Andreas Helgstrand har vundet adskillige prestigefyldte præmier på hesteryg, men dressurrytteren forstår også at hente fornemme priser for sin forretningssans. Kom tæt på den succesfulde virksomhed Helgstrand Dressage, der i 2016 blev kåret som Årets Digitale Omstilling af Ivækstprisen og udnævnt som Børsens Digitale Gazelle for andet år i træk.

Andreas Helgstrand

Alder: 39 år Uddannelse: Berider Nuværende stilling: Ejer af Helgstrand Dressage Tidligere erfaring: Van Olst Stables, Stall-K, Blue Hors Største succes: VM-sølvmedalje i 2006, bronze for hold ved OL i 2008

Mød dressurrytter Andreas Helgstrand, der har vundet både sølv og bronze ved VM, vundet DM i dressur fire gange, på fire forskellige heste og været en del af det danske dressurhold, der vandt bronze under sommer-OL i 2008. I dag er han manden bag den succesfulde virksomhed Helgstrand Dressage. På bare et enkelt år er virksomheden vækstet med 20 medarbejdere, og stalden huser hele 170 heste.

Andreas Helgstrand modtog i 2016 årets Ivækstpris for Årets Digitale Omstilling med sin virksomhed Helgstrand Dressage. Samme år blev han udnævnt til Børsens Digitale Gazelle for andet år i træk. Med videoer og sociale medier skaber han en stærk relation til sine kunder og sætter ridebranchen på det digitale verdenskort.

Hvorfor har du valgt at starte din egen virksomhed? Hvad tiltaler dig ved iværksætteri?

Min interesse for heste stammer fra min far, Ulf Helgstrand, og dermed fik jeg allerede fra barnsben en stor interesse for hesteverdenen. I 1994 begyndte jeg min berideruddannelse i Aalborg, og efter aflæggelse af beridereksamen i 2000 startede jeg så småt op som selvstændig, hvor jeg trænede og solgte heste samt underviste på højt plan.

I 2002 fik jeg job som chefberider hos Blue Hors og med bronze-medaljen for hold til OL i 2008 og VM-sølvmedaljen i 2006 på Blue Hors Matiné tog min karriere rigtig fart. Med de resultater i hus var ønsket om at starte egen salgsstald endnu større, og i efteråret 2008 købte vi Møgelmosegaard ved Vodskov med henblik på at skabe et af Nordens største salgs- og træningscentre for elitedressurheste.

Hvad beskæftiger virksomheden sig med?

Helgstrand Dressage beskæftiger sig med salg og træning af top dressurheste. Dertil har vi købt nogle af verdens bedste dressurhingste, som vi sælger sæd fra.

Helgstrand Dressage er et salgs- og træningscenter for dressurheste i den dyre ende. Der er ansat ryttere og grooms til at varetage ridningen af de mange heste. Grooms er staldhjælp, som sadler hestene op og af for rytterne.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud hos Helgstrand Dressage?

Jeg har selv nogle heste, jeg træner hver dag – ellers går tiden med fremvisning af heste for kunder, som kommer fra hele verden samt den overordnede koordinering af stedet. Nyindkøbte heste kommer til Uggerhalne, hvor hestene rides til eller videreuddannes med henblik på salg. Her kommer købere fra hele verden. Fordelen er, at vi kan fremvise mange heste i den prisklasse, som kunden ønsker fremfor, at man skal rejse rundt for at se én hest hvert sted.

Derudover er der hingstedelen. Vi køber hingste, som vi sælger sæd fra. Der går også meget tid med at finde de gode hingste – her har vi en række dygtige mennesker til at hjælpe os med at spotte de gode hingste. Der går tid med at få dem kåret til avl i de forskellige forbund ligesom der også bruges tid på stævner både i Danmark og i udlandet.

Hvor stammer idéen til din virksomhed fra? Hvad inspirerede og motiverede dig til at starte?

Det var passionen for heste og ønsket om at gøre heste til min levevej, der dannede grundlag for at starte egen virksomhed. Når vi ser rundt i verden, er der ikke mange salgssteder af den kaliber. Da vi først startede, havde jeg aldrig set det komme, at vi skulle vokse til den størrelse, som vi har i dag. Men vi turde tage chancer og det har resulteret i den succes, vi har i dag. Sammen med masser af hårdt arbejde selvfølgelig.

Hvad har været den største udfordring ved at starte virksomheden. Hvordan løste du den?

Der skal rigtig mange midler til at starte og drive en virksomhed af denne størrelse. Jeg har været afhængig af, at der har været nogle i mit netværk med den økonomiske ballast, som tror ligeså meget på idéen som jeg. Vi vil gerne være førende, og derfor er vi nødt til at stå forrest i køen, når nye upcoming hingste sættes til salg på auktioner rundt i verden. Vi har et netværk af personer, som er med til at spotte disse unge hingste og med hjælp fra samarbejdspartnere investerer vi sammen.

Dermed deler vi også risikoen. Oftest købes hestene som 2-års, og der kan vi vurdere deres kapacitet, men vi er ikke sikre på, at de får den lovende fremtid, som vi forventer. Selvom vi gennem årene har oparbejdet en vis mængde erfaring, så er køb af heste en satsning, da vi i realiteten ikke ved, om den er syg i morgen og i værste fald kræver aflivning.

Hvad var det første du gjorde, da du besluttede dig for at starte virksomheden? Og hvem var den allerførste person, du rakte ud efter – enten for sparring eller som personlig støtte – hvorfor?

Jeg solgte en hest til en mand ved navn Ole Vagner. I den forbindelse kom vi til at tale forretning, og han troede så meget på min idé, at han valgte at kautionere – og det blev starten på det hele.

I hvilke situationer har du lært mest gennem din karriere? Hvad er forholdet mellem praktisk erfaring og uddannelse for dig?

Jeg har lært mest i de situationer, hvor jeg har været uden for mit eget kompetenceområde og har måtte trække på mit netværk. Her har jeg lært mine egne grænser at kende og har måtte sande, at man ikke kan have alle kasketter på selv.

På en uddannelse får du al den teoretiske ballast, men det er jo først, når du skal bruge teorien i praksis, at du rigtig får testet din viden af. Derfor er den praktiske erfaring rigtig vigtig – og den praktiske del burde fylde mere, end den gør allerede nu på mange uddannelser.

Hvad er dine 3 bedste råd til studerende, der drømmer om at starte egen virksomhed?

Spring ud i det – tag chancer og allier dig med nogle dygtige folk. Der er rigtig mange mennesker, som gerne vil hjælpe dig på vej.

Hvordan vægter I uddannelse over for erfaring, når I ansætter nyuddannede?

Det er altid en balancegang. På den ene side vil vi gerne have den nyeste viden, men på den anden side er det også rart at få folk, som har god erfaring, og som hurtigt er selvkørende. Men inden for hesteverdenen vil vi også gerne præge vores folk og hjælpe dem i deres karriere, og derfor behøver nye medarbejdere ikke komme med flere års erfaring.

Hvordan vil du beskrive virksomhedens kultur? Kan du komme med en konkret fortælling, der kendetegner jer som organisation?

Virksomhedskulturen hos Helgstrand Dressage er kendetegnet ved rummelighed, lighed og professionalisme. Vi er mange mennesker fra forskellige kulturer samlet på ét sted, og derfor er det vigtigt, at der er en god portion forståelse. Vi lægger vægt på, at der er plads til alle og plads til at følge individuelle karrieredrømme.

Derudover vil vi gerne udstråle professionalisme og imødekommenhed. Så hvor end vi bevæger os, skal folk blive mødt af et smil og et professionelt mindset.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende der drømmer om en karriere hos jer?

Hvis folk ønsker at arbejde hos Helgstrand Dressage, skal de brænde for opgaven næsten lige så meget, som vi gør. Det er et hårdt job med lange arbejdsdage og weekendarbejde, men vil du gerne gøre karriere inden for hesteverdenen, er et job hos os et karriereboost. Derudover har vi et fantastisk sammenhold, og det bemærkes rundt omkring på stævnepladserne – vi er ét Helgstrand Dressage.

Har du et ynglinscitat, som inspirerer dig?

Man er ikke bedre end den hest, man sidder på.

Hvad kan du bedst lide ved dit job?

Friheden og ansvaret. Selvom det kan være nervepirrende at have så stor beslutningskraft, og ens beslutninger kan påvirke så mange, er det fantastisk, at der ikke er langt fra tanke til handling. Og det er netop noget, som kendetegner denne branche – du skal reagere hurtigt, ellers kan du forspilde en chance.

Hvordan lader du op?

Familien er mit frirum. Jeg har en dejlig kone og to fantastiske drenge, som jeg tilbringer al den tid med, som jeg kan. Det er klart, at arbejde med heste og have kunder fra hele verden kræver, at du står stand-by næsten 24/7, men omvendt giver jobbet også mange fordele.

Hvad giver dig et kick privat og på jobbet?

Et kick er ikke bare de store succeser, men også de små. Det kan være alt fra den store handel af en lovende unghingst på auktion til glæden, når jeg mærker den fællesskab, der er blandt vores ansatte.

Avatar

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website