Der er mange legater at hente til iværksætterprojekter, udlandsophold, studiestøtte, kulturopsætninger og meget mere. Det er faktisk kun fantasien og benarbejdet, der sætter grænserne for, om du kan få fingrene i noget af puljen. Alligevel er der ikke så mange, der ved, at de kan søge dem. Og alt for få der prøver. For hvad er et legat egentlig for noget, og hvem kan søge det? Læs med og bliv klogere. 

Et legat er en sum penge, der uddeles til bestemte formål til privatpersoner eller organisationer. Ofte er det fonde, der står bag uddelingen, men det kan også være virksomheder og privatpersoner. Der findes legater til stort set alle formål. Kunsten er, at finde det legat, der passer til dit projekt. De mest klassiske legater uddeles til for eksempel studieophold i udlandet, forskning, økonomisk udfordrede, handicappede, til sociale aktiviteter og værdigt trængende. Men der findes faktisk næsten lige så mange forskellige slags legater, som der findes ideer og projekter. Du skal bare finde dem.

Hvem kan søge legater?

Alle kan i princippet søge legater. Kunsten er at finde et legat, der passer til dig. Nogle legater har helt specifikke krav til, hvad pengene skal bruges til, mens andre giver frit spillerum inden for et givent område. Nogle legater uddeles kun til studerende ved bestemte uddannelsesinstitutioner, andre kan frit uddeles uanset baggrund.

Et meget specifikt legat kunne for eksempel lyde:

”til disposition for en kvindelig studerende ved Københavns Universitet, der studerer nordisk filologi eller har dansk som hovedfag. Det disponible beløb skal anvendes til studieophold ved Uppsala Universitet eller Stockholms Högskola.”

Mens du også kan finde legater, der er formuleret bredt, så du selv kan forme dit formål:

”støtte til faglige, sociale og kulturelle aktiviteter blandt de studerende ved Aarhus Universitet.”

Første trin på vejen til legatet er derfor: research, research, research. Google er din ven, og der findes heldigvis en række online databaser, hvor du kan finde og søge legater.

Hvornår er man værdigt trængende?

Så snart du har en god ide eller et godt projekt, er du klar til at søge legater, og alle har lige meget ret til at søge. Du behøver ikke nødvendigvis at skrabe kistebunden for at gøre dig fortjent til et legat. Et legat kan også bare være til dækning af din husleje derhjemme, mens du rejser i udlandet, eller en sum penge til flyers, når du skal markedsføre en ny ide.

Er du i tvivl om, hvorvidt du kvalificerer dig til et legat? Så kan du altid tillade dig at give det et skud. Send en gennemarbejdet ansøgning og budget afsted – og så er det op til udvælgelseskomiteen at finde den mest værdigt trængende blandt ansøgerne.

God jagt!