Martin Lønstrup har haft, hvad man uden tvivl kan kalde en kometkarriere. Frisk fra jurastudiet begyndte han at specialisere sig i kontrakter og har med en målrettet indsats formået at opbygge en unik ekspertise i Contract Management, Legal Transformation, Governance og Compliance programmer. På vejen har han gjort sig erfaringer med karriere, kultur, passion og motivation, som han gavmildt delte ud af, da vi på Talentguiden snakkede med ham. Læs med, når han fortæller om sin vej til Maersk Oil kontoret i Houston og hjem igen, hvad der motiverer ham og giver sine 3 bedste karriereråd.

Artiklen fortsætter under grafikken

Martin Lønstrup

Alder: 36 LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/martinlonstrup Bachelor: HA.Jur Kandidat: Cand.Merc.Jur Nuværende stilling: Senior Legal Counsel hos Maersk Oil Tidligere erfaring: Banedanmark Entreprise, Terma, NNIT Største succes: At have mødt min kone, at vi har 3 fantastiske piger og som familie at have haft muligheden for at bo udenfor Danmark.

Hvordan ser din dagligdag hos Maersk Oil ud og hvilke opgaver har du ansvaret for?

Efter at være kommet retur til Danmark her i juni sidder jeg nu i en rolle som Senior Legal Counsel i Maersk Oil Corporate Legal Compliance. Der sidder jeg med Compliance som arbejdsområde – et område jeg har arbejdet med som en del af mine tidligere roller.

Hvor jeg tidligere har været bidrager eller bruger af Compliance-funktionen, sidder jeg nu på den anden side og arbejder med policies, governance og systemer, som vores kollegaer så skal følge.

Her gør jeg brug af min erfaring fra brugersiden af bordet, hvor man skal bruge og overholde de policies der rulles ud fra Corporate, samt min mere end 10 års erfaring med hovedsageligt procurement, hvor Compliance netop spiller en stor rolle.

Hvad har du prioriteret højt ift. din læring indenfor dit felt?

Det var altid været vigtigt for mig at gøre min profil så solid som muligt, forstået sådan, at hvis jeg arbejder med kontrakter, skal jeg vide alt om, hvordan de fungerer, hvordan der arbejdes med kontrakter på Corporate niveau, men også hvordan de så rent faktisk fungerer, når de skal bruges. Jeg mener, at det er vigtigt, at man som legal har et kendskab, til de mange snitflader en organisation har til en kontrakt og har en forståelse for det samspil.

Hvordan har du opnået den viden du skal bruge i dit arbejde?

Jeg har gennem mine stillinger nuanceret min viden og arbejdet med kontrakter fra nye vinkler, der hjælper mig til at se alle aspekterne.

Mit første job var fx hos Banedanmark Entreprise. Efter mindre end 3 måneder fik jeg muligheden for at opbygge en ny juridisk afdeling – det var både spændende og skræmmende på samme tid, men efter lidt under 2 år var den nye afdeling etableret. Det havde jeg ikke kunnet forudse, da jeg først blev ansat, men jeg lærte en masse både på godt og ondt om strategi, organisationer og de politiske aspekter. Det kom også til at være en øjenåbner på mange områder. Jeg lærte, at den ide eller område du sidder med, ikke nødvendigvis er vigtig for ledelsen. Det betyder, at kommunikation er utrolig vigtig, og ja, stakeholder management.

Kort tid efter rykkede jeg til Terma som Contract Manager. Her skulle jeg være juridisk ansvarlig for et forretningsområde, administrere en kontrakt og fungere som support i forbindelse med leveringen og implementeringen af den. Det var en mulighed for at komme “ud i marken” og se hvilken effekt det man laver i den juridiske afdeling har på forretningen. Det gav mig et indblik i, hvordan det er at overtage en kontrakt, der er forhandlet af en anden. Hvordan uklarheder i forhandlinger kan have en stor betydning for selve implementeringen, og i sidste ende overholdelse af kontrakten.

En dag opstod der en mulighed for at komme til A.P Møller Mærsk. En mulighed, der ikke kunne siges nej til, og en mulighed, der kom på et tidspunkt i min karriere, hvor jeg følte, at jeg professionnelt var klar til sådan en spændende udfordring.  

Du fik ansvaret for hele den juridiske afdeling efter kun et år. Hvordan gik det til?

Jeg startede i Maersk Group Procurement som Legal Counsel, men allerede efter lidt over 1 år blev jeg spurgt, om jeg kunne varetage ansvaret for den juridiske afdeling fordi vores Head of Legal valgte at stoppe.

Her kunne jeg gøre brug af de mange kontraktlige aspekter, jeg havde prøvet kræfter med i mine tidligere positioner. Jeg endte med at transformere hele den juridiske afdeling sammen med mine medarbejdere og Group Procurement organisationen, introducere nye og mere moderne standardkontrakter globalt i samarbejde med et advokatfirma, lave nye processer og træning af vores kommercielle kollegaer globalt, ændrede forståelsen af Legal, og fik gjort Legal til en del af forretningen – en service, som var værdsat af de kommercielle afdelinger. Tiltag, der rent faktisk reducerede den tid det tog at forhandle en kontrakt på plads.

Det var bestemt en hård periode med mange arbejdstimer, men for mig var det hele drevet af min passion til kontrakter, forretningen og virksomheden Maersk. Jeg følte mig hjemme med den opgave på en underlig måde, der er utrolig svært at forklare til folk i ens omgangskreds.

Efter at vi var færdige med hele transformationen af den juridiske afdeling, blev der ansat en ny Legal Manager og jeg blev forfremmet til Senior Legal Counsel.

Som Senior Legal Counsel kunne du heller ikke lade være med at transformere det hele. Fortæl lidt om det.

Nej det er rigtigt. Jeg tror, der ligger et eller andet i mig, der gør, at jeg hele tiden tænker “Hvad kan vi nu gøre?”, eller “Er det den smarte måde?”. Så jeg pitchede et oplæg til ledelsen i Maersk Group Procurement om Contract Management og hvordan vi kunne forbedre måden vi arbejdede med kontrakter på. Ledelsen gav mig mandat til at starte projektet. Efter at have opdateret og standardiseret tilgangen til Contract Management i selve Maersk Group Procurement, gennem blandt andet  lavpraktisk oprydning af eksisterende kontrakter og dokumentering af vores category management sourcing model sammen med de respektive afdelinger, opbyggede jeg et nyt Contract Compliance team i Mumbai, som skulle følge op på kontrakter og håndtere den administrative del på tværs af hele Mærsk Gruppen.

Det var en helt igennem spændende opgave at arbejde med Indien, ansætte og det at arbejde med en anden kultur, både socialt og professionelt. Jeg har den holdning, at man som leder skal sikre, at ens medarbejdere er trygge og empowered og så skal de nok viser deres kvaliteter. I dag leverer teamet i Indien en service af højeste niveau til organisationen.

Efter etableringen af teamet i Mumbai fik jeg mandat til at implementere et nyt Contract Management system på tværs af hele Mærsk Gruppen. Dvs. 16+ forretningsområder og 100+ globale lokationer. Det er idag det tool, der bruges i hele Mærsk Gruppen og det har skabt et helt nyt fokus på kontrakter og givet en gennemsigtighed, der åbner op for endnu flere interessant muligheder både finansielt, omkostningsmæssigt og juridisk.

Hvad var næste udfordring efter at have transformeret hele Legal globalt?

I min udviklingsplan havde jeg noteret, at jeg efter Contract Management system-implementeringen gerne vil arbejde udenfor Danmark, så jeg fik international erfaring. Maersk Oil manglende en Senior Legal Advisor til deres Houston kontor til at arbejde på et stort olieprojekt i Angola. Tingene faldt på plads og da vores børn på det tidspunkt var 6 mdr. og 3 år og det ligeledes passede med at min kone kunne tage orlov fra sit sygeplejerskestudie, valgte vi at tage afsted. Og jeg tror et eller andet sted, at det er det Mærsk kan. De kan tilbyde udvikling og muligheder, som man jo også tydelig kan se af mine 6 år i virksomheden. Vi endte med at være i Houston i 2 år, og vendte hjem til Danmark for et par måneder siden.

Hvad er den største udfordring du har stået overfor?

Den ene var implementering af Contract Management system på tværs af Mærsk Gruppen. Der var mange stakeholders med forskellige behov i de forskellige business units og samtidig internt i min egen afdeling.

Jeg vil tillade mig at sige, at den blev løst med hårdt arbejde og ved, at stakeholders kunne mærke og se min passion for området. Jeg vil nok sige, at jeg har talent for Contract Management, legal transformation og procesoptimering. Derudover lykkedes det pga. solid sparring med min CFO, som ligeledes fungerer som en mentor for mig den dag i dag og nok min nede-på-jorden, pragmatiske tilgang til tingene.

Den anden må være det at flytte til USA og arbejde i en anden kultur. Jeg har tidligere rejst i Asien og været i USA mange gange på forretning, men at bo og arbejde her var lidt en udfordring til at starte med. Det er en helt anden kultur og det skal man lige ind i. Man skal være opmærksom på, hvordan man networker indenfor en organisation som denne her. Det har bestemt været en læring og en værdifuld erfaring.

Det jeg nok tager mig med hjem fra Houston er at være mere åben, smile til folk, hilse og sig goddag til personen ved kassen i supermarkedet, selvom man kan tænke at som dansker at person er jo interesseret i mig bare ved at sige “how are you”, “fine thanks and you” men det generer noget positivt, og næste gang er snakken måske længere og dybere end først gang, men uanset så oftest giver det et smil, en connection som er selvforstærkende positiv. Samtidig også det at tage initiativ til at skabe relationer – noget vi som danskere ikke er gode til, er man tvunget til når man kommer ud, ellers møder man ikke andre. Vi fik nogle fantastiske bekendtskaber i løbet af de 2 år som vi fortsat har den dag i dag,

Hvordan mærker du den forskel?

Jeg havde en sjov oplevelse efter at være kommet hjem. I Houston cyklede vi ofte i weekenden og der var en tankstation, hvor mange cyklister mødtes som en slags pitstop på deres tur. Du snakkede med alle, mødte nye mennesker hver gang fra alle steder i verden og det var super inspirerende.

Efter at være kommet hjem tog jeg en morgentur en lørdag op mod Helsingør langs strandvejen og havde et stop på en parkeringsplads, hvor der stod fem andre cyklister og ordnede cykler, tankede vand etc. Så jeg gik hen og sagde “Hej” og “Hvordan går det”, hvorefter de endte med at kigge underlig på mig og se i fem forskellige retninger. Det er et klart eksempel på, at vi i Danmark ikke er gode til at snakke sammen, hvis vi ikke har en relation i forvejen og et område vi kan udvikle os på og bestemt en ting jeg savner ved at være retur i Danmark.

Hvad motiverer dig til at nå dine mål?

Jeg motiveres udelukkende af passion og ansvar (empowerment). Det er nok en af årsagerne til, at jeg føler mig rigtig godt hjemme i Mærsk. Der er en masse passionerede, innovative mennesker og man får lov til at prøve noget og gøre en forskel – man får ansvar hvis man vil have det. Personligt foretrækker jeg, at man får lov til at levere noget, blive ansvarlig for noget og så bruge sin manager til at sparre med mod målet. Det er nok fordi, min driver er min passion til mit felt.

Kan du huske er særlig episode, der har været med til at give dig dit drive?

Min holdning er, at du skal gøre dit bedste og bruge common sense i dine belutninger, se på situationer som om det var dig selv der stod med valget, hvad vil en fair tilgang. Jeg kan huske en episode på handelsskolen, hvor jeg blev mødt med en kommentar fra en af mine medstuderende om, at jeg kunne da ikke læse videre inden for jura. Det tændte en gnist i mig. “Nu skal jeg vise den person!” tænkte jeg. Når jeg tænker tilbage, så husker jeg situationen meget tydeligt som noget, der rørte noget i mig. Samtidig kommer jeg ud af en familie, hvor jeg er den eneste med en videregående uddannelse, hvorfor det har været vigtigt for mig at tage dette skridt. Men det er mere når du ber mig om at sætte ord på, for er egentlig ikke noget jeg tænker videre over, mener ganske enkelt at man har en pligt til at gøre noget, det du er bedst til, dyrke din passion uanset om det er virksomheds vejen, entreprenør eller noget helt tredje.

Hvordan tilegner du dig ny viden?

Arbejdsmæssigt henter jeg mit drive og min inspiration ved at sætte mig ind i tendenser ift. kontrakter, teknologi, udvikling og ledelse ved at læse blogs, artikler og hele tiden følge udviklingen. Jeg har løbende 10-15 dokumenter, blogs og artikler liggende som jeg læser om aftenen eller i weekenden. Samtidig skriver jeg på et par faglige bøger sammen med et par kollegaer indenfor Contract Management området og deltager i nogle få relevante konferencer. Jeg ønsker ikke at stå stille, men at bevæge mig fremad, tilegne mig  ny viden og blive bedre.

Hvilken rolle har mentorskaber haft for din karriere?

Jeg valgte sidste år at tilmelde mig Aarhus School of Business’ mentor100 program og har det seneste år været mentor for en kandidatstuderende fra Aarhus. Jeg tilmeldte mig, fordi jeg selv godt kunne have brugt en sådan formel mentorordning, da jeg studerede. Dengang brugte jeg min underviser i formueret til mere eller mindre samme formål. Det var ham jeg startede et Contract Management netværk op med og hvis jeg ser tilbage, kan jeg konstatere, at det er ham, der har bidraget til at forme min karriere og profil.

Jeg betragter en mentorrolle, formel eller ej, som utrolig vigtig. Jeg vil gerne give lidt tilbage og hjælpe studerende, der er på det sted i livet, hvor de skal til at finde ud af, hvad de skal lave og hvad deres passion er, både personligt men også professionelt. Men sådan et forløb giver ligeledes mig en masse ting. Jeg får mulighed for at sætte min erfaring ind i en studerendes hverdag, overveje de simple ting og kræver, at jeg er forberedt og fokuseret. Så jeg ser det ligeledes som meget værdifuldt, også i forhold til at udvikle ens ledelsesmæssige redskaber, tilgang etc.

Jeg havde en Mentee fra Aarhus Business School sidste år, som endte med at få en rigtig spændende praktikplads hos et af de ledende konsulenthuse inden for Contract Management og samtidig fik vi arbejdet meget med, hvad han kunne tilbyde, hvad hans value proposition var.

Artiklne fortsætter under billedet

Martin Lønstrup

Hvem beundrer du mest?

Der må jeg klart sige min kone, hende beundrer jeg rigtig meget. Hun er den type person der giver energi til andre. Hun er uddannet revisor og kom til mig en dag for 4-5 år siden og sagde: “Jeg har ikke lyst til at arbejde som revisor, er det okay at jeg begynder at læse til sygeplejerske?” Det kræver mod at tage sådan en beslutning, og det er en beslutning, mange ender med ikke at tage, fordi det bliver for sent med familie og omkostninger etc. Dermed ender de med at lave det forkerte resten af livet. Hun er et utrolig levende person, min mentor i livets aspekter på det personlige plan og jeg kan se, hvordan det at tage sådan en beslutning har gjort hende endnu mere glad.

Det er det, det drejer sig om. At lave det man inderst inde har en passion for, og hvis man er heldig at finde netop det job, ja, så falder alt på plads. Men man skal også give sig selv lov til at ændre retning og tage chancer, hvis passionen forsvinder. Hvis man en dag vågner op og tænker “Jeg kunne godt tænke mig at designe børnetøj”, så dyrk det, undersøgt det nærmere og evt. tag springet. Det materielle kan vi altid få igen – den lækre bil, kahler vaser og designersofaen, men måske kommer den tanke/mulighed aldrig igen….

Hvad giver dig et kick privat og på jobbet?

Det lyder nok en smule corny, men at gøre en forskel er nok det der giver mig et kick. At se, at det man har arbejdet med rent faktisk har en effekt og giver mening og bidrager til at forbedre og simplificere processerne internt og overordnet for virksomheden. Det er vigtigt, altid at spørge sig selv “Giver det mening det her? Også for andre?” Kompensation er en del af gamet, men opgaven er absolut vigtigst.

Det samme gør sig gældende i mit private liv hvor jeg sidste år dannede en organisation for en vens søn, Marcus, der blev ramt af kræft. Jeg lavede sammen med Marcus’ far, Jacob og en rigtig god ven og ildsjæl, en organisation med afsæt i, hvad vi begge gør meget af i vores fritid, nemlig løb. Vi fik designet logo til vores løbetrøjer af Marcus, der løber sammen med 2 andre børn og navngav det “Our Extra Mile” for at beskrive, at Jacob og jeg gerne løber den ekstra mile for Marcus. Vi fik trøjerne trykt og nåede at have dem klar til, at jeg kunne løbe Chicago Marathon i den, og Marcus’ far kunne løbe Washington Marathon 2 uger senere. Det handler ganske enkelt om at gøre en indsats og dermed en forskel, en ting jeg ligeledes føler er blevet en større del af mig efter at have boet i Houston.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende, der drømmer om en karriere som din?

  1. Netværk! Undervurder det ikke – gør dig selv relevant og det er du! ikke nødvendig at sige mere om det…
  1. Erfaring! Der er mange om buddet til de studierelevante jobs, men det betyder ikke, at du ikke kan få erfaring. Det er bare med at følge udviklingen, vær nysgerrig, stil spørgsmål. Læs artikler om din passion, om nye trends, hvad der sker på sigt. Skriv evt. en kort blog om det på LinkedIn. Post den i diverse relevante grupper der, så du skaber en profil. Måske får du feedback på din blog, der skaber nye ideer og tester din passion yderligere. Og når du så sidder til en samtale, så ser og mærker virksomheden, at du har gjort noget. Du har sat dig ind i trends, og tendenser. Du kan snakke med om emnet, har kæmpe værdi, har netværk og har opdaget din passion
  1. “Jeg kan tilbyde”. Mange studerende sætter sig selv i boks. “Jeg er jo bare studerende”, men nej. Du skal vende det hele på hovedet – fokusér på hvad du som studerende kan tilbyde virksomheden. Og ja, til dit første job er det ikke 15 års erfaring og en lang track-record med resultater, men det er ligegyldigt. Det er jo heller ikke det, der søges. Vis hvem du er og hvad du kan gøre for virksomheden. Fx: “Jeg har en stålvilje og gåpåmod, og vil kunne bidrage med en gejst og drive.” Som studerende har du kun en værktøjskasse med og det ved virksomheden godt, så er det med at sige, “Jeg tænker ud af boksen, ser på tværs af discipliner,” Fedt.. det er det, der skal til.
Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn