Uanset om du arbejder i det private, det offentlige eller lige er sprunget ud som iværksætter, så er der normer for, hvordan man går klædt på lige præcis din arbejdsplads. Din evne til at passe ind i fællesskabet på arbejdspladsen har betydning for din vej op af karrierestigen. Læs her, hvordan du kommer foran i karrierekøen gennem en målrettet beklædning.

Af Manou Messmann, Modepsykolog

Blend in or stand out?

Mennesket er et flokdyr. Vi ønsker at ligne hinanden, så vi ikke skiller os ud og dermed bliver sårbare. Det ligger dybt i os, at fællesskabet sikrer vores overlevelse. På samme måde kan det sikre vores fremtidige karriere, hvis vi formår at passe ind i de fællesskaber, vi bliver en del af. Chefer ansætter ofte dem, der minder om dem selv – også ud fra beklædning. Så hvis du ønsker at træde indenfor i en helt speciel virksomhed, eller i et helt konkret miljø, så vær opmærksom på, hvordan de går klædt.

Når du har en klar fornemmelse af, hvilke beklædningsnormer der gør sig gældende på den udvalgte arbejdsplads, så er du sikker på en umiddelbar accept og inklusion i fællesskabet. Spørgsmålet bliver derefter, om du på længere sigt ønsker at være en i mængden, eller om du vil vise omverdenen, at du er i stand til at gå foran og skabe de bedste resultater?

I så fald er det på tide at tage din garderobe til ”next level”. Du skal ikke længere være en tro kopi af hverken chef eller kolleger, men med varsomme skridt skille dig ud gennem din beklædning. Vis din omverden, at du er modig og tør gå anderledes klædt. Tilføj gerne elementer, der udstråler magt, selvsikkerhed og autoritet. Kunsten er svær at mestre, så nedenfor får du konkret inspiration til en ”next-level garderobe” alt efter hvilken arbejdsplads du befinder dig på.

Karriere i den private sektor

privat sektorHvis der ikke er klare retningslinjer eller en klart defineret dresscode på din arbejdsplads, kan du forsøge at anvende mere utraditionelle jakkesæt, så du undgår at blende for meget ind. Brug lidt ekstra penge på anderledes strømper, som er værd at vise frem, dog uden du bliver en efterligning af ”blærerøven” Mads Christensen. Er du ansat i en virksomhed, hvor det ikke er velset at skeje for meget ud, så er det sko, tasker og ure du skal lægge energien (og pengene) i. Investér i høj kvalitet og et mere edgy design.

  

 

 

 

Karriere i den offentlige sektor

offentlig sektorArbejder du for staten eller det offentlige, kan det være svært at aflure en reel dresscode, da der ofte er lidt højere til loftet, hvad angår beklædning. Et godt råd er dog at lade være med at falde i dovenskabsfælden, bare fordi andre gør det. Undgå at gå med de samme slidte bukser hver dag og drop den krøllede skjorte. Du kan sagtens være afslappet og have en ”lige til attitude” uden at se sjusket ud. Anvend blazere i tweed eller uld, der signalerer hygge og stil på samme tid. Køb skjorter med prikker og i andre farver end hvid og lyseblå. Du vil gerne vise, at du er en arbejdsom og elskelig person, med en stærk faglighed!

 

 

 

Entrepreneurship eller selvstændig

selvstændigEr du lige sprunget ud som selvstændig eller som iværsætter, så er du i princippet egen herre over din beklædning og din fremtoning, men som alle andre mennesker, skal du møde omverdenen og i disse situationer vil du gerne fremstå stærk, seriøs og som et foregangsbillede.

Som selvstændig og iværksætter er det helt ok at gå med hat, gå med flere smykker end gennemsnittet og være mere laid back. Pointen er jo at vise, at man netop har valgt et liv, hvor man er sin egen chef. Men pas på med ikke at ligne et fastelavnsris. Der kommer til at være både konferencer, netværksarrangementer eller møder, hvor der skal søges om penge. I disse situationer er det vigtigt at skrue lidt ned for alt det sjove og skrue op for troværdigheden. Som udgangspunkt kan du tillade dig at eksperimentere en hel del som selvstændig, men vær opmærksom på situationer, hvor din seriøsitet er afgørende for din virksomheds videre forløb.

Flash eksempelvis ikke det dyre ur, hvis du vil sende signaler om, at du er en nyopstartet it-nørd, der mangler startkapital.

Gør dine karrieredrømme til virkelighed

Fordelen ved den rette beklædning er ikke kun at passe ind i fællesskabet, eller omvendt at skille dig ud. Med en stærk beklædning kan du også påvirke din indre sindstilstand. Du kan sågar forbedre dine præstationer ved at føle dig skarp udenpå. Så det at klæde sig lækkert handler ikke om at være eye-candy for din omgivelser. Din beklædning og fremtoning har betydning for dine karrieremæssige muligheder i erhvervslivet, dine præstationer og resultater, og ikke mindst din egen selvforståelse. Gennem tøjet kan dine drømme blive til virkelig, så vær bevidst om, hvilke drømme du ønsker at realisere.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn