Ligesom de frygtede ”Fortæl mig om dig selv” og ”Hvad er dine svagheder” -spørgsmål, kan du til jobsamtalen være sikker på at blive spurgt om “Hvorfor søger du netop dette job”, men hvordan skal du svare?

Det er ekstremt vigtigt, at svare godt på dette spørgsmål og formidle til din kommende arbejdsgiver præcis hvorfor du søger netop dette job. Derfor er der ingen vej udenom at gennemtænke en række af de faktorer, der er årsag til, at du søger jobbet. Det er det her spørgsmål, der viser dit egentlige fit med virksomheden, så undervurdér det ikke.

Heldigvis er der en nem og smart måde at besvare spørgsmålet på til din jobsamtale, og det er uden at skulle gennemgå hver eneste detalje i dit studie- og karrieremæssige liv, der har bragt dig frem til netop denne jobsamtale. Her er et værktøj du kan bruge til at strukturere dit svar i 3 nemme skridt.

1. Udtryk din entusiasme for virksomheden

Dette skridt er en fantastisk mulighed for at vise, hvad du ved om virksomheden. Du kan fortælle hvor begejstret du er for at blive en del af teamet, men du kan komme langt ved at vise, at du rent faktisk ved en ting eller to om det virksomheden foretager sig, eller den industri den opererer i. Brug noget tid på at finde ud af hvad du rent faktisk ved om dem, og inkorporer dem i din tale om, hvorfor du er det rette fit.

Specielt hos mindre virksomheder, er det altid nemt at imponere ved at vide et par ting om, hvad der sker i virksomheden. Oftest behøver du ikke andet end et par besøg på deres hjemmeside, eller en hurtig snak med en tidligere eller nuværende ansat.

2. Tilpas dine kompetencer og erfaringer til den rolle du ansøger

Det du egentlig gerne vil sælge er, hvorfor netop du er den rette til jobbet. Der er to måder at gøre det på: Du kan enten fokusere på dine tidligere erfaringer, eller på dine kompetencer. Forsøg at identificere, hvad det vigtigste er ved jobbet, og et par af de vigtigste kompetencer, og vær sikker på, at du taler om netop hvordan du opfylder dem.

Hold det kort og præcist ligesom den kendte ”elevatortale”, og fokusér på nogle få kernekompetencer eller erfaringer.

3. Vis hvorfor jobbet er relevant for dine fremtidige karrieremæssige ambitioner

Til sidst er det vigtigt, at du viser, at stillingen giver mening for dine fremtidige ambitioner. Sørg for ikke at giver indtrykket af, at du bruger stillingen som et springbræt til andre virksomheder. Vis arbejdsgiver at du planlægger at blive i virksomheden på længere sigt. På den måde vil han/hun være langt mere tryg ved at investere tid og penge i dig.

Tænker du disse 3 skridt sammen til din næste jobsamtale, har du et svar, der kan imponere på 3 fronter – din viden og entusiasme for virksomheden, dine relevante kompetencer og erfaring og dit nutidige og fremtidige fit med organisationen.

Avatar

Bjarke Bierring Kristoffersen

Bjarke er Talentguidens ansvarlige for indhold og marketing. Han læser til dagligt sin kandidat på CBS, og har en stor interesse for iværksætteri, strategi og kommunikation. Kontakt: bk@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn