I samarbejde med:

Kender du det? Du ligger med årgangens svedigste snit, har 117 jern i ilden og et kæmpe netværk, og alligevel kan følelsen af utilstrækkelighed komme snigende, når jobansøgningen skal skrives. Karriererådgiver Morten Tange fra KarriereCoach.dk giver her sine bedste tips til at skinne igennem.


Mange studerende og nyuddannede kan nikke genkende til følelsen af, at det kan være svært at overkomme sin indre kritiker, når de skal sælge sig selv. Måske har du gode karakterer, men enkelte huller i CV’et? Eller måske du bare ikke helt føler, at du kan leve op til virksomhedernes til tider urealistiske krav om flere års erfaring og urimeligt mange kompetencer, som du selvfølgelig skal kunne til fingerspidserne?

“Der er bestemt rigtigt mange, der ikke føler sig klar til mødet med arbejdsmarkedet. Mange studerende og nyuddannede har jo ikke hentet erfaring, der matcher det, som de søger i retning af, og som underbygger deres faglighed,” siger karriererådgiver og indehaver af KarriereCoach.dk Morten Tange. Det skal dog ikke afholde dig fra at gå efter drømmejobbet, påpeger han.

“Virksomhederne forventer ikke, at man er plug and play, og ofte lægges der mere vægt på den forståelse, man har for, hvad det er man på sigt skal kunne præstere, og den parathed, som man udstråler i forhold til at komme i mål med det,” siger Morten Tange.

Sæt din personlighed i spil

Når det kommer til jobansøgninger og -samtaler, er personlighed en vigtig ingrediens, som hverken karakterer eller erfaring kan rykke særlig meget ved. Bag 12-taller og fine titler på CV’et, gemmer sig en person, som virksomheden i sidste ende skal have lyst til at arbejde med.

“De fleste virksomheder vil i sidste ende hellere give lidt køb på fagligheden end personligheden, så det er vigtigt at underbygge, hvordan den man er bidrager til det man kan, og til at sætte det man kan i spil,” siger Morten Tange.

Han råder derfor til at trække på din motivation og viden, og hive de gode eksempler frem:

“Husk, at dine erfaringer kan være hentet alle mulige steder fra – som sportsudøver, spejderleder, storesøster, frivillig lektiehjælper eller noget helt femte. Jeg har været med til at ansætte en mand, der i CV’et beskrev, hvordan hans talent og passion for avl af en bestemt type akvariefisk kunne bruges i jobbet som økonom, og hvor det gjorde forskellen for virksomhedens udvælgelse,” siger han.

Du behøver ikke opfylde alle kriterierne

Selvom det kan tage pusten fra mange at læse en virksomheds krav og ønsker til en kommende kandidat, er det derfor vigtigt, at du siger til dig selv, at du har noget at byde på. Også selvom du ikke kan tjekke alle boksene af.

De fleste virksomheder skriver jobannoncer ud fra, hvem de i den perfekte verden ville få som kandidat, men verden er som bekendt langt fra perfekt. Egentlig er det slet ikke sikkert, at virksomheden er helt klar over, hvad de leder efter, før de ser det, fortæller Morten Tange.

“Jeg har ofte været ude for, at en virksomhed efter en interviewrunde er blevet så meget klarere på deres ønsker og krav til deres kommende medarbejder, at de simpelthen genopslår med nogle helt andre kriterier og ønsker.” På den baggrund anbefaler han, at man søger drømmejobbet, selvom man ikke lever op til virksomhedens krav.

“Måske kan du se nogle muligheder i stillingen og virksomheden, som de ikke selv har set endnu, eller måske du kan noget, de ikke ved findes… Der er mange gode grunde til at søge, selvom man ikke opfylder alle de opstillede krav – men det stiller store krav til underbygningen af, hvorfor det så lige præcis er dig, de skal tage.”