I samarbejde med:

Mange drømmer om job i udlandet. Det er allerede svært at holde styr på alle de uskrevne regler for jobsøgning i Danmark. Men hvad så når man søger job uden for landets grænser? Få chefkonsulentens gode råd til karrierestart uden for Danmark.

Uanset hvor man søger job, er der masser af uskrevne regler, man skal være opmærksom på. Men når det gælder udlandet, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvad man bør gøre, og hvordan man bestemt ikke skal bære sig ad. Det skal dog ikke holde en tilbage.  Afhængigt af din uddannelse, kan der nemlig være fordele ved at søge job i udlandet.

Morten Arendrup, chefkonsulent i Akademikernes A-kasse, har selv arbejdet med rekruttering til virksomheder i England. I dag rådgiver han jobsøgende medlemmer om, hvad de skal være opmærksomme på, når de søger et job i udlandet. Ifølge Morten Arendrup er jobsøgning i udlandet en fordel, hvis ens branche er ramt af høj arbejdsløshed i Danmark. Arbejdsløsheden for arkitekter er fx. høj i Danmark, mens der er meget bedre jobmuligheder i London eller Beijing.

Samtidig giver udlandet også mulighed for at arbejde i nogle af de brancher, som vi ikke har i Danmark såsom bil- eller oliebranchen.

Morten Arendrup giver her fem gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på når du søger job i udlandet:

Brug dit netværk

Ligesom når du søger job i Danmark, er dit netværk vigtigt, når du bevæger dig ud på jobmarkederne uden for Danmark. Brug fx. LinkedIn til at komme i kontakt med nogle af de danskere, der arbejder i den pågældende branche og det land, som du gerne vil søge job i. Find også de virksomheder, som du gerne vil arbejde for. Undersøg derefter hvem i dit netværk, som arbejder eller har arbejdet her.

Læs også: Networking tips: 8 måder du kan bruge dit netværk på til jobsøgning 

Undersøg arbejdskulturen

Det er en god idé at undersøge arbejdskulturen i det land, hvor du søger job. For der kan sagtens være kulturelle forskelle, selvom du søger job i lande tæt på Danmark. I England bruger man f.eks. rekrutteringskonsulenter meget mere, end vi gør i Danmark, og derfor er det værd at undersøge, hvilke konsulenter der findes i din branche og kontakte dem. I både Sverige og Tyskland fylder hierarkiet mere i virksomheden, end det gør i Danmark. Her udfordrer man ikke bare det, som den kommende chef siger til jobsamtalen.

Jobsøgning i udlandet kan være anderledes

Der er store forskelle på, hvordan man laver ansøgninger og cv i de enkelte lande. Over for engelske virksomheder skal man f.eks. markedsføre sig selv meget mere, end man skal i Danmark. Herhjemme sætter man også ofte et billede på cv’et, men det bruger man ikke i England med mindre, man søger job i underholdningsbranchen.

Betydningen af din uddannelse

Alt efter hvilket land, du søger job i, er der stor forskel på, hvor meget din uddannelse betyder. I forhold til England er det danske arbejdsmarked ret konservativt, hvor vi går meget mere op i uddannelsens titel, end englænderne gør. Men i Tyskland er det omvendt. Her kigger virksomhederne meget på, hvilken uddannelsen kandidaterne har, og man søger kun job, som ligger i forlængelse af ens faglige uddannelse.

Jobsamtalen i udlandet

I Danmark er jobsamtalen ofte meget fokuseret på personlighed. Det faglige har virksomheden fået på plads gennem cv’et, og nu vil arbejdsgiveren vide, hvem mennesket bag ansøgningen er. Sådan er det dog langt fra alle steder. I England bruger man typisk lang tid på de faglige kompetencer til samtalen. Her skal man altså være klar til at komme med konkrete eksempler på alt det, man kan. Det er også forskel på, hvad virksomhederne forventer, at man har på til jobsamtalen. I Danmark er det i mange brancher normalt at komme til samtale i cowboybukser og en blazer, men i London forventes det, at man kommer i jakkesæt uanset hvilket job, man søger.

 

Avatar

Akademikernes A-kasse

Som Danmarks største a-kasse for akademikere skriver Akademikernes A-kasse om gode råd til at komme i gang med karrieren.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook