I en alder af 26 er Louise Ferslev founder og CEO af sin egen tech-virksomhed, rollemodel for kvinder i tech-branchen og nomineret i hele tre kategorier til Ivækst Prisen 2016. Succesen er kommet gennem en god balance mellem flid og afslapning og et talent for at skabe og lede. Læs med, når hun fortæller om sine erfaringer med iværksætteri og giver sine tips til, hvad det kræver for at lykkes i start-up-verdenen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Louise Ferslev

Alder: 26 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/louiseferslev Bachelor: PBA brand design (KEA) Nuværende stilling: MyMonii – CEO og Founder Tidligere erfaring: Nespresso (sales assistant), Freelance brand manager, Women in tech DK (co-founder), Iværksætter ungdom (board member), Ladies First (Co-lady) Største succes: Founder af MyMonii. På listen over 50 mest inspirerende kvinder i tech i hele Norden. (2016) Nomineret i 3 kategorier til årets Ivækst pris (2016). Vandt Startup Weekend Borgen (2013).

Hvorfor har du valgt at starte din egen virksomhed? Hvad tiltaler dig ved iværksætteri?

Det er vigtigt for mig at blive udfordret hele tiden, så jeg kan mærke, at jeg udvikler mig. Mit humør er højest i de perioder, hvor der hver dag er nye udfordringer, som jeg skal løse, uden at jeg ved hvordan jeg løser dem. Som iværksætter føler jeg, at jeg bliver udfordret hver dag, og det er nok derfor, jeg føler mig så godt tilpas med min hverdag som iværksætter. Jeg har altid været meget selvstændig og arbejder rigtig godt alene, så det her med at træffe beslutninger og løse opgaver alene passer også rigtig godt til min personlighed.

Hvor stammer idéen til din virksomhed fra? Hvad inspirerede og motiverede dig til at starte?

Det startede med, at jeg så et koncept i udlandet, hvor man kunne købe gavekort i kiosker. Så begyndte jeg at undersøge, om der var et lignende koncept i Danmark og hvad det ville kræve at starte det op. I forbindelse med denne research periode, fandt jeg så ud af, at det ville give mening at indsnævre målgruppen for de her gavekort til børn under 15 år, så de kunne få deres lommepenge på gavekort i stedet for i kontanter. Den idé udviklede sig så til at hedde Lommepengekortet.

Jeg samlede en masse inputs fra potentielle brugere, fra iværksættere og mange folk med forskellige baggrunde og kom så frem til, at det som kunne dække et behov for målgruppen var ikke nødvendigvis betalingsløsningsdelen, men i stedet et digitalt værktøj i form af en app, hvor børn og forældre kunne have et overblik over deres lommepenge – og så startede vi med at bygge den første MVP (MInimal Viable Product) af MyMonii.

Hvad beskæftiger virksomheden sig med?

MyMonii er en softwarevirksomhed, og vores produkt er en app. Målgruppen er forældre med børn i alderen 7- 14 år og appen hjælper familierne til at holde styr på børnenes opsparede lommepenge og opgaver i hjemmet. Forældrene kan sætte en fast ugentlig lommepengeoverførsel til deres børn og de kan oprette opgaver til børnene, såsom at gå ud med skrald eller slå græs og så tjene lidt ekstra på det.

Da vi går mod et kontantløst samfund, er det ikke længere nemt for forældre, at udbetale lommepenge til deres børn. Det er derfor, vi ser en stor efterspørgsel på en app som MyMonii, da forældre gerne vil lære deres børn om værdien af penge, men mangler et værktøj til at lære dem om digitale penge.

Hvad har været den største udfordring ved at starte virksomheden? Hvordan løste du den?

Der har naturligvis været en del udfordringer og udfordringerne har skiftet undervejs. Helt i starten var vores største udfordringer helt klart på IT-udviklingen, da ingen af os havde erfaring med at styre IT-udviklere. Det tog meget lang tid for os.

Fra IT-udfordringer udsprang en anden udfordring: Tålmodighed. Det føltes som evigheder før vi havde 1. version klar.

Herefter kom der så nogle udfordringer med at forventningsafstemme internt imellem os 4 stiftere og den proces fik teamet til at gå fra 4 til 2: Thor Angelo og jeg.

Efter vi fik noget traction og kunne se, at brugere var glade for appen, var udfordringen at skaffe kapital til videre udvikling. Når man er på et så tidligt stadie i en virksomhed, gælder det om at vise til investorerne, hvordan man har planer om at gøre virksomheden meget værdifuld i fremtiden. Det krævede en masse tid og sparring med erfarne folk at finde ud af, hvordan vi skulle fortælle historien.

Hvem var person, du rakte ud efter – enten for sparring eller som personlig støtte?

Der var ikke en enkelt person jeg rakte ud efter. Jeg rakte ud efter rigtig mange forskellige personer, fordi jeg tror på, at jo flere forskellige meninger og inputs man får, desto større chance er der for at træffe den rigtige beslutning.

Jeg læste en masse på nettet om markedet og satte mig ind i hvilke løsninger, der findes i forvejen. Da jeg så mødte Thor besluttede vi os hver især at smide penge efter at få udviklet en MVP af vores idé for at teste, om det nu også var noget, som brugere havde lyst til at bruge og sikre os, at det ikke bare var os, der synes det var en god idé.

I hvilke situationer har du lært mest gennem din karriere?

Det lyder jo lidt som en kliché, men det er klart de hårde tider med flest udfordringer, hvor jeg har lært mest. Lige i selve situationen, hvor det hele sejler, så tænker man jo ikke lige på, at man er i gang med en fed læringsproces, men det kan man helt tydeligt se, når man kommer ud på den anden side og tænker tilbage.

Hvordan vægter I uddannelse overfor erfaring, når I ansætter nyuddannede eller studenter?

Når jeg ansætter nogen, vægter jeg personlighed højest. Hvis du har den rigtige indstilling og lysten til at give den en skalle, så passer du godt ind i et startup, som jeg ser det. Det er ikke så vigtigt, at man har mange års erfaring, for når man arbejder i en startup-virksomhed, er der alligevel så mange uforudsete faktorer og udfordringer, som man ikke nødvendigvis løser bedst med en god uddannelse og meget erfaring.

Faktisk kan det i nogle tilfælde være en hemsko, at man er for højt uddannet og har for mange års erfaring inden for et specifikt felt, for så har man en masse forudindstillede holdninger og kan ikke tænke en kreativ tanke selv. Kreativitet ift. at løse uforudsete udfordringer er afgørende når man arbejder i en ung virksomhed.

Hvordan vil du beskrive kulturen hos MyMonii?

Kulturen er meget afslappet, men ambitiøs og ærlig. Vi arbejder så meget, der er brug for og så meget vi har lyst til – hverken mere eller mindre. I nogle perioder er der mere at se til end andre, og derfor er det meget fleksibelt at arbejde hos MyMonii. Hvis man har brug for at arbejde hjemme, så gør man det. Hvis man vil tage fri en hverdag og arbejde lørdag, så gør man det.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende der drømmer om en karriere hos jer?

  1. Lad vær med at tænk så meget over karakterer og fine titler. Hvis du vil arbejde i et startup handler det om at have gå-på-mod, et glimt i øjnene, lysten til at lære, selvstændighed, mod til at tænke kreativt, handle og træffe beslutninger.
  2. Når du skal skabe dig et godt netværk (som er afgørende for at finde sit drømmejob), så lad være med at tænk for meget på at tale med “de rigtige personer”. Vær åben overfor alle du snakker med, selv når du sidder på en tilrøget bodega og falder i snak med folk. Jeg er af den overbevisning, at det gælder om at kende mange forskellige mennesker, fra mange forskellige brancher og med forskellige baggrunde, så har du et stærkt netværk.
  3. “Go with the flow” – Man kan ikke planlægge sin karriere alligevel, så følg bare efter hvad du synes er spændende at arbejde med nu, så skal du nok ende med at arbejde med noget, der gør dig glad hver dag.

Har du haft oplevelser (enten gode eller dårlige) som ung, som har været med til at forme dig på en særlig måde?

Jeg har været elite golfspiller og det har haft en stor betydning for hvordan jeg tænker og agerer i min hverdag. Det her med at sætte sig klare mål og delmål er noget jeg bruger dag for dag, uge for uge og måned for måned. Desuden har det også givet mig en tålmodighed, der gør, at jeg kan tage én ting ad gangen og ikke fokusere for meget på slutresultatet.

For en elitesportsudøver, uanset hvilken sportsgren, er det vigtigt at kunne skifte mellem at fokusere på de langsigtede mål og på at løse den opgave man står overfor nu og her – og det samme gælder for iværksættere. Man skal naturligvis have nogle mål, men hvis man tænker på dem hver dag, så får man ikke løst de opgaver og udfordringer, der ligger lige foran og man kan miste fokus, hvis man kun tænker på virksomhedens exit-strategi eksempelvis.

Hvordan lader du op?

Der er flere forskellige måder jeg lader op på og det skifter lidt fra dag til dag. Nogle gange er det bare helt simpelt at være derhjemme i afslappet tøj og lave ingenting. Andre gange er det at løbe en tur, tage ud og drikke en øl eller tage på en rigtig god restaurant med min kæreste.

Men fælles for dem alle er at jeg tit tager et break og lader op. Jeg er af den opfattelse, at det er afgørende når man skal drive og lede en virksomhed, at man er den, der har det største overskud og overblik, og det bevarer man kun, hvis man ikke er overbebyrdet og stresset.

Hvad er dine 3 bedste råd til studerende, der drømmer om at starte egen virksomhed?

  1. Væbn dig med tålmodighed. Det tager tid at starte en virksomhed og der er i mange perioder, hvor det går meget langsommere end man ønsker, og der kan det nemmeste være at give op, men det er her du skal blive ved. Jeg tror det er her de fleste iværksættervirksomheder ikke bliver til noget – fordi det er en kunst at være tålmodig.
  2. Lær dig selv at kende. Evaluer og reflektér over hvad du er god til og hvad du er dårlig til. Få tegnet op på hvilke områder, der vil være brug for arbejdskraft og markér så hvilke områder du selv er god til at stå for og hvilke du skal have andre til.
  3. Lad være med at gå all-in fra start. Du kan sagtens have det kørende ved siden af studiet og teste om der er noget ved din idé. Der er masser idéer, som forbliver gode idéer og aldrig bliver til gode forretningsidéer og derfor giver det ikke mening at droppe studiet og studiejobbet, bare fordi du har fået en god idé. Det kræver alligevel ikke din opmærksomhed på fuld tid til at starte med – det kommer først når/hvis du har bevist, at der er et marked og dermed kan begynde og drive virksomheden.
Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn