Da Shahid Mahmood tog fat på uddannelsen, var det interessen, der drev værket og ikke nødvendigvis karrieredrømmen. Og at han senere, som ingeniørstuderende, skulle sidde hos Danske Bank som Student Assistant, havde han slet ikke gættet. Men det viste sig, at det var det perfekte match på trods af den utraditionelle kombination af branche og uddannelse. Læs med, og find ud af, hvordan han endte der, og hvordan hans uddannelsesbaggrund giver ham de perfekte forudsætninger til sit job.

Artiklen fortsætter under grafikken

Shahid Mahmood

Alder: 27 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/shahidsm Bachelor: Diplomingeniør Produktion & Ledelse Nuværende stilling: Student Assistant, Danske Bank | Group Risk Management Tidligere erfaring: Internship followed by Student Assistant, Danske Bank | Group Process Development Instagram: @babushahid

Hvad motiverede dig til at vælge den uddannelse du er på?

Da jeg valgte studie i sin tid, var det ikke på baggrund af et planlagt karriereforløb for de næste mange år, men snarere et forsøg på at følge noget jeg nogenlunde vidste, hvad gik ud på, og som jeg måske ville kunne lide. Nemlig noget med teknik og noget med at kunne bruge sin nysgerrighed.

Jeg var dog ikke mentalt helt klar til studiet, hvilket også gjorde, at jeg ikke tog det seriøst, før jeg fandt ud af, hvad jeg gerne ville. For mange mennesker, inkl. mig selv, er det en kæmpe motivation at kunne se et mål – en milepæl at gå efter.

Jeg fandt mit mål, da jeg hørte om om “High Performance”-arbejdspladserne såsom Management Consulting. Her stod jeg ved den kendte DSE messe, og der var bare noget, der fangede min opmærksomhed ved disse MC konsulenthuse.

Disse dygtige mennesker stod velklædt i pæne jakkesæt og kjoler og kunne fortælle om den ene case efter den anden, om de udfordringer, der havde været og den impact de havde leveret. Det åbnede en helt ny verden for mig, og jeg fik pludselig en motivation og et bredere interessespektrum; det som jeg følte, at jeg indtil da havde manglet, nemlig at komme ud i en forretningsverden og kunne gøre en enorm forskel.

Du startede med et Internship hos Danske Bank – hvordan positionerede du dig til den stilling? Og hvad har du gjort for at blive ansat som student efterfølgende?

På et sent tidspunkt under studiet fandt jeg ud af, at jeg gerne ville arbejde i en “High Performance” branche, enten i et Management Consulting firma, i et biotech firma eller i den finansielle sektor.

Danske Bank fangede hurtigt min interesse, og det viste sig, at min praktikvejleder havde kontakt til en afdelingsleder fra Danske Bank. Det er denne vej, jeg fik skabt min kontakt.

Man kan have mange ting med på sit CV, men det jeg erfarede her var, at det ikke var det eneste, der åbnede mine chancer for at komme i betragtning. Min vejleder kunne nemlig se, at jeg var enormt drevet, og at jeg var motiveret til at gøre et godt indtryk, da jeg simpelthen ville bruge det som et springbræt mod Management Consulting.

Min kommende afdelingsdirektør gav mig en chance, hvilket var et leap of faith fra hans side, og jeg kvitterede ved at gøre mit absolut allerbedste, og derved overgå det man ville forvente af en praktikant.

Du har haft flere forskellige jobs hos Danske Bank – hvordan kan det være, at du er fortsat inden for samme organisation – frem for at søge andre udfordringer?

Min oprindelige plan, da jeg startede som praktikant, var at fuldføre mit ophold til bedste evne og bruge det som et springbræt ind til Tier 1/Tier 2 Management Consulting husene. Der skete dog det undervejs, at min fordom om en konservativ og kedelig verden i Danske Bank blev slået til jorden.

Mit praktikophold foregik i Group Process Development, som er Bankens inhouse consultancy. Her var mange af cheferne tidligere Management Konsulenter fra de store huse, og de var ikke blege for at lære fra sig på bedste vis til medarbejdere, studenterassistenter og praktikanter som mig.

Hvis man kunne vise sig at være i stand til at administrere ansvar, så fik man mere af det. Og det med de bedste mentorer, som alle tror på bankens vision, mission og strategi.

At være omgivet af den slags kollegaer og ledere skaber en kultur på arbejdspladsen som gør, at man får lyst til at blive i banken. Banken er desuden så stor en organisation med mange forskellige muligheder for rotation, at man kan komme ud i forskellige roller og både lære en masse nyt samt arbejde med sine forskellige interesser.

Da min leder ikke længere syntes, at der var mere at komme efter for mig, hvor jeg var (medmindre jeg ville specialisere mig indenfor området), blev vi enige om, at jeg skulle overveje, hvilke afdelinger, der tiltrak min opmærksomhed. Der dukkede en meget attraktiv studenterstilling op i Group Risk Management, som jeg bare ikke kunne sige nej til, og jeg var privilegeret nok til at blive valgt.

Artiklen fortsætter under billedet

shahid-24

Hvordan prioriterer du mellem uddannelse og erhvervserfaring?

Der findes mange måder at prioritere uddannelse og erhvervserfaring, men jeg har valgt at vægte arbejdet en anelse højere end uddannelsen. Dette gjorde jeg alene af den årsag, at jeg følte en større personlig udvikling, som gav mere benefit end, hvis jeg ikke havde gået efter den.

Dette er dog noget, man selv må vurdere sig frem til, da det ikke er sådan alle steder. Det betød dog også, at jeg allerede som student har en stor indsigt i en virksomhed, som jeg godt kunne se mig selv i mange år frem.

Hvad er dine karrieremæssige mål – og hvad motiverer dig til at nå dem?

Mit drive er helt klart at gøre en forskel og at lære konstant. Gøre en forskel på sådan en måde, at det både gør gavn og at jeg efterlader et indtryk. I min verden betyder det, at jeg gerne vil have en stor kontaktflade til mine mange kollegaer, på tværs af ledelseslag, og binde virksomheden sammen mod et fælles mål og en fælles drøm.

Hvordan oplever du, at din uddannelse er relevant for dit job i Danske Bank?

Som ingeniør lærer man at løse simple såvel som komplekse tekniske problemer. Man lærer at arbejde struktureret og analytisk, samt at se sammenhængen i hele systemer. Mange af de ting vi studerer, er noget, som man også kan studere på CBS, RUC eller KU. Men som ingeniør har man en værktøjskasse, som er meget teknisk og analytisk.

Hvis man er åben overfor at bruge sin ingeniørværktøjskasse i utraditionelle ingeniørbrancher, så vil man hurtigt opdage, at det giver rigtigt meget mening og at man kan bruge de samme modeller på tværs af brancher.

For mig handler det i virkeligheden om at se på processerne bag systemerne. Det handler om at kunne kommunikere et fælles mål til forretningsdelen og produktionsdelen og sørge for at nedbryde disse traditionelle siloer.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til ambitiøse studerende?

  1. Mange veje til et mål.
    Det er vigtigt at forstå, at der er mange veje mod et mål. En dårlig karakter, et nej fra nøgleperson og lignende er ikke nødvendigvis showstoppers – langt fra. Hvis ikke man lærer at håndtere skuffelser – både på studiet, i jobbet eller i ens privatliv – så vil man sidde fast for længe og ikke kunne yde til sit potentiale. Vi er alle forskellige, vi lærer på forskellige måder og vi drives af forskellige mekanismer. Der er ikke kun én vej til det, der betyder noget for en!
  2. Giv det videre  
    Når der er noget du kan, så lær det videre. Hvad enten det er på skolebænken eller i erhvervslivet, så giv din viden videre. Du bliver ikke dårligere stillet, du mister ikke noget – tværtimod. Hvil i dig selv, og giv det du kan videre. Man giver og man får, helt automatisk, mens man holder sine øjne på målet.
  3. Planlæg og skab overskud
    Det kan ikke siges nok, planlæg! Din hverdag, dit kvartal og frem! Hav så det in mente, at din første plan ikke er den endegyldige løsning. Du ændrer og tilpasser din plan løbende, men du skal have den nedskrevet, så du kan visualisere dine mål og følge op på dine delmål. Det behøver ikke at være formelt og corporate, men en daglig todo liste og en idé om, hvad du vil, virker som et effektivt pejlemærke.

Til slut, har du et ynglinscitat som inspirerer dig?

“Who Dares Wins” – Man skal risikere noget for at kunne vinde noget større. Det er et motto jeg har fulgt længe og det handler i virkeligheden om at komme ud af sin komfortzone. Hvis man virkelig vil nå langt med hvad som helst, så kan man ikke blot sidde mentalt på autopilot. Man bliver simpelthen nødt til at udfordre sig selv.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn