Siden han var 10 år gammel har Marcus Mølleskov vidst, at han ville arbejde i forretningsverdenen – og det har han opnået. For ham har opskriften på succes været nysgerrighed, passion og målrettethed. Det betyder, at hans CV er spækket med udlandsophold, case competitions, bestyrelsesposter og spændende virksomheder, der alle har været med til at forme ham og hans karriere og at han i en alder af 27 har ansvaret for Saxo Banks risikoberegninger.

Artiklen fortsætter under grafikken

Marcus Mølleskov

Alder: 27 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/molleskov Bachelor: HA Mat. (CBS) Kandidat: Cand. Merc. Mat. (CBS) Nuværende stilling: Project Manager, Group Risk Intelligence, Saxo Bank Tidligere erfaring: Kairos Commodities Mest kendt for: Forståelse af komplekse finansielle produkter og finansielle markeder Største succes: Fuld genskrivning og industrialisering af Saxo Banks interne risikoberegner.

Hvordan ser din dagligdag hos Saxo Bank ud, og hvilke opgaver har du ansvaret for?

Som projektleder er jeg ansvarlig for udvikling og vedligeholdelse af bankens interne risikoberegner “Risk Calculator” (RC), samt udvikling af interne risikorapporter. Jeg har få driftsopgaver og bruger det meste af min tid på at udvikle og teste. Jeg møder ind lidt i 8 for at sende bankens Risk Dashboard ud. Det er den eneste rapport, som jeg er ansvarlig for at opdatere. Jeg har valgt at holde fast i den, da det er en af bankens vigtigste rapporter og er under konstant udvikling.

Samtidig bliver jeg som regel ringet op af den indiske udvikler, som jeg har fået tilknyttet RC, for at få status på hvordan den er kørt i nat og hvordan det går med den opgave, han er i gang med.

Kl.8:55 har vi morgenmøde, hvor vi gennemgår, om der er nogen finansielle nyheder, der kan påvirke bankens risiko og hvordan vi skal forholde os til dem, evt. ad-hoc rapporter der skal laves for at give os overblik over situationen.

Hvis det ikke er tilfældet, går jeg i gang med at arbejde på mine projekter. Alle resultaterne fra RC bliver gemt i en SQL database og jeg bruger derfor det meste af min dag med at kode i SQL, enten for at teste korrektheden af tallene, hvis vi har lavet ændringer eller for at lave koder til dataudtræk, så vores rapporter bliver så automatiske som muligt.

Hvilke jobs har du haft gennem din karriere og hvad har du lært gennem dem?

Jeg har haft et job hver dag, siden jeg var 13. Jeg har fx været avisomdeler, pakket aviser, været kassemedarbejder i Super Best, mødebooker i Nykredit, financial controller i GN ReSound, analytiker i Kairos Commodities, kvantitativ risikoanalytiker Saxo Bank.

Jeg har lært mange forskellige ting alle steder og det har givet mig en god arbejdsmoral.

I Super Best lærte jeg fx meget om kundeservice. I Nykredit lærte jeg meget om salg. I GN arbejdede jeg meget med Excel/VBA og fandt ud af, hvor populær man kan blive på en arbejdsplads, hvis man er god til Excel og kan programmere bare en lille smule. Jeg fandt også ud af, at jeg ikke gider arbejde med regnskaber – og den slags erfaringer er mindst lige så vigtige.

På den måde er der ikke nogen jobs, der ikke har lært mig noget, ligegyldigt hvor små de er på CV’et.

Kan du fortælle om din uddannelse og de valg du har taget på vejen?

Jeg har læst HA (mat), hvilket jeg er rigtig glad for. Det er en god linje, som i dens pensum minder meget om stud.polit., men med erhvervsfokus.

Jeg tog Cand. Merc. (mat), som er den naturlige overbygning, da de fleste af fagene er valgfag og man derfor har stor mulighed for at specialisere sig. Jeg valgte at fokusere på matematisk finansiering og risikomodellering.

På første år af min kandidat blev jeg udtaget til at repræsentere CBS ved Sofaer International Case Competition i Tel Aviv, hvor mit hold vandt en 2. plads. CBS har et rigtig godt træningsprogram for de studerende på deres casehold. Selvom det var et hårdt semester, kan jeg stærkt anbefale det. Jeg lærte en masse om strategi, problemløsning, Power Point og præsentationsteknik. Det er den primære årsag til, at jeg i dag kan stille mig op og tale i store forsamlinger uden problemer.

Semestret efter var jeg på udveksling i Mannheim, som Financial Times har kaldt Tysklands Harvard. Her mødte jeg nogle af Tysklands bedste studerende og brugte tiden på at udvide min profil lidt med accounting, corporate finance og entrepreneurshipfag. Da jeg kom hjem blev jeg valgt til bestyrelsen i FinanceLab på CBS, hvor jeg sad i 2 år som head of Quant events, da jeg synes, der var for få tilbud til studerende med mine interesser.

Jeg valgte at skrive Speciale om Bilateral Credit Value Adjustments (CVA), hvor jeg som en del af specialet skulle programmere en CVA-beregner, så jeg kunne lave sensitivitetsanalyser på forskellige parametre. Det var alt for ambitiøst, endte med at tage 2 år og jeg fik et 7-tal, hvilket ødelage mit snit på 10 fra alle mine andre eksamener. Hvis jeg skulle lave noget om i hele min studietid så skulle det være at vælge et mindre ambitiøst specialeemne. Jeg brugte mindst et halvt år alene på at programmere, hvilket ikke indgår i bedømmelsen.

Hvad motiverer dig til at nå dine mål?

Lyst. Jeg kommer ikke til at løbe et maraton, for det siger mig ikke noget, så jeg vil aldrig sætte det som et mål. Jeg sætter mig overordnede mål, som jeg har lyst til at arbejde hen imod. Da jeg var lille, ville jeg gerne være forretningsmand. Det blev så senere til finansmand, som endte med at jeg ville være Kvant, og jeg nu arbejder med finansiel risiko. Men interessen for forretnings- og finansverden bunder nok i en fascination af penge og et ønske om at tjene mange af dem.

Jeg tror ikke, at man skal sætte sig for konkrete mål i forhold til sit liv, for man kan sagtens blive lykkelig, selvom man ikke tjener over en million. Hvis man bare arbejder med noget man synes er interessant, så er man naturligt mere engageret og hårdtarbejdende. Så er jeg sikker på, at mulighederne nok skal komme til en. Det overordnede mål kan så bruges til at vælge, hvilke muligheder man gør brug af.

Så du har altid vidst, at det var den her retning, du ville gå i?

Ja, sådan nogenlunde. Da jeg var omkring 10 skulle jeg skrive en stil om hvad jeg ville lave om 20 år. Samtidig havde TV2 en programserie som hed noget i stil med “De gyldne drenge”, som bl.a. fulgte Martin Thorborg, starteren af Jubii.dk. Det virkede bare så fedt og spændende, så der skrev jeg, at jeg ville være forretningsmand. Det har jeg så arbejdet i retning af og med tiden har dette ønske udviklet sig til noget mere konkret.

Hvad kan du bedst lide ved dit job?

Min nærmeste chef og kollegaer. Jeg synes også det er fedt, at jeg får lov til at sidde og nørde med kodning og udvikling, men at jeg stadig er tæt på de finansielle markeder og at mine arbejdsopgaver afhænger af markederne.

Hvad er den største udfordring du har stået overfor?

Da risikoberegneren skulle flyttes i produktion og jeg for første gang skulle koordinere et stort projekt med IT folk. Ikke fordi det er umuligt, men fordi jeg tidligere havde siddet med fuld kontrol og programmeret al ting selv. Nu skulle jeg forklare til danske og indiske udviklere, hvad jeg ville have lavet og indere tænker bare anderledes. Der skal man lige lære, hvordan man håndterer dem. Der må man tage ved lære af de fejl, som man helt sikkert kommer til at lave.

Har du brugt mentorer eller haft rollemodeller, der har været med til at forme dig?

Jeg har aldrig haft en rollemodel i forhold til min karriere. Generelt har jeg ikke gjort ting fordi der var en anden som har gjort det. Jeg gør ting hvis jeg synes det er interessant og tror, at jeg kan lære eller vinde noget ved det.

Jeg er p.t. i gang med et mentorforløb som jeg har fået gennem min bestyrelsespost i Network of Young Academics (NYA) under Finansforbundet. Det har hjulpet mig med at afklare nogle fremtidige karrieremål og med at eksekvere på nogle ting, som hjælper mig i den retning.

Hvordan udvikler du dit netværk?

Jeg deltager i mange sociale netværk og events. Hvis jeg synes, det er nogle spændende netværk, så forsøger jeg at finde ud af, hvordan jeg kan bidrage, hvilket har betydet, at jeg har siddet i bestyrelserne for FinanceLab og NYA, som har været helt fantastisk for mit netværk.

Jeg er egentlig introvert af natur, men jeg er med meget træning blevet god til at gå op og tale med folk, jeg ikke kender og tale foran forsamlinger. Jeg forsøger at gøre ting jeg ikke er tryg ved, så jeg også på den måde udvikler mig personligt.

Hvordan tilegner du dig ny viden?

Jeg er stor fan af Coursera, og lignende online universiteter, jeg lærte f.eks. SQL programmering fra et fag på Standford online.

I forhold til mere generel viden, så er jeg en stor fan af TED talks og følger The Economist, Bloomberg News og Harvard Business Review på Facebook og LinkedIn. De lægger tit spændende artikler op.

Ellers er jeg generelt bare meget nysgerrig. Hvis der er noget spændende jeg gerne vil vide noget mere om, så googler jeg det.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende, der drømmer om en karriere som din?

  1. Lær et programmeringssprog. De fleste bruger efterhånden R. Hvis det skal være mere hardcore vil jeg anbefale Python, da det virker mere fremtidssikret end C++, der stadig er meget anvendt. Vi bruger meget lidt VBA i min afdeling, men hvis man ikke skal være kvant er det nok det mest anvendelige. Jeg bruger mest SQL, men da det er et databasesprog er det meget anderledes end andre sprog. Det giver derfor ikke den samme fordel, når man skal lære et nyt sprog, som de andre gør.
  1. Engager dig i studie- og karrierenetværk. Det er et godt sted at møde andre ambitiøse studerende, som kan hjælpe med at motivere dig til at yde noget ekstra.
  1. Til de studerende uanset om de er ambitiøse eller ej. Hvis i følger med og er aktive i timerne, så behøver i ikke at læse lektier (i samme omfang). Så kan man bruge tiden på mere spændende ting, som arbejde, netværk, byture eller computerspil.

Og til sidst, har du et yndlingscitat, som inspirerer dig?

“Why worry if you can do something about it; and why worry if you cannot do anything about it” – Shantideva

Det hjælper mig rigtig meget med at holde fokus på det vigtige og være handlekraftig, hvis der er noget som skal gøres. Det hjælper mig også med at leve i nuet, så jeg ikke går og stresser over ting jeg ikke kan påvirke.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn