af, hvem jeg er?

Hvad er mine omgivelsers opfattelse af, hvem jeg er?

Hvad er mine faglige interesseområder?

Hvilke pejlermærker vil jeg sigte efter?

2. Se sammenhængen

Hvordan hænger det sammen med de ting, jeg bruger min tid på?

Jeg har selv haft glæde af denne opskrift – både i forhold til mig selv personligt, og den måde jeg arbejder på i INDIVIDUALS.

Avatar

Individuals

Hos INDIVIDUALS tror vi på, at det hele starter med individet. Som konsulenthus faciliterer vi udviklingsforløb, så du gennem selvindsigt og sparring kan nå nye højder i studielivet, på arbejdspladsen, i ansøgningsprocessen, foreningen eller noget helt femte.

More Posts - Website