“Er du seriøs?”, var det første jeg tænkte, da jeg så grafikken, der tydeligt viste, at mine karakterer på min videregående uddannelse slet ikke var så vigtige, som jeg altid har gået og troet. Men hvad skal jeg så fokusere på, hvis jeg gerne vil have mit drømmejob?

I 2014 undersøgte Dansk Erhverv virksomhedernes erfaringer med nyuddannede akademikere. Det var spændende læsning, men det der fangede min opmærksomhed, var resultatet på rundspørgen om hvad der spiller den største rolle, når virksomheder skal ansætte nye medarbejdere friske fra universiteterne. Det var nemlig ikke karaktererne…

Studierelevant arbejde eller praktik

Trommehvirvel, tak. Den helt store vinder i forhold til hvad der er vigtigst for din fremtidige arbejdsgiver er, om du har tidligere erfaring eller har været i praktik under studiet. Faktisk sagde hele 54%, at det “i høj grad” vægtede positivt, når de skal overveje nye kandidater fra universiteterne. Og endnu mere tankevækkende, 0% svarede, at det ikke spillede nogen rolle. Du kommer altså ikke udenom, at tildligere relevant erfaring eller praktik bør være en af dine helt store prioriteter mens du stadig studerer. Dvs. at der ingen undskyldning er, for ikke at gå ud og søge de jobs, du gerne vil arbejde med i fremtiden. Det giver dig et kæmpe forspring, som du ikke vil være foruden.

Karaktererne er dog ikke helt ude i kulden

Selvom karaktererne ikke er det største fokus hos arbejdsgiveren, så betyder det dog ikke, at de er ligegyldige. 23% svarede, at det “i høj grad” vægtede positivt med gode karakterer, mens hele 47% svarede, at det “i nogen grad” vægtede positivt. Så helt ligegyldige er de ikke. Dog er det bemærkelsesværdigt, at der faktisk er 2%, der slet ikke lægger vægt på karaktererne. Jeg ville nok alligevel ikke satse min karriere på at rende ind i en af dem til en jobsamtale. Så tilbage til studiekammeret.

Den helt store joker: Frivilligt arbejde

Er frivilligt arbejde vigtigt? Der er mange holdninger til spørgsmålet, og du får nok ligeså mange svar, som personer du spørger. Dansk Erhverv har nu tal på det: 4% siger “i høj grad”, 32% siger “i nogen grad”, 40% siger “i mindre grad”, mens de sidste ligger mellem “slet ikke” og “ved ikke”. Der er altså en god spredning på holdningen til frivilligt arbejde, og det er nok ikke det, der gør det store udfald, men det kan i hvert fald aldrig være en dårlig ting at have på sit CV. I hvert fald er det ikke skadeligt, og om ikke andet, så giver det i hvert fald dig selv en masse erfaring og udfordringer, som kan gavne dig senere – om din arbejdsgiver så lægger vægt på det til samtalen eller ej.

Se selv undersøgelsens resultater her:

Skærmbillede 2016-04-14 kl. 20.03.27

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn