Niels Vium startede som videoblogger på Youtube med ugentlige videoer om motivation og personlig effektivitet. Efter tre måneder holdt han sit første oplæg på HTX i Horsens. Siden har han primært opereret som foredragsholder inden for både uddannelsessystemet og i private virksomheder. Hans podcasts, kendt under navnet Mindcast, handler om, hvordan du øger din egen mentale performance og personlige effektivitet. Vi tegner et billede af den studerende, foredragsholderen og iværksætteren bag Vium Inspires.

Niels Vium

Alder: 22 år

LinkedIn: www.linkedin.com/in/nielsvium

Bachelor: HA (psyk.) – Copenhagen Business School

Nuværende stilling: Public Speaker, Blogger og Podcaster, Vium Inspires+

Hjemmeside: www.viuminspires.dk

Hvad er historien bag Vium Inspires?

Min virksomhed hedder Vium Inspires. Inspires, fordi det hele egentlig startede som en videoblog på Youtube, hvor jeg gerne ville formidle nogle budskaber, som jeg sad inde med i forbindelse med motivation. Det startede faktisk, da jeg sad i 3.G i gymnasiet og kiggede lidt rundt i klasselokalet. Der erfarede jeg, at i godt og vel 70 % af timerne sad 70 % af eleverne med hovedet dybt begravet i Facebook, Tetris eller andet godt fra havet. Det fik mig til at tænke, at uanset om man vil det eller ej, så lærer man en del ting om, hvad det vil sige at gå i gymnasiet, når man tager de 3 år. Hvorfor gjorde man ikke noget ved det allerede i 1.G, når man ved hvad karakterer betyder, hvad forskellen er på A, B og C fag, hvordan man ved aktiv deltagelse kan få højere karakterer, og hvad der skal til for at lave en god aflevering. Den slags refleksioner er jo super vigtige. Hvorfor får man det ikke formidlet til folk, så snart de sætter foden i klasselokalet?

Så begyndte jeg at lave video om de emner. Det udviklede sig til foredrag på skoler. Foredragene var funderet på de samme principper, men også allerede dengang med stort fokus på personlig effektivitet og den her effektivitetsundren. Hvordan arbejder du eksempelvis produktivt på dine afleveringer? Det findes der jo en masse værktøjer til, og dem går jeg ind og får konkretiseret. Hvad med søvn, kosten og motionen – hvordan har det effekt på læringen og vores motivation? De ting taler jeg rigtig meget om til mine foredrag. Sidenhen har jeg været i LaserTryk i Århus, hvor jeg arbejdede med nogle af de samme emner. Målgruppen var selvfølgelig en anden, så det var lidt anderledes, for her handlede det selvfølgelig mere om arbejdspladsen, men mange af tingene går faktisk igen for det hele kan spores tilbage til søvn, kost og motion.

Ud fra din erfaring, hvad er den typiske årsag for manglende motivation?

Den er primært psykisk. Der er selvfølgelig flere ting i det. Man skal se det som en trekløver. Tager du søvn, kost og motion, så kan man se, at sover du bedre om natten, så har du mere overskud til motionen, og får du styr på motionen og søvnen, så spiser du også sundere, fordi du bliver i stand til at foretage mere rationelle valg i forhold til sund kost. Det handler om at hacke din egen mentale tilstand til at arbejde for dig frem for at arbejde imod dig.

Derudover er det også tit de store langsigtede spørgsmål, som kan give motivationen et knæk. Spørgsmål såsom: Hvad er meningen med at gå i sk0le? Hvorfor er det jeg skal lave mine lektier? Det spørger jeg altid om som det første: ”Hvorfor laver du egentlig lektier? ”. Hvis svaret er, at det er bebudet af forældrene, jamen så har vi helt klart noget at arbejde med. Laver man kun lektier, fordi forældrene siger det, så er det klart, at mange har den her indgroede dårlige samvittighed i forhold til, at nu skal de præstere overfor deres forældre eller kammeraterne. Men hvorfor er det dét, der skal være afgørende? Hvorfor kan det ikke være nogle andre ting end eksternt pres? Det er så hamrende vigtigt at få stillet den slags spørgsmål for at kortlægge, hvad der får motivationen til at halte, sætte et mål og kortlægge midlerne mod målet.

Hvor længe har du kørt virksomheden?

Jeg er først lige blevet CVR-registreret her for en måned siden, så det har mest kørt på hobbybasis ved siden af studierne. Meningen for mig har aldrig været, at jeg skulle tjene en masse penge på det. Meningen har mest været at få formidlet nogle budskaber, som jeg synes er vigtige, også for vores samfund. Lige nu kører jeg nogle podcasts (Lyt til Mindcast HER) til den mere voksne målgruppe, som jeg er ved at bevæge mig hen mod, primært inden for arbejds- og erhvervslivet. Her arbejder jeg meget med motivation, stress og hvordan man får skabt sig den motivation, der skal til i hverdagen for at få tingene til at køre rundt.

Det er godt og vel 2,5 år siden, jeg startede videobloggen i slutningen af 3.G, og det kører selvfølgelig op og ned, men postcasten bruger jeg mere og mere tid på efterhånden. Jeg bruger nok omtrent 10-15 timer om ugen på det, for studierne skal selvfølgelig også passes. Det går forrygende, og jeg kan have en hverdag ved siden af studierne og virksomheden, hvor der også er plads til fritiden. 50-60 timers arbejde om ugen er ikke altid den gyldne tommelfingerregel for at kunne sige “Hey, det går godt det her”.

 

Hvad har været din største udfordring, og hvordan har du løst den?

Jeg tror markedsføring og salg har været min største udfordring. Jeg mener jo selv, at jeg har et fremragende produkt med nogle pointer, som rigtig mange menneske kunne få glæde af, men jeg er selvfølgelig også lidt forudindtaget lige på det punkt. Hvordan får jeg folk til at forstå vigtigheden af budskabet, at få dem til at forstå at jeg selvfølgelig skal ud på deres skoler og holde et foredrag, lytte til mit podcast, eller at de skal booke et personligt møde med mig, hvor de kan få den nødvendige sparring til at få styr på deres overskud og effektivitet i hverdagen. Det kan lægges ind under markedsføring og salg, og det har jeg helt klart haft udfordringer med. Jeg er nok ikke den helt store sælgertype.

Jeg kan selvfølgelig sagtens fortælle hvorfor et produkt er godt, men jeg vil hellere have, at folk selv forstår, hvorfor det er brugbart. Jeg har prøvet at bruge Facebook som mit talerør i stedet for at lave kolde salg. Jeg har henvendt mig til eleverne fremfor lærerene og sagt: ”Jeg kan bidrage med det her, og jeg kan holde et oplæg om det her”, hvis der så er nogle, der synes det er fedt, så tager de fat i deres lærere. Det virker rigtig godt, fordi det viser initiativ, når elever og studerende selv banker døren ind og siger, at de gerne vil have bedre styr på deres effektivitet. Og i sidste ende er det eleverne, der skal kunne tage noget brugbart med sig fra mine foredrag.

Har du gjort brug af en mentor eller en særlig person, du har fået sparring fra?

Min bror Morten Vium er fuldtidsiværksætter og gør sig i LinkedIn-kurser og personlig branding-strategier. Han er super skarp på alle de ting, man skal have styr på for at være på det rette sted, og hvad man skal være opmærksom på i forhold til faresignaler, som der jo nogle gange er i blandt kontakterne. Der har han været sindsygt god, for han har været igennem mange af de samme ting, som jeg har skullet overkomme.

Min far har også støttet mig i høj grad. Under optakten til mit første foredrag var jeg meget nervøs, og spørgsmålene fløj igennem hovedet på mig: hvordan foregik en mailkorrespondance, hvor meget skulle jeg tage for det, og hvordan formidler jeg budskabet professionelt? Det hjalp han mig meget med, og det tror jeg også er en vigtig lektie. Jeg tror helt klart, at vi kan lære meget fra andre. Det handler bare om at spørge, for der er altid nogle derude, der gerne vil hjælpe, hvis du selv husker på at hjælpe din egen omgangskreds og aldrig være sky for at give en hjælpende hånd.

Mit første foredrag foregik gennem en kammerat fra efterskolen. Han gik på HTX, og jeg spurgte ham, om han havde set de ting, jeg gik og lavede. Det havde han, og han synes, at det var spændende. Det næste han gjorde var at spørge sin lærer, om ikke jeg skulle komme ud til dem og holde et foredrag. Følelsen bagefter, da jeg havde overstået foredraget, var ekstatisk, og der fandt jeg nok for alvor ud af, at det virkelig var meningsgivende for mig at gøre de her ting.

Har du haft oplevelser (enten gode eller dårlige), som har været med til at forme dig på en særlig måde?

Jeg har været meget priviligeret i mit liv med en lykkelig familie og nogle gode venner til at støtte mig undervejs i processerne, og det har været med til at forme mig til altid at holde optimismen oppe, jeg er generelt meget optimistisk anlagt. Der er så mange muligheder derude, og det skal nok gå alt sammen, selvom det kan se pisse hårdt ud – og det er pisse hårdt. Har man den familiære og venskabelige støtte, kan man altid komme op på hesten igen, og det tror jeg, man skal huske på, når det hele presser på.

I forhold til trekantskonstellationen (Læs: søvn, motion, kost) – Hvordan lader du selv op?

Jeg kan rigtig godt lide at have en struktureret hverdag, hvor jeg ved, hvornår jeg skal arbejde, og hvornår jeg har fri. Jeg er meget A-menneske i den forstand, for jeg elsker at stå tidligt op og så bare køre mig selv træt til en kl. 16-17 stykker afhængigt af, hvor meget der skal laves. Tit er det op 06:30, også i weekenderne for at få en stabile hverdag. Hvis du sover ud i weekenderne, kan det være svært at bibeholde stabiliteten. Kan du derimod programmere din hjerne til altid stå op på det samme tidspunkt, så er den golden. Så forstår hjernen, hvornår du skal være frisk, og hvornår du skal være træt, og det er der jo store fordele i.

Ved eftermiddagstid slapper jeg bare af med min kæreste, vi laver noget mad sammen og taler om hverdagen, så kan man få luftet dagens frustrationer lidt eller få lettet hjertet, hvis der er noget, der går en på. Vi skal begge to på udveksling snart for eksempel, og hvor skal vi så bo henne? Det får vi ikke snakket om i dagtimerne, hvor vi bare knokler på. Og så nyder jeg selvfølgelig også at lave ingenting, smide benene op og se noget fuldstændigt ligegyldigt på Netflix.

3 gode råd til studerende, som overvejer at starte virksomhed:

  1. Tro på dig selv. Man hører meget ofte den der med, at man ikke kan være iværksætter og studere på fuld tid. Min principsag er, at alle dem, der siger nej til dig, det er folk, der er bange for, at du overhaler dem på karrierestigen. Hvis du får det at vide af en studiekammerat, så er det kun, fordi du er på rette vej, og egentlig kan du klappe dig selv på skulderen over det. Virksomheden er en læringsproces, og som sidegevinst får man også et personligt brand bygget op. Hvis en virksomhed så en dag får lyst til at ansætte en fyr, der ved noget om personlig effektivitet – så kan det være, at de tænker på mig. Selv hvis du går konkurs, har du jo lært rigtig, rigtig meget, som du kan tage med dig.
  2. Prioritér din tid. Siger man ja til noget, siger man nej til noget andet. Hvis du eksempelvis kun prioriterer studiet og de videnskabelige artikler, der trækker tænder ud, siger du samtidig nej til at starte sin egen virksomhed. Det er et trade-off, man skal gøre op med sig selv.
  3. Planlægning. Når du så har troen på dig selv og prioriteringen på plads, hvordan planlægger du så? Du får styr på den kalender. Du kan ikke lave to ting på samme tid, hvis du timeblocker det. Der er rigtig mange timer i døgnet, hvis man ved, hvordan man skal bruge dem alle sammen. Planlægning kan man komme rigtig langt med – og så har man meget bedre samvittighed, når man giver sig selv tid til at slappe af. Det har jeg personligt fået rigtig meget ud af.

Hvis du selv interesserer dig for personlig effektivitet og at holde den daglige motivation så kan du med fordel følge Niels på LinkedIn eller tjekke hans hjemmeside http://www.viuminspires.dk/

 

Avatar

Emil Djørup

Emil har stor interesse for Big Data Analytics og Business Intelligence. Til dagligt læser han Business Administration & Information Management på CBS og arbejder ved siden af studiet hos Danmarks største erhvervsgiver organisation. Kontakt: ed@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn