Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Sådan kunne man vælge at se på Jesper Sandbergs iværksætterkarriere. Efter hans første startup ikke fik den succes, han havde håbet på, fik han ideen til sin næste virksomhed – Rocket Startup. Her hjælper han nye talenter inden for iværksætteri med at gøre deres ide til virkelighed og har gjort sig til ekspert på området. Talentguiden har fået ham til at dele ud af noget af sin store erfaring, når han her øser ud af al sin viden til din karriere.

Artiklen fortsætter under grafikken

Jesper Sandberg

Alder: 24 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/jesper-sandberg-b072617b Bachelor: Business Development Engineer (BDE) Virksomhed og titel: Founder og CEO hos Rocket Startup Tidligere Erfaring: Tidligere startups Mest kendt for: Rocket Startup og vores undervisning i iværksætteri, samt min Instagramprofil, der er en af verdens største indenfor sin kategori. Største succes: Jeg har fundet det, som jeg virkelig brænder for. Fejlet tidligt og prøvet en masse forskellige ting, som har givet mig en masse erfaring.

Hvorfor har du valgt at starte din egen virksomhed?

Jeg startede min første virksomhed, fordi jeg havde en indre skabertrang. Jeg har hele min barndom leget meget med LEGO og elsket at skabe noget ud fra ingenting. Derfor har jeg fra en tidlig alder, rigtig gerne ville arbejde med produktudvikling hos LEGO og det var også drømmen indtil slutningen af 1. semester på BDE, hvor jeg gennem et halvt år var blevet introduceret mere og mere for iværksætteri.

Ingen i min familie lever af at være selvstændige. Derfor har jeg søgt meget inspiration ved andre, og specielt en video med Steve Jobs gjorde, at jeg blev skubbet i retningen af iværksætteri. I videoen siger Steve Jobs på et tidspunkt: “Everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you. And you can change it, you can influence it… Once you learn that, you’ll never be the same again.” Det er det, der virkelig tiltaler mig ved iværksætteri. Det med at man kan udfordre regler og brancher, påvirke flere 100.000 mennesker fra ens computer og lave noget andre kan bruge. Når du åbner dig selv op og lærer at se løsninger i stedet for problemer, vil du aldrig blive den samme igen.

Hvor stammer idéen til din virksomhed fra? Hvad inspirerede og motiverede dig til at starte?

Idéen til Rocket Startup kom, efter jeg havde brugt godt 7 måneder på et projekt, der hed Just-Gift. Just-Gift var en idé om en digital ønskeseddel, der bl.a. kunne lave en ønskeseddel for dig. Idéen kom efter, at jeg som mange andre har meget svært ved at finde på ønsker. Efter at have ruget på idéen i et par uger, fik jeg to andre med på den.

Vi lærte så utrolig meget af Just-Gift, fordi vi ikke vidste noget om at starte virksomhed. Vi vidste, at der var noget, der hed en forretningsplan og det var det. Der var rigtig meget motivation, men ingen viden. Derfor blev jeg efter projektet opslugt af de mange teorier og processer, der ligger bag et startup og efter noget tid blev idéen om Rocket Startup født.

Hvad beskæftiger Rocket Startup sig med?

I Rocket Startup beskæftiger vi os med at skabe flere iværksættere. Noget vi prøver på at gøre gennem flere forskellige tiltag bl.a. interviews med allerede etableret iværksættere, vores store samling af redskaber og undervisning i iværksætteri. Vi arbejder i øjeblikket på at gøre vores undervisning og guides digitale, så vi kan hjælpe endnu flere.

Hvad har været den største udfordring ved at starte virksomheden?

Min største udfordring har helt klart været, at jeg ikke er så stærk på software området. Jeg er rigtig god til at få idéer og hele forretningsdelen, men jeg halter på selve udviklingen af et produkt. I mit tilfælde har jeg kun fokuseret på IT produkter. Derfor har den største udfordring altid været at finde en teknisk co-founder, der kan programere.

Når jeg sidder og læser de mange opslag på div. Facebook grupper, hvor et team søger en teknisk co-founder, kan jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet, da jeg selv har været på det stadie. Men man skal forstå én ting og det er, at softwareudviklere i dag, har så mange muligheder. Hvorfor skulle de gide at droppe deres egne idéer eller alle de andre idéer, som bliver præsenteret for dem og arbejde på din? Sandheden er, at de typisk heller ikke gider, men du kan gøre meget for, at dit projekt virker mere attraktivt – noget jeg fandt ud af efter Just-Gift.

Hvordan tiltrækker man programmører til sit projekt?

I dag findes der rigtig mange programmer/services, hvor du nemt og hurtigt kan lave en mockup, som du kan teste og bevise, at der er et demand fra markedet. Med andre ord beviser du også, at du selv er i stand til at lave noget og allerede har ofret tid (måske også penge) på at forfølge idéen. Læs fx den her spændende artikel om, hvordan virksomheden Kollecto rejste $100K fra 500 startups og blev accepteret ind i deres acceleratorprogram uden at have skrevet en eneste linje kode. 

Hele deres platform var skabt ved at integrere de mange forskellige gratis services, der findes derude.

Noget jeg også har lært i forbindelse med ikke at være så teknisk er, at man kan låne rigtig meget ude i byen til at bevise sit koncept, inden du behøver at få det kodet op fra bunden. Husk at du i starten udvikler til en lille håndfuld early adopters, der er ligeglade med, at du har trukket en masse forlængerledninger for at få dit første produkt til at virke.

Hvad var det første du gjorde, da du besluttede dig for at starte virksomheden?

Da jeg startede Rocket Startup tilbage i sommeren 2015, var det sammen med en rigtig god studiekammerat, Line Boisen. Jeg havde endelig lagt Just-Gift på hylden og Line var lige trådt ud af et andet startup. Efter at have præsenteret hende for idéen om en iværksætterblog, var vi i gang. I starten rakte vi mere eller mindre ud til alle i vores netværk, der kunne hjælpe med forskellige ting.

Vi startede ud med få penge, som betød at vi måtte tænke alternativt, når det kom til betaling for en ydelse og det lykkedes os faktisk at få mange ting sponsoreret eller at erhverve os ydelserne til næsten ingen penge, imod at vi gav dem noget andet i retur.

Jeg er stor fan af at bootstrap et projekt. Hvis vi havde haft et større budget, havde vi helt sikkert brugt en masse penge på ligegyldige ting. Derfor synes jeg, at det er sundt, at et startup ikke har særlig mange penge i starten, da det tvinger en til at være kreativ.

I hvilke situationer har du lært mest gennem din karriere?

Jeg er fan af uddannelse og vil ikke være min BDE-uddannelse foruden, men du lærer ikke meget ved bare at læse teorien, møde op til timerne, gå til eksamen og bagefter vente til at du er færdiguddannet for at bruge teorien i praksis. Til den tid har du glemt alt om teorien. For mig skal det være en kombination af teori og praktisk udførelse. Derfor har jeg ved siden af skolen involveret mig i rigtig mange forskellige ting, hvor jeg kunne prøve at bruge noget af min viden om markedsundersøgelse, konceptudvikling, strategi, etc.

Det fedeste er, når man får de her Aha-øjeblikke, hvor det hele lige pludselig giver mening. Hvor alle puslespilsbrikkerne falder på plads.

Derudover skal du huske, at nogle uddannelser bruger noget outdated pensum, så gør dig selv den tjeneste og brug noget af din fritid på at læse om den nyeste viden. Den investering kommer 10.000 gange igen i undervisningen, men også i en startup eller arbejdssituation.

Hvordan vægter I uddannelse overfor erfaring, når I ansætter nyuddannede/studenter/graduates?

Rocket Startup består i øjeblikket af 3 personer. Mig som founder, Federico Andrioli som partner og Victor Mortensen som praktikant. Hos os vægter vi erfaring og personlighed højest. Victor er den første person, som er tilknyttet som “medarbejder” og har gjort et fantastisk stykke arbejde for os. Derfor er vi allerede på udkig efter en ny praktikant, da vi ikke kan have Victor længere.

I den forbindelse kigger vi udelukkende på dine erfaringer. Kan du finde ud af at slå med en hammer eller taler du kun om det.

Derefter kigger vi meget på personligheden og vurderer om personen vil kunne trives i vores kultur.

Hvordan vil du beskrive virksomhedens kultur?

Det, der kendetegner Rocket Startup er, at vi nyder rejsen. Vi er livsstilsiværksættere, som elsker klatreturen og ikke har så meget fokus på toppen af bjerget. Vi er selvfølgelig målbevidste og vil gerne tjene penge, men det vigtigste for os er, at vi nyder, det vi laver.

Derudover tillader vores forretning, at vi ikke skal møde op på en adresse og være der fra 8:00-??, men at vi kan sidde alle steder – bare der er internetforbindelse. For at udleve denne drøm om at kunne arbejde overalt, har vi for nylig indført, at vi hver 3. måned tager vi 4 dage til et andet land for at arbejde, se noget nyt og udvide vores netværk.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende der drømmer om en karriere hos jer?

Hvis du drømmer om en karriere hos Rocket Startup, er mine stuideråd at du skal skrue ned for karakteren og op for praktisk erfaring indenfor dit fag. Jeg vil hellere ansætte en, der har fået 4, men som har prøvet og kan finde ud af at anvende teorien, end jeg vil ansætte en som har fået 10, men som kun kan gentage teorien og ikke bruge den i praksis.

Et karriereråd er, at du skal have en dyb interesse for iværksætteri og lysten til at hjælpe andre iværksættere. Det sidste råd rammer både studie- og karriere, du skal brænde igennem med alt hvad du laver.

Hvor har du fået dit drive fra?

Jeg bliver nødt til at give credit til min mor for at have opdraget mig og mine brødre med en mentalitet om, at man kan hvad man vil. Hvis andre kan gøre det, hvorfor skal du så ikke kunne gøre det? Den mentalitet har hjulpet mit iværksættermindset rigtig meget.

Hvad brugte du dit sabbatår på? Hvilken rolle har det spillet for din videre karriere?

Jeg brugte mit sabbatår på at arbejde i BILKA for at spare penge op til at kunne flytte til Herning, hvor jeg skulle studere. Min tid i BILKA fik mig til at indse vigtigheden i en uddannelse, da jeg ville dø, hvis jeg skulle gå rundt derude hver dag.

Jeg har haft arbejde indtil fornylig, da det gav lidt ekstra udover SU fra studiet, men samtidig var det et kæmpe boost, da jeg brugte arbejdet, som mit alternativ til uddannelse og iværksætteri. Derfor kom jeg altid hjem fra arbejdet med ny energi og motivation til at kæmpe videre.

Har du et ynglinscitat, som inspirerer dig?

Dette citat fra Steve Jobs er helt klart mit yndlingscitat:

“When you grow up you tend to get told that the world is the way it is and your life is just to live your life inside the world. Try not to bash into the walls too much. Try to have a nice family life, have fun, save a little money. That’s a very limited life. Life can be much broader once you discover one simple fact: Everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you. And you can change it, you can influence it… Once you learn that, you’ll never be the same again.”

Derudover har jeg lyttet rigtig meget til denne motivational speech by Les Brown – You Gotta be Hungry.

Hvad er den bedste bog du har læst indenfor dit felt?

Der er så mange! Men den bedste bog er helt klart The Lean Startup Entrepreneur, som er en field book i hvordan man bruger teorien bag The Lean Startup skrevet af Eric Ries. Det er MUST READ for alle, der gerne vil være iværksættere! Lige i hælene ligger The Go-Giver, som lærer dig at give mere end du forventer i retur og hvordan det i en forretningssammenhæng kan betyde succes.

Hvad er dine 3 bedste råd til studerende, der drømmer om at starte egen virksomhed?

  1. Iværksætteri er et håndværk, et fag, som du skal lære.

Det er en kombination af teori og praktisk erfaring. Jeg sprang ud i mit første projekt uden at have en idé om noget, vi lærte meget, men vi kunne have sparet meget tid, hvis vores vidensgrundlag havde været noget større. Brug derfor noget tid på at sætte dig ind i teorien og tag så springet og prøv en masse ting.

  1. Fuck hvad andre tænker om dit tab!

Jeg ville ønske, at nogen havde sagt det til mig i starten, da jeg holdt Just-Gift i live i alt for lang tid. Jeg tænkte for meget over, hvad andre mon tænkte, hvis jeg fejlede med mit første projekt. Jeg ville jo rigtig gerne imponere alle. Men det er fuldstændig ligegyldigt, hvad de tænker!

Du skal kun fokusere på, hvordan du har det med dit tab! Ser du tabet af en forretningsidé, der aldrig rigtig kom i gang som læring og erfaring, så skal du holde fast i det og skide på hvad andre tænker! Jo hurtigere du lære det, jo bedre bliver du også til at dræbe de projekter, der ikke bliver til noget og komme videre og i gang med nye spændende forretningsidéer.

  1. Hav tålmodighed og nyd turen, det tager tid.

Iværksætteri og det at starte egen virksomhed er en lang sej klatretur, inden du når toppen, hvis du er heldig! Desværre synes jeg, at medierne tit tegner toppen af bjerget, når vi hører om en succesfuld iværksætter. Vi høre ikke om de 120 gange, hvor de fik et nej eller de gange, hvor det hele var ved at falde på gulvet. Derfor bliver ens fokus også meget på toppen af bjerget og at vi skal derop så hurtigt som muligt, men sådan fungerer det ikke i virkeligheden. Accepter, at du har en lang sej klatretur, hvor du skal bevise dine færdigheder. Men vigtigst af alt nyd det!

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn