Kristoffer Hjerrild blev familiens mønsterbryder ved at springe den lange videregående uddannelse over. I stedet kastede han sig over det, han brændte allermest for. Nemlig iværksætteriet. Trods skepsis fra familien, holdt han fast i det han ville. I dag ejer og driver Kristoffer sexshoppen Winkwink og webbureauet Magentoxperten.

Kristoffer Hjerrild

Alder: 26 år LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kristoffer-hjerrild-a2b6576 Nuværende stilling: Ejer og direktør af winkwink.dk, winkwink.se og magentoxperten.dk, står bag sin egen iværksætterblog Tidligere erfaring: Selvbruner-shop.dk, Underwear4men.dk, Blogeksperten.dk med flere Største succes: Opbygningen af winkwink.dk

Hvorfor har du valgt at starte din egen virksomhed? Hvad tiltaler dig ved iværksætteri?

Da jeg i sin tid gik i gang, var det, fordi jeg ville have mit eget og ikke ville have et studiejob ligesom alle andre. Jeg brænder for iværksætteri. Jeg er iværksætter, fordi jeg synes, det er spændende at bygge en stor virksomhed ud af ingenting. Jeg tror altid, jeg vil være iværksætter. Det er sjovt at opleve vækst og gå ind på et nyt marked, udvikle nye produkter eller marketingsstunts. Man kan være med til det hele.

Hvor stammer idéen til din virksomhed fra? Hvad inspirerede og motiverede dig til at starte?

Det har været i stedet for at tage en lang videregående uddannelse. Jeg er lidt mere praktisk anlagt, og så synes jeg, det kunne være sjovt at lave min egen virksomhed. Jeg kunne lave hjemmesider, så jeg startede der, og så har jeg bygget på siden.

Jeg startede som 13-årig med videresalg af spil på DBA og Gul og Gratis, og i gymnasiet lavede jeg hjemmesider. Så startede jeg et lille webbureau med et par kammerater, og efter gymnasiet fortsatte jeg der på fuld tid.

Hvad beskæftiger virksomheden sig med?

Jeg har i dag to virksomheder, Winkwink og Magentoxperten. Winkwink er en af Danmarks største sexshops med mere end 15 medarbejdere og 4000 produkter bestående af sexlegetøj og lingeri. Først og fremmest i Danmark, men vi er snart på vej ind i mange flere lande. Magentoxperten er et webbureau, der er specialiseret i Magento, som jeg har haft i 6 år.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Jeg møder ind i Aarhus – tit lidt senere, for jeg er ikke morgenmenneske. Så bruger jeg meget af dagen på at hjælpe med forskellige opgaver, svare på spørgsmål og være med inde over beslutninger og stå for koordinering.

Ellers sidder med det kreative i forhold til marketing. Det er noget jeg er blevet ret god til de sidste 2 år – vi har lavet en masse kreativ markedsføring, som medierne også har syntes var spændende. Det synes jeg, er en sjov del af marketing, det med at finde på nogle lidt skøre historier, som folk reagerer på.

Den største succes på Winkwink har været da vi søgte sexlegetøjstestere. Så i stedet for at folk skulle ind og betale for sexlegetøj, så ville vi så aflønne folk, for at være sexlegetøjstestere. Vi fik 750 ansøgninger på 24 timer.

Hvilken baggrund har dine forældre? Hvilken betydning har det haft for dit mindset og tilgang til karriere?

Advokat og dommer. Alle andre i min familie har længere videregående uddannelser, så jeg er lidt af en mønsterbryder. Det har nok været lidt en trodsreaktion, at jeg ville vise dem, hvis dem er bedst. Jeg valgte at følge det, jeg allerhelst ville. Det forventes, man tager en videregående uddannelse, men jeg vidste, hvad jeg gerne ville, og så tog jeg konsekvensen af det og gik 100% ind i iværksætteri.

Hvad er fordele og ulemperne ved at springe den lange uddannelse over?

Jeg har mange års erfaring nu. Hvis jeg havde taget en mellem- eller længere videregående uddannelse, var jeg først kommet rigtig i gang 3–5 år senere. På den måde har det givet mig endnu mere erfaring som iværksætter.

På den anden side kan man sige, at de første par år tjente jeg ikke rigtig nogle penge, så der var stor skepsis fra familien over at vælge den usikre vej. Fordi jeg kommer fra en familie, der alle har lange videregående uddannelser, så har jeg taget en del kampe, men jeg holdt fast, for det var det, jeg helst ville.

Hvad vil du sige til andre, der overvejer at springe uddannelsen over og kaste sig direkte ud i iværksætteriet?

Samfundet er skruet sådan sammen, at det kan godt betale sig at tage en uddannelse. Man skal nok kun vælge at gøre, som jeg gjorde, hvis man virkelig tror på det og tør tage konsekvenserne af det. Mit indtryk er, at der er mange, der tager en uddannelse, fordi de ikke helt ved, hvad de skal, og fordi det er det sikre valg i stedet for at gøre det, man virkelig brænder for. Så hvis man har noget, man virkelig synes, er en god ide, og som man har en passion for og er villig til at arbejde rigtig hårdt for, så synes jeg egentlig, man skal gøre det. Det værste, der kan ske er, at du må begynde på din uddannelse året efter.

Der er mange der synes, iværksætteri er rigtig spændende, men som aldrig rigtig gør noget ved det, fordi de ikke tør tage det første skridt og investere for at komme i gang. I stedet sidder de bare på sidelinjen. Det er en skam, hvis man har evnerne og lysten til det.

Hvad har været den største udfordring ved at starte virksomheden. Hvordan løste du den?

Da jeg var ung, var det nok, at jeg ikke vidste noget, og ingen penge havde, så det gik lidt langsomt dengang. Jeg “løste” det ved for eksempel at starte et webbureau, som ikke krævede meget kapital, og da jeg ville i gang med en webshop, fik jeg lavet gode aftaler, som gjorde, at jeg ikke behøvede at opbygge mit eget lager.

Oprindeligt var jeg meget påpasselig med at bruge penge, men i dag er jeg blevet god til at abstrahere fra, at det er mine penge – nu er det virksomhedens penge. Jeg tror så meget på det, at jeg tør tage chancen at investere. Det betød for Winkwink, at jeg kom godt i gang og kunne ansætte nogle medarbejdere og kunne tage kampen op mod de store konkurrenter. Der skal lidt risiko til, hvis man vil rykke.

I hvilke situationer har du lært mest gennem din karriere? Hvad er forholdet mellem praktisk erfaring og uddannelse for dig?

De sidste 2,5 år har jeg lært utrolig meget. Mine virksomheder er blevet så store i dag, at jeg i højere grad skal lære lederskab, rekruttering og økonomi. I forhold til rekruttering vidste jeg slet ikke, hvordan man fandt de rigtige mennesker. Hvis det er første gang, du skal finde en medarbejder, tænker du, om du kender nogen i din omgangskreds, du kan ansætte.

Nu er selve ansættelsesprocessen med et helt andet professionelt setup, så vi finder dem med de bedste evner og ikke bare en bekendt. Vi er også blevet klar over, hvem der er de rigtige mennesker for os, og hvordan vi ansætter dem. Tidligere var det meget i blinde. Men så lærer man jo af de ting, der ikke fungerer.

Hvordan vægter I uddannelse overfor erfaring, når I ansætter nyuddannede, studenter eller graduates?

Jeg plejer at dele det op på følgende måde: 30% uddannelse, 40% erfaringer og 30% personlighed. Det, at have en god og længere uddannelse er altid godt, men hvis du ikke har energien eller erfaringen, er det svært at tiltrække min opmærksomhed.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende der drømmer om en karriere hos jer?

1) Være åben overfor udfordringer

2) Vil gøre en forskel og brænder for det

3) Vis forståelse og kendskab til iværksætteri.

Hvad er dine 3 bedste råd til studerende, der drømmer om at starte egen virksomhed?

1) Find en iværksættervirksomhed og sug viden til dig eller start din egen virksomhed ved siden af studiet og kast dig ud i det.

2) Hav tålmodighed og tro på det. Det tager lang tid fra du starte til det virkelig rykker. Typisk går der minimum 6-12 måneder før det begynder at blive rentabelt. Men man skal bare blive ved og blive ved og blive ved.

3) Tag chancer. Der er så mange som ikke tør at satse. Da jeg var yngre, var jeg også meget forsigtig, men jeg fandt ud af, at der skal risiko til, hvis man virkelig vil rykke.

Har du et yndlinscitat, som inspirerer dig?

Rocky citat: “Let me tell you something you already know. The world ain’t all sunshine and rainbows. It’s a very mean and nasty place and I don’t care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain’t about how hard ya hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done!”

Hvilken bog har betydet mest for din personlige udvikling?

Det må nok være 4 timers arbejdsuge af Tim Ferriss. Det er ikke, fordi jeg følger den punkt til punkt, men det har ændret min tilgang til mange opgaver.

Hvilken information omkring dig ville overraske folk, som ikke kender dig?

At jeg ejer en af Skandinaviens største sexshops med dildoer, vibratorer, frækt undertøj og meget mere. Det er altid en god en icebreaker.

Hvordan udvikler du dit netværk?

Jeg har altid været god til at være aktiv på de sociale medier og min egen iværksætter blog. Lige siden min iværksætterkarriere startede, har jeg været god til at være meget åben, og det har åbnet døre til nye mennesker i mit netværk. Generelt kommer man rigtig langt ved at være aktiv, for du får det altid igen.