For Jonathan Løw handler det om at være forandringsskabende frem for forandringsparat. Han sidder som næstformand i Dansk Iværksætter Forening for hele tiden at have fingeren på pulsen, han beundrer Lars Larsen for hans gode købmandskab og høje moral, og så er hans skrækscenarie at ende som en levebrødskonsulent.

Jonathan Løw

Alder: 38 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/jloew Bachelor: Nordisk sprog og litteratur på Aarhus Universitet Nuværende stilling: Founder og CEO hos Listen Louder Tidligere erfaring: Serie-iværksætter, 5 vækstvirksomheder. Herudover marketingchef hos Bog & Idé, investor og start up-rådgiver hos Accelerace samt business angel Mest kendt for: engodsag.dk og Sprout Største succes: 2 internationale vækstvirksomheder, modtager af e-handelsprisen og Computerworld’s Edison Award

Jonathan Løw har iværksætter i sit DNA. Når ikke han selv er ude at starte vækstvirksomheder, hjælper han andre iværksættere med at gøre det, og i 2016 udgav han GURUBOGEN, hvor han giver ordet til 100 af verdens førende iværksættere og ledere. Han har startet sin virksomhed Listen Louder, fordi han tror på, at bedre lydhørhed vil udvikle os som mennesker, iværksættere og ledere.

Hvorfor har du valgt at starte din egen virksomhed? Hvad tiltaler dig ved iværksætteri?

Jeg har egentlig altid elsket at skabe ting. Da jeg var barn, kunne det være en tombola, hvor hovedpræmierne var mit gamle legetøj. I studieårene begyndte jeg så småt at skabe koncepter, der også var en smule indtjening i, og så er det egentlig blot eskaleret derfra.

Jeg har aldrig været drevet af pengene, men jeg er heller ikke ligeglad med dem. For mig er de blot et resultat af, at man er god til at skabe noget med et større formål. Jeg er dybt optaget af iværksætteriets potentiale til at gøre verden bedre. Eksempelvis ved at vise vejen for unge herhjemme, men også i tredje verdens lande når det kommer til muligheden for, at man kan skabe en bæredygtig fremtid for sig selv og andre.

Hvor stammer idéen til din virksomhed fra? Hvad inspirerede og motiverede dig til at starte?

Jeg startede Listen Louder, fordi jeg mener, at vi i alle livets aspekter kan blive bedre til at lytte til hinanden. Vi kan blive bedre til at lytte frem for at tale. I privatlivet er det et lille bonus-tip i forhold til et godt parforhold og gode venskaber, men i professionel sammenhæng er det værdifuldt inden for både ledelse, markedsføring, salg og innovation.

Den gennemsnitlige leder afbryder en medarbejder efter 18 sekunder, så vi har en kæmpe ledelsesudfordring, når det kommer til lydhørhed. Inden for salg ved den gode sælger, at spørgsmål er mindst ligeså vigtige som lange salgspitches. Arbejder du med marketing, handler det om at forstå, før du kan gøre dig forståelig. Og inden for innovation er lydhørhed og kunde-nærhed fuldstændig fundamentalt.

Jeg tror på at man gennem højere lydhørhed kan forbedre sig som menneske, iværksætter og leder. Det giver mening for mig at arbejde ud fra den filosofi og hjælpe andre med at drage fordel af den.

Jeg vil gerne udleve den tankegang dér, hvor det er spændende, og hvor jeg har den størst mulige impact.

Hvad beskæftiger virksomheden sig med?

Jeg har valgt at udleve visionen og værdierne bag Listen Louder-filosofien på en række forskellige måder. Jeg prøver igennem mine foredrag og workshops at inspirere andre og give dem konkrete og jordnære værktøjer til at skabe målbare resultater. Først og fremmest arbejder vi med at blive forandringsskabende frem for forandringsparate.

Derudover rådgiver jeg startups og vækstvirksomheder i forhold til PR og kommunikation, og så investerer jeg selv i nogle startups og er næstformand i Dansk Iværksætter Forening. Som du nok kan høre, har min virksomhed ikke ét produkt eller fokus. Havde den det, ville jeg ganske enkelt ikke trives. Jeg trives med diversitet i opgaver og de mennesker, jeg omgiver mig med.

Listen Louder er som virksomhed 3 år gammel, og der har været en markant vækst i omsætning og kundetilgang år for år. Lige nu er det nærmere begrænsningens kunst, for jeg har også været nede at vende med stress, og der ønsker jeg ikke at havne igen.

Hvad har været den største udfordring ved at starte virksomheden. Hvordan løste du den?

Den største udfordring har egentlig været ikke at ende som old school konsulent. Jeg har iværksætteri i mit DNA, så nu, hvor jeg har en mere rådgivende og inspirerende funktion, så ønsker jeg ikke at blive kørt ud på et læringsmæssigt sidespor, fordi jeg primært hjælper andre frem for at lære af andre. Jeg har derfor valgt at investere i nogle startups for at være helt tæt på udviklingen af dem, ligesom jeg har nogle kunder, der er super skarpe og også lærer mig noget.

Jeg sidder som næstformand i Dansk Iværksætter Forening for hele tiden at have fingeren på pulsen – både i forhold til lovgivning, vækst, innovation, kapital osv., når det kommer til iværksætteri og innovation. Jeg prøver hele tiden at udleve “at lytte højere”-tankegangen i praksis, for mit skrækscenarie er at ende som en levebrødskonsulent, der gentager de samme dødssyge modeller for kunde efter kunde og helt har tabt fornemmelsen af, hvor de fede startups er, og hvad der snart disrupter deres trygge og konventionelle hverdag.

Hvad var det første du gjorde, da du besluttede dig for at starte virksomheden?

Jeg valgte, at jeg ikke ville have ansatte. Nu har jeg skabt vækstvirksomheder med mellem 5 og 30 ansatte, og jeg havde brug for en periode, hvor jeg kunne navigere fuldstændig frit. Det var den første fundamentale beslutning – udelukkende at basere mig på freelancere og mit omfattende netværk.

Dernæst arbejdede jeg egentlig meget ”lean startup”-agtigt med mine produkter og services. Jeg havde en filosofi, men havde ikke besluttet præcis, hvad den skulle udmunde i – dvs. om det primært skulle være foredrag, workshops, rådgivning etc. Og der er jeg nok egentlig stadigvæk, og det ser jeg kun som noget positivt. På et tidspunkt skal jeg selv i gang med at skabe vækstvirksomheder igen, men det er ikke lige nu for mit vedkommende. Lige nu trives jeg super i kombinationen af foredrag, rådgivning og business angle-positionen.

I hvilke situationer har du lært mest gennem din karriere? Hvad er forholdet mellem praktisk erfaring og uddannelse for dig?

Jeg er afgjort praktiker, og så er jeg nok typen, der hacker min egen uddannelse i den forstand, at jeg konstant følger med i internationale medier, studier og YouTube-inspiration, men ikke på et studie, som andre har designet. Jeg designer det selv, og jeg bruger mit netværk til at finde de mest interessante influencers og tænkere i verden. Og så kigger jeg meget internationalt og meget lidt på den danske virkelighed. Vi er en mindre europæisk by som nation, og det skal man huske på, hvis man mener innovation og vækstiværksætteri seriøst. Der skal langt mere internationalt udblik og forståelse på banen.

I forhold til læringen, så lærte jeg utrolig meget af min første chef. Jeg blev som 22-årig kastet for løverne som nyansat chef i Danmarks største detailkæde for bøger og spil. Pludselig sad jeg med et millionbudget og flere end 100 franchise-tagere, som var skrækslagne for den internet og e-handels-satsning, jeg skulle stå i spidsen for. Det var overvældende, men min chef var fantastisk, fordi han udover at være super kompetent også altid havde min ryg. Dvs. at når jeg begik fejl, så stod han på mål for mig. Han var samtidig helt sig selv og autentisk på alle måder. Han står stadig for mig som én af de bedste ledere, jeg nogensinde har mødt. Han fortjener virkelig ros, og han fortjener at blive nævnt ved navn. Henrik Christensen, hedder han.

Hvilken baggrund har dine forældre? Hvilken betydning har det haft for dit mindset og tilgang til karriere?

Jeg er vokset op i et venstreorienteret hjem og er egentlig slet ikke af en familie, som har interesseret sig for iværksætteri eller det private erhvervsliv. Min far er psykolog og forfatter, og min mor er pædagog med speciale i blandt andet autisme. De har givet mig en uvurderlig indsigt i de mennesker i vores samfund, som ikke har det så nemt som nogle af os andre. Det har givet mig en ydmyghed i forhold til verden og et ønske om at have en reel impact, frem for blot at sige det som tomme ord, fordi det lyder godt. Jeg mener det sgu!

Mine forældre har givet mig masser af kærlighed, mulighed for at dyrke mine kreative sider og troen på, at alt er muligt, og at jeg er god nok, som jeg er. De ting er 100 gange mere værd, end hvis jeg var blevet trænet i at lave budgetter eller taget med ned i nogle produktionsfaciliteter. Det har nemlig givet mig muligheden for at reflektere over, hvordan jeg skaber et meningsfyldt liv for mig selv, frem for at være “prædisponeret” til at blive erhvevsmand/iværksætter.

Har du et ynglinscitat, som inspirerer dig?

Ja, det har jeg. Det er af buddhisten Thich Nhat Hanh, og det lyder:

When you plant lettuce, if it does not grow well, you don’t blame the lettuce. You look for reasons it is not doing well. It may need fertilizer, or more water, or less sun. You never blame the lettuce. Yet if we have problems with our friends or family, we blame the other person. But if we know how to take care of them, they will grow well, like the lettuce. Blaming has no positive effect at all, nor does trying to persuade using reason and argument. That is my experience. No blame, no reasoning, no argument, just understanding. If you understand, and you show that you understand, you can love, and the situation will change.

Hvem beundrer du mest og hvorfor?

Det vil nok komme bag på mange, men for eksempel Lars Larsen finder jeg utroligt inspirerende, fordi han dels er en ufattelig dygtig iværksætter og købmand og dels har valgt, modsat mange andre, der er kommet til penge, at betale sin skat i Danmark og give tilbage til det samfund, han har nydt godt af. Jeg synes, at det er smagløst, når vi ser succesfulde iværksættere skynde sig til udlandet for at undgå beskatning. Det er jo ikke ulovligt, hvad de gør, men til gengæld finder jeg det amoralsk og snæversynet. Lars Larsen står for mig for præcis det modsatte. Derfor beundrer jeg hans tilgang til forretning og iværksætteri meget.

Hvad er den bedste bog du har læst indenfor dit felt?

Jeg tror, det er Austin Kleons “Steal like an artist”. Han er hamrende dygtig til at beskrive, hvordan innovation fungerer i praksis. Og så gør han op med alle de egoer, der render rundt og tror, at de har opfundet Guds gave til menneskeheden. Han viser, hvordan vi i virkeligheden hele tiden stjæler og kopierer fra hinanden, og hvorledes det ikke er noget negativt, men noget smukt. Det er nemlig præcis i dette clash imellem idéer, produkter og tænkning, at noget fantastisk opstår. Innovation er at tænke i kombinationer og blive ekstremt god til det.

Hvilken bog har betydet mest for din personlige udvikling?

Det må så være Thich Nhat Hanhs “Fred er vejen”. Der er i mine øjne ikke skrevet en smukkere bog om livet. Her er et lille citat fra den: “We are very good at preparing to live, but not very good at living. We know how to sacrifice ten years for a diploma, and we are willing to work very hard to get a job, a car, a house, and so on. But we have difficulty remembering that we are alive in the present moment, the only moment there is for us to be alive.”

Hvilken information omkring dig ville overraske folk som ikke kender dig?

At jeg elsker at se reality TV.

Hvad er dine 3 bedste råd til studerende, der drømmer om at starte egen virksomhed?

  1. Drop tanken om at iværksætteri kræver en all-in tankegang. Start ved siden af dit studie – det er et fuldstændig ideelt tidspunkt. Du har en økonomisk støtte i din SU, så det er nu, du skal gøre det.
  2. Læs bogen “Lean Startup” af Eric Ries og følg de gode råd, du får der. Supplér den eventuelt med GURUBOGEN, som er min seneste udgivelse, hvor 100 iværksættere fra 20 lande deler deres vigtigste startup-erfaringer med læseren.
  3. Spørg om hjælp, del din idé med så mange som muligt, og vær ydmyg omkring det. Du skaber din succes på TILLID. Du skal være ærlig, være dig selv og finde folk, du svinger med. Drop tanken om at gøre alle glade eller ramme alle. Find dem, der deler dit WHY, og skab noget fantastisk sammen med dem.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende, der drømmer om en karriere hos jer?

Jeg kan nogle gode råd fra dengang, jeg ansatte nyuddannede eller havde folk i praktik.

  1. Kom forbi og aflever din ansøgning. Det virker så meget stærkere end en e-mail. Det er simpelthen for nemt sluppet.
  2. Målret din fortælling om, hvorfor du gerne vil arbejde for præcis min virksomhed.
  3. Vær gerne “fræk” i din tilgang. Den internationale salgschef i min gamle virksomhed sendte mig fx. en SMS klokken 22.30 med teksten “You just got an e-mail from your new International Head of Sales. Congratulations.” Jeg elskede det, og han fik jobbet.

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website