Du har uden tvivl nydt godt af Anders Boserup Lauritsens arbejde på et eller andet tidspunkt – måske uden at vide det. Gennem Studenterbolaget sikrer han nemlig, at der flyder øl fra anlægget til koppen på diverse gymnasier, studenterbarer og kollegier. Senest har han desuden udviklet et salgs og betalingssystem til formålet med Monso og har flere store planer for begge virksomheders fremtid. Succesen er han ikke kommet sovende til, men fortæller i snak med Talentguiden om, hvordan udfordringer i barndommen, det at stå ansigt til ansigt med Al Quida i Irak og et usædvanligt drive har bragt ham, til hvor han er i dag.

Artiklen fortsætter under grafikken

Anders Boserup Lauritsen

Alder: 32 år LinkedIn: linkedin.com/andersbola Bachelor: Ba.Negot, Engelsk (Syddansk Universitet, Odense) Kandidat: Cand.Merc.Psyk (CBS) Nuværende stilling: Administrerende direktør og ejer, Monso – Money Made Social Tidligere erfaring: Ejer, Studenterbolaget Mest kendt for: Fortæl mig, det er umuligt, og jeg skal gøre muligtHvis du følger din passion hele vejen og lader dig drive af din vilje og dit drive, så kommer succesen løbende. Største succes: At hæve serviceniveauet, sænke priserne og sætte markedet for studiebarer, kollegier og gymnasier i system, samtidig med at vi har erobret store markedsandele fra de helt store etablerede spillere på markedet, og modtage prisen Best of the best af samme årsag.

Du kom tidligt i gang med iværksætteri – er det en vej, du altid har vidst, du ville gå?

Min karriere som iværksætter startede i en tidlig alder, men gik for alvor i gang, da jeg overtog festudvalget på mit gymnasie og flyttede et rungende underskud til et solidt overskud. Der fik jeg for alvor gnisten til kunne indtage en position og optimere den. Siden da har jeg haft adskillige projekter – både gode og dårlige.

Hvad er det, der tiltaler dig ved iværksætteri frem for allerede etablerede virksomheder?

Tit og ofte er store, etablerede virksomheder umådeligt langsomme til at ændre kurs, når verden omkring dem ændrer sig. Den store forskel er, for mig at se, mentaliteten i virksomhedens indre kultur.

Forskellen, som jeg ser den, er, at store virksomheder er som en supertanker; hvis først den skal ændre kurs, kræver det en længere periode, hvorimod man som iværksætter er som en agil speedbåd, der let kan ændre kurs. Man er i stand til at agere hurtigt, aggressivt og med høj hastighed og dermed lægge sig i front foran supertankeren og agere efter markedets kræfter.

Hvad kan du bedst lide ved dit job?

Den vekslende hverdag, man ved aldrig hvad der sker – og det at komme ud til en kunde, en samarbejdspartner, se dem i øjnene, og glæden ved at man har selv har skabt noget der løser deres problemer i hverdagen. Den følelsen man får, når ens kunde/samarbejdspartner giver en et kram, eller hånden og siger TAK Anders, I er for seje! Det gør alle de dårlige stunder, søvnløse nætter og det hårde arbejde værd. Så ved man, at man har ramt rigtigt.

Hvilke kompetencer er de vigtigste for at bestride en stilling som din?

Der findes i bund og grund en simpel opskrift. De eneste to kompetencer, det kræver, er viljen til sejr og aldrig at give op hvor hårdt det end er, også selvom du til tider gennem din virksomheds levetid er tæt på konkurs, eller ikke lige får den handel, du havde håbet på i hus. Bliv ved og dyrk din passion og find glæden i passionen, for netop det du laver. Hvis du følger din passion hele vejen og lader dig drive af din vilje og dit drive, så kommer succesen løbende.

Hvorfor valgte du dit nuværende job?

Jeg havde, måneden før jeg blev færdig med min kandidat på CBS, købt mine tidligere partnere ud og stod som 100 % ejer. Det var egentligt meget simpelt, jeg fik mit 12-tal, gik ud af lokalet, drejede en omgang rundt om mig selv og sagde: “Tillykke Anders, du er nu din egen Administrerende Direktør –haha (sagt med et smil på læben).”

Du startede ikke Studenterbolaget alene, men har nu ejerskabet. Hvad lærte du af den proces?

Vi var reelt set 4, der startede det – jeg kom lidt ind fra sidelinien som sidste mand, da det daværende team havde brug for en partner, der kunne eksekvere og flytte virksomheden til næste niveau i forhold til salg og indtagelse af markedet. De næste 2 år blev brugt på udvikling og indtagelse af markedsandele. Vi tjente ingen penge og dagene var meget lange.

Efter 2 år mistede de andre partnere lidt gejsten. Vi tjente stadig ikke nok til løn, så de fik et godt tilbud om at blive købt ud, for jeg ville lade virksomheden tage mere end bare fart og vidste, at hvis jeg selv stod bag roret med det fulde ansvar, ville jeg kunne rykke den endnu mere.

Det var den bedste beslutning for både virksomheden og mig selv. Herefter brugte jeg al energi og penge i virksomheden på skabe et solidt og dygtigt team omkring mig, hvoraf flere af dem, her 5 år efter, stadig er med. Du kommer ingen veje uden et skarpt og fantastisk team, og jeg havde ikke været der, hvor jeg er i dag, hvis ikke det var for hele mit team.

Hvad motiverer dig i arbejdet med Studenterbolaget? Og ligeledes i Monso?

Motivationen finder jeg i at være i stand til at sætte en kile i de store spilleres udfolden; at være i stand til at holde sig under radaren, og ikke at blive taget seriøst, samtidig med, at man tager en større og større markedsandel. Her 6 år efter er vi nu blevet så solid en spiller på markedet, at vi ikke længere bliver sat i bås som et “hobbyprojekt”, men en regulær trussel mod et monopolistisk marked.

Du har, som du siger, et usædvanligt drive til at gå i mod de store spillere. Hvor kommer det fra?

Noget af det, der rent faktisk har været en af mine største bevæggrunde for at skabe store ting, gøre en forskel og gøre det, der ligger ud over det sædvanlige og normen stammer faktisk helt tilbage fra 0.-3. klasse.

Jeg blev mobbet ret så alvorligt og det har altid siddet i mig. Det var så alvorligt, at min krop gav fysisk efter. Jeg husker tydeligt en dag, hvor jeg sad for mig selv og tænkte: “Nu kan det sgu være nok. Aldrig skal noget eller nogen få mig ned med nakken.”

Idag er det en katalysator for, at jeg aldrig nogensinde giver op. For der er ingen, der skal eller kan fortælle mig, at noget er umuligt. Selv da vi startede Studenterbolaget sagde både markedet og konkurrenter: “Lad nu bare være – det dér er et umuligt projekt.” Det motiverede mig blot endnu mere, for jeg skulle virkelig vise dem. Det udspringer alt sammen af min respons til at være ham, der blev trynet som lille. At bruge den indre uro til at finde ro i sig selv, og vende den til noget positivt og eksekvere på den. At vise, at intet er umuligt, så længe du vil det nok.

Du har en fortid i militæret. Hvad har dine oplevelser der betydet for din karriere?

Ja, jeg brugte 2 år i militæret, før jeg startede min uddannelse. Jeg meldte mig frivilligt og det lyder som en kliché, men jeg vidste, at jeg med min personlighed, mit mindset og min tilgang til livet kunne være med til at gøre en forskel i verdens brændpunkter.

Jeg blev uddannet Spejder og næstekommanderende for en kampgruppe, hvor vi blev udsendt til Irak på Hold 7, tilbage i 2006. Det var en lærerig oplevelse på både godt og ondt. Den intense træning, det broderskab, der blev skabt blandt os soldater, samt den følelse man står i, når tingene brænder på i en ophedet situation med kugler, der flyver om ørerne – det gør, at man udvikler sig på 6 måneder, hvad nogle mennesker måske kan bruge et helt liv på at opnå.

Det var især under min tid i militæret, at jeg udviklede min, hvad jeg kalder for “den sjette forretningssans”. Vi blev trænet i at opsnappe fjenden og når man går fodpatrulje gennem en bydel, kontrolleret af oprørsstyrker eller Al Quida, får man den her sjette sans, der spotter ændringer i normalbilledet.

Det er svært at forklare, men den er fulgt med mig over i erhvervslivet, hvor jeg ser ændringer i markedet, eller analyserer en konkurrent, forud at jeg kan se, de har tænkt sig at agere på det. At analysere en konkurrent, er jo sådan set blot at tænke: “Hvad ville jeg gøre, hvis jeg var ham mod mig?” Denne tilgang arbejdede jeg også ud fra da jeg skabte min egen teori i mit speciale, det er en meget interessant og uudforsket tilgang, jeg personligt tror vi vil se presedence for i fremtiden, hos mange veteraner.

Derudover, så har jeg især taget to meget essentielle ting med videre: 1. Loyalitet; man stikker mig ikke i ryggen, og man bliver ikke stukket i ryggen af mig og 2. Man kan taste sig til døde i store skemaer, lange forklaringer og forretningsplaner, men i min optik, så holder planen lige indtil du møder fjenden – just go out and do it!

Hvor finder du inspiration til ny læring?

Jeg søger konstant efter personer, der har opnået mere end mig selv. Jeg lytter, lærer og hører hvad de siger og gør. Jeg ser mig selv i deres sko 2-3 år ude i fremtiden, bliver utroligt imponeret af dem og suger viden til mig ved at lære af deres fejl, så jeg ikke selv er nødsaget til at begå de samme.

Har du benyttet dig af mentorer i den forbindelse?

Ja, har haft et par forskellige. Jeg har pt. dog kun en privat coach, der følger mig, men jeg er på udkig efter min egen næste professionelle mentor, der kan være med til at løfte mig til næste niveau. Dernæst er jeg selv blevet mentor for to nye upcoming startups. Det giver mig en glæde at kunne give mine erfaringer videre.

Hvordan sikrer du dig, at du får et godt udbytte af dine mentorrelationer?

Det vigtigste er at åbne sig op, at gøre sig sårbar, og ikke være bleg for eller for stolt til at dele selv de inderste ar på sjælen. Når man er helt derinde og tage fat, stråler det ud gennem kroppen. Energi  er et uhyre kraftigt element og det kan påvirke dig meget, både positivt og negativt, men det at kunne udvikle sin indre energi, spreder ringe i vandet.

Hvordan udvikler du dit netværk?

Jeg er medlem af forskellige netværker, men det handler virkelig om at finde dem, der passer til dig. Jeg har gennem tiderne bare altid været en passioneret ildsjæl, en benhård forretningsmand, og ikke mindst en drengerøv. Jeg har derfor nøje udvalgt 3 netværk med 3 vidt forskellige tilgange til udvikling og netværk.

Det ene, er et sponsornetværk, hvor pengene går til en af Danmarks mest talentfulde racerkørere. Det andet er et hardcore businessnetværk, med meget kompetente erhvervsledere og andre iværksættere samt virksomhedsejere med mange virksomheder bag sig. Det sidste er et eksklusivt og meget privat netværk samtidig med, at det er sammen med inkarnerede erhvervsfolk af høj kaliber. Men hvor det netop er sårbarheden og det at udvikle folkene bag projekterne, der er fokus. Derfor er fuld fortrolighed et must. Der kan alle fortælle om alt, og det skaber en kæmpe energi for udvikling og kobling af din indre passion og det du gerne vil opnå erhvervsmæssigt.

Til slut vil jeg gerne høre, hvordan du lader op, når energien er brugt?

Jeg træner, selvom det vist er blevet nedprioriteret en smule på det seneste. Ellers tager jeg mig tit, når der har været for meget arbejde, et brake-off et eller andet sted hen. Så længe det er uden for Danmark. Jeg kobler bedst fra, når jeg ikke er i landet, så jeg kan løsrive mig fra samvittigheden om at jeg ”bør” arbejde. Som selvstændig har du per definition aldrig fri, men altid fri, så afkoblingen ligger i at tage brakes når du ser muligheden, og komme tilbage med fornyet energi.

Derudover bruger jeg meget min musik som katalysator, har spillet musik hele mit liv og passionen i musik er lig passionen i at skabe virksomheder. Sammenkoblet med dette har jeg lige erhvervet mig en drømmebil. At køre en lang tur, hvor musikken fra anlægget og ikke mindst motoren går i spænd er den rene opladning. Det er fantastisk.

Selvfølgelig er der de gængse gode stunder med venner og familie og i min branche har vi utroligt mange arrangementer og events vi kommer med til, så det er ikke altid “så hårdt” at være på arbejde.

Men hvis jeg skal helt væk og slet ikke tænke på arbejde, så spiller jeg faktisk X-box, det er, uden løgn, virkelig godt, for du kan ikke sidde og tænke på arbejde mens du spiller, for så kører du galt, eller dør i spillet.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn