Erik Holdflod Jeppesen og Kiranan Luxmy er begge selvlærte, ambitiøse iværksættere inden for reklamebranchen. Sammen har de skabt Grafikr, et dedikeret bureau, der brænder for at designe og udvikle hjemmesider. Grafikr, der blev stiftet i starten af juni, har allerede kunder som XL Byg, Washa, SparNord og Nybolig Erhverv. Talentguiden har snakket med drengene om bureauet, fremtidsudsigterne og valget mellem iværksætteri og uddannelse.

Artiklen fortsætter under grafikken

Erik Holdflod Jeppesen og Kiranan Luxmy

Alder: 20 år, 20 år LinkedIn: Erik, Kiranan Nuværende stilling: Partnere hos Grafikr Aps Tidligere erfaring: goldheart.dk, YoungBizz, samt andre iværksætterprojekter; Kiranan.com, MrMista.dk Største succes: Erik: Solgte min første virksomhed, Goldheart, i udgangen af 2015, som jeg havde brugt et par år på at bygge op.” Kiranan: Markedføring.dk dækkede innovativ live stream i den grafiske branche. Website: www.grafikr.dk

Ingen af jer har læst videre siden gymnasiet. Hvad ligger der bag det valg?

Erik: ”Jeg startede med at gå på STX men gik og tænkte: “Hvad fanden laver jeg her? Jeg skal ikke bruge biologi osv. til noget i praksis”. Derfor skiftede jeg til HHX efter en måned, hvor fag som virksomhedsøkonomi, markedskommunikation og afsætning tændte mig langt mere. Fag, som jeg kunne drage paralleller til og bruge i praksis i mit daværende firma.

Jeg havde min egen virksomhed gennem alle årene på gymnasiet. Jeg brændte virkelig for den, men samtidig skulle jeg passe lektierne og skolen, hvilket betød, at begge dele blev gjort lidt “halvhjertet”. Det resulterede i mange sene nætter, hvor jeg sad til kl. 03-04 stykker og arbejdede med min egen virksomhed.

Efter jeg så blev student, fik jeg endelig muligheden for at gå ALL-IN! Jeg har ikke valgt at læse videre, og det er selvom, jeg godt kan lide at specialisere mig inden for et emne og blive klogere, men jeg er altså gået all-in på Grafikr ApS.”

Kiranan: ”Jeg har en gymnasial uddannelse som min eneste baggrund. Der fik jeg min basale viden om handel, hvor jeg ellers selv har lært det, jeg laver professionelt i dag. Der har været en lille begrænsning, mens jeg har studeret i forhold til tid og prioritering, og derfor var det også en stor lettelse, da jeg kunne færdiggøre den og bruge tiden på det jeg synes var sjovest.

Det mest positive jeg har fået med fra min HHX uddannelse er uden tvivl min sparring med min afsætningslærer, som satte sig med mig efter skoletid og lærte mig salgsteknikker, forståelse for mit koncept, konceptudvikling og fik et professionelt syn på de ting, jeg lavede.”

Hvilke erfaringer ledte til titlen som selvstændig iværksætter?

Erik:Siden 9. klasse har jeg “været selvstændig” og tjent mine penge online. Mens alle ens klassekammerater havde job i det lokale supermarked, så havde jeg en drøm om at være min egen chef. Jeg har gennem de sidste par år arbejdet sammen med nogle utrolig dygtige og talentfulde personer på min egen alder og været inde over nogle projekter, som har gjort mig dygtigere.

Jeg hjalp til med en virksomhed, der hed WeSpeakPosters (salg af plakater, red.) hvor jeg lærte utrolig meget og udviklede mig meget ift. at designe og markedsføring. Dette kan jeg takke Frederik Balslev for, som jeg arbejdede sammen med dengang. Det mest inspirerende og motiverende er at være sammen med andre, som dyrker samme passion for iværksætteri og virkelig giver den en skalle. Det er livsbekræftende.”

Kiranan: ”Jeg har arbejdet for en anden arbejdsgiver end mig selv indtil jeg blev 18. Jeg valgte så selv at gå all in på min drøm om at være selvstændig, da jeg blev 18. Jeg sagde mit job op – og dermed også mit sikkerhedsnet under studiet. Jeg valgte at supplere min skolegang med min daværende butterfly og slipsebutik, hvor jeg kunne inddrage relevant viden fra skolen og implementere det i virksomheden.”

Hvordan ser jeres hverdag ud hos Grafikr og hvilke opgaver har I hver især ansvaret for?

Erik: ”Her i opstartsfasen af Grafikr ApS, har vi nogle lange – og effektive – dage, fra morgen til aften. Jeg kunne dog ikke drømme om mere. Jeg elsker det og jeg synes, det er det fedeste i verden.

Vi har et stort og lyst kontor, i inspirerende omgivelser i centrum af Randers – tæt på mange af vores faste kunder. Jeg tjekker typisk mine mails som det første om morgenen, for at se om der er noget vigtigt, der bare ikke kan vente. Herefter plejer Kiranan og jeg at holde et morgen-briefing udenfor i vores gård, hvor vi sætter nogle mål for dagen og to-dos. Dernæst går jeg typisk I gang med at pleje vores kunder og lave de opgaver, som der måtte være: Grafisk design, webdesign, e-marketing osv.

Mine overordnede ansvarsområde er en form for “projektleder”. Jeg bestemmer, hvem der skal lave hvad og har det store overblik – også ift. vores budgettering og økonomi.”

Hvilke kompetencer er de vigtigste, når man er selvlærte iværksættere som jer?

Kiranan: ”Jeg er selvlært ved at lave fejl. Både dyre og lærerige. Det kræver, at man har lysten til at lade sig blive udfordret samt holde hovedet koldt, når der er mange bolde i luften og der er mange opgaver fordelt på freelancers. Så mod på “learning by doing” og kunne holde hovedet koldt.”

Erik: ”Det kræver, at du har et mindset og en mentalitet som en vinder – det kræver ikke noget talent, men blot en arbejdsmoral og et drive ud over det sædvanlige. I hvert fald hvis man virkelig vil det her. Ambitionsniveauet er højt og ligeledes er vores indsats for at nå vores mål.”

Hvad motiverer jer til at nå jeres mål?

Erik: ”Frihed og trangen til at skabe noget. Det lyder meget kliché, men jeg kæmper for at opnå en vis grad af frihed. For mig betyder det meget, at man kan møde, når man vil, tage ud at rejse eller måske købe en dyr bil. Friheden til at gøre hvad man vil. Jeg er meget friere ift. hvis jeg var lønansat. Penge er ikke min motivationsfaktor. Så skulle man få sig et fast job, hvor man er sikker på en indkomst. Jeg foretrækker at skabe noget og se noget i vækst. Jeg elsker udfordringen i at få en problemstilling fra en kunde – måske han mangler et nyt logo – og så starte noget fra scratch og dernæst opnå et tilfredsstillende resultat og en glad kunde.”

Kiranan: ”Jeg vil være den bedste i ALT, jeg laver. Derfor har det ikke betydet noget, at jeg er kommet ind i en konkurrencepræget branche. Det betyder blot bare, at jeg skal arbejde hårdere. Jeg kan ikke holde det ud, hvis en kunde synes, jeg er ringere end en konkurrent. Penge har aldrig været min motivation, men har været en bonus sideløbende, som har gjort, at jeg kan leve og kæmpe for det, jeg vil. Jeg har et klart mål – Jeg vil være indehaver af det største reklamebureau i Danmark. Det er det, som får mig ud af sengen hver morgen, det er det der får mig til at arbejde langt over de normale 37 timer om ugen og prioritere det højere end noget andet.”

Hvad har været en stor udfordring for jer hver især som iværksættere?

Erik: ”Da jeg blev student, tænkte jeg på, om jeg skulle gå i gang med en videregående uddannelse. Jeg kan godt lide at tilegne mig ny viden og lære, men jeg har også et iværksættergen, som trækker i mig. Så udfordringen lød på “uddannelse vs. fuldtid på iværksætteri?” Jeg valgte det sidste og jeg har ikke fortrudt det.”

Kiranan: ”Min passion for grafisk design har båret mig det meste af vejen og skabt viljen til at bruge flere timer på enkle teknikker. Jeg har forsøgt diverse midler, hvor den bedste løsning på denne udfordring har været følgende:

Hver gang jeg mødte ind på arbejde, tændte jeg for et kamera, der livestreamede min skærm og mit ansigt. Folk kunne se, hvordan jeg arbejdede, hvordan min hverdag var og ikke mindst det resultat, jeg fik skabt. Det betød også, at andre grafikere fik inspiration og andre interessenter fik lyst til at kigge med. Dermed fik jeg printet mit navn i deres baghoved, så når de skulle bruge en grafisk designer, ville de automatisk tænke tilbage til streamen. Det var en store succes, som også blev mediedækket af magasinet Markedsføring.dk

Hvordan vil I beskrive jeres samarbejde?

”Vi har et unikt samarbejde, hvilket bl.a. skyldes, at vi har kendt hinanden i omkring 8 år og kender hinandens styrker, svagheder og hvordan vi tænker. Det er vigtigt, at ens partner i en virksomhed er en, som man stoler 100% på. Det skal ikke være en eller anden tilfældig person, som blot er dygtig til sit fag. Vi siger tingene ligeud til hinanden og pakker ikke noget ind, hvilket vi mener, er vigtigt. Vi brænder begge for iværksætteri og har gjort det siden vi var 15-16 år og dette kan tydelig mærkes i dagligdagen, hvor der ikke går længe fra idé til eksekvering:

Vi fik den skøre idé, at filme skærmen imens vi designede en ny hjemmeside. Dette lavede vi en timelapse (spolet op i tempo) ud af, så mange timers arbejde var cuttet ned til 4 minutter. Et par dage efter var videoen nået ud til +30.000 mennesker og +10.000 visninger. Dette er blot et eksempel på nogle af de skøre idéer, som vi får. Sammen formår vi at tage action.”

Hvad bliver det næste skridt som firma?

”For reklamebureauet Grafikr må det være at få den første ansatte. Vi er begge meget bevidste om at føre virksomheden videre og det kræver, at vi hele tiden investerer nye midler i virksomheden. Vi har tit rigtig travlt og det ville uden tvivl være skønt at få en fuldtidsansat med på teamet. En, som har samme ambitioner som os og kan være med til at løfte virksomheden, så vi om et par år kan være Danmarks mest foretrukne reklamebureau. ”

Hvad er jeres bedste studie- og karriereråd til unge med en iværksætter drøm i maven?

Eriks bedste råd:

1. Kast dig ud i det, men hav en plan og tænk dig om.  Der er ingen genveje til succes, men det kræver bl.a. at du ofrer alt, hvis du virkelig vil det. Hvis du ikke er villig til det, så er iværksætterlivet måske ikke noget for dig. Er du godt i gang med iværksætteriet, så har jeg et lidt anderledes råd:

2. Du skal lære at sige nej til kunder. Det var engang rigtig svært for mig, fordi du siger nej tak til penge. Men hvis du får en forespørgsel på en opgave, som ikke er en del af din primære forretning – altså noget, som du ikke har erfaring med – så sig nej. Gør det, du er bedst til. 

Kiranans bedste råd:

1. Uddannelsesbeviset har intet at sige som sådan. Så længe man har gåpåmodet, kan du sagtens lære det løbende mens du arbejder og skaber din eget bureau. Mit bureau har kunnet arbejde med Spar Nord, Nybolig, XL Byg og mange flere, selvom jeg reelt ingen baggrund har. Så længe din passion for det, du laver, er tydelig, skal du nok komme langt

2. Du fejler hele tiden, men det er din bedste læring. Der er noget helt galt, hvis du aldrig fejler. Faktisk bliver jeg lige så glad, når det galt, som når det går godt, for så blev jeg klogere på, hvad jeg ikke skal gøre.

3. Du skal ikke genopfinde den dybe tallerken. Det har jeg aldrig gjort, men jeg har fundet på nogle unikke tiltag, som kunne gøre min virksomhed innovativ, selvom jeg er på et konkurrencepræget marked.

Nanna Salver

Nanna er portrætskribent hos Talentguiden. Nanna interesserer sig for mennesker, medier, kultur og sprog og er altid på udkig efter inspirerende historier. Kontakt: ns@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn