Det fremtidige arbejdsmarked kommer til at kræve specialiserede generalister, hvis du spørger Sofie Henriksen. Det er nemlig hverken tilstrækkeligt at være enten-eller – og slet ikke i bureaubranchen. Du skal være generalist inden for din egen niche. Og Sofie dyrker dobbeltheden og har skabt en karriereprofil med kant ved altid at kombinere det bedste af begge verdener.

Sofie Henriksen

Alder: 24 år

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/sofiehenriksen/

Bachelor: BA International Virksomhedskommunikation (CBS)

Kandidat: MA IBC Intercultural Marketing (CBS)

Nuværende stilling: Kommunikationskonsulent hos bureauet Oktober KBH og freelance konsulent

Tidligere erfaring: HR & Kommunikation hos Falck,  International Marketing Assistant hos advokatfirmaet Lund Elmer Sandager

Frivilllig: Head og Communications hos studenterorganisationen MarketingLab, Ambassadør hos talentnetværket Nova og Social Media Manager hos Hovedstadens Røde Kors

Største succes: Få etableret min freelance business som kommunikationsrådgiver og konceptudvikler, vundet CEOx1day

Man kan godt vinde case competitions, selvom man ikke er en typisk CBS-profil

Sofies niche og brændende passion er at kombinere et skarpt analytisk blik med sin sans for det visuelle. Her stortrives hun med det bedste af begge verdener, strategi og kreativitet. Og dualitet er gennemgående for hendes karriereprofil. Hun er en indadvendt type, der har lært sig at være udadvendt. Hun kalder sig en atypisk CBS-profil med flair for case competitions. Hun er både studerende, konsulent og iværksætter. Hendes drømmejob handler om at kombinere verdener.

Og det er der brug for på fremtidens arbejdsmarked, for det er ikke længere nok at have en klassisk profil. Du skal have en kant.

”12-tals-pigen bliver mere og mere upopulær, så jeg arbejder kontinuerligt på at forme og udfordre min profil, så det er den, arbejdsgiveren bider mærke i – for snittet er bestemt ikke nok,” siger hun.

Derfor kaster Sofie Henriksen sig også på hovedet ud i nye udfordringer, og hun råder andre studerende til at gøre det samme.

”Det bedste du kan gøre som studerende er at være opsøgende og nysgerrig. Man kan ikke være dygtig til alt, men der er ikke noget i vejen for at søge indsigt i nye områder, hvis man finder det interessant.”

Fortæl om din uddannelse og de valg du har taget gennem din bachelor og kandidat. Hvad har de betydet?

Da jeg valgte min bachelor, anede jeg ikke, hvad jeg ville. Jeg vidste kun, at det skulle være noget med kommunikation. Kunne jeg lave det om i dag, havde jeg helt sikkert valgt anderledes. Min bachelor manglede det strategiske forretningsaspekt, som var hele grunden til, at jeg valgte CBS. Da jeg afsluttede min bachelor i sommeren 2015, følte jeg mig utrolig distanceret fra resten af mine medstuderende og CBS-mentaliteten.

Jeg var derfor også meget bevidst omkring mit valg af kandidat, og den indsats det krævede for at åbne de karrieremuligheder, jeg stræber efter. Den kandidat, jeg valgte, var ikke min direkte overbygning, så jeg måtte trække på mine andre erfaringer for at positionere mig i forhold til alle HA’erne, der havde en langt mere etableret forretningssans i bagagen.

Da jeg blev optaget på min drømmeuddannelse, gik det op for mig, at det ikke var her, jeg skulle forme min karriere og profil. Jeg vil altid blive opfattet som generalist, og det er derfor endnu vigtigere at finde frem til skærelinjen mellem de redskaber, min uddannelse har givet mig, og de unikke kompetencer, der kan differentiere mig i puljen af talenter.

12-tals-pigen bliver mere og mere upopulær, så jeg arbejder kontinuerligt på at forme og udfordre min profil, så det er den, arbejdsgiveren bider mærke i – for snittet er bestemt ikke nok.

Hvilke forventninger havde du før dit valg af uddannelse? Hvilke tre ting ville du gerne have vidst inden du valgte?

Da jeg startede på CBS for snart 5 år siden, anede jeg ingenting om verden på den anden side af skolen. Det tror jeg nu er meget normalt, når man træder direkte fra gymnasiet ind i på universitetet. Men jeg havde heller ikke den naturlige interesse for det professionelle liv, jeg havde sat kurs mod.

Jeg var overbevist om, at jeg havde for meget krudt i røven til at sidde bag en computer resten af mit liv, og jeg indrømmer gerne, at valget af CBS i høj grad var en konsekvens af eksternt pres og en personlig frygt for at skuffe mig selv og mine forældre. Når det så er sagt, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at CBS var det helt rigtige valg.

Jeg mener, at springet mellem gymnasiet og universitetet er alt for stort. Universitets formål er at forberede os på det voksne arbejdsliv, og undervisningen er præget heraf. På gymnasiet bliver vi skolet i outdatede discipliner, der ikke hænger sammen med de udfordringer, vi står overfor i 2017. Hvis du spørger mig, kan det ikke gå hurtigt nok med at få ledelse og iværksætteri på skoleskemaet. Bedre sammenhæng mellem gymnasiet og universiteterne ville også klæde de unge bedre på til at tage de rigtige valg, fordi man vil få en forståelse for de muligheder, de forskellige uddannelser åbner for.

Inden jeg valgte studie, ville jeg for det første gerne have vidst noget mere om de jobmuligheder, min uddannelse åbnede for. Og her mener jeg ikke den oversigt over erhvervede kompetencer, som man finder på universiteternes hjemmeside, men en forståelse for de bagvedliggende opgaver og stillinger, jeg satte kurs mod.

For det andet ville jeg ønske, jeg havde brugt lidt mere tid på at finde ud af, hvad jeg gerne ville med min professionelle karriere. Jeg vil til hver en tid anbefale alle at tage en ekstra pause mellem gymnasiet og universitetet, hvis det er nødvendigt for at finde frem til den helt rigtige uddannelse. Der er ingen værdi i at starte med det samme, hvis det betyder, at man står tilbage efter tre år med tankerne om, at man valgte forkert. Præcis som jeg gjorde.

Og sidst men ikke mindst, en rigtig kliché – netværk, netværk, netværk. Dermed ikke sagt, at man behøver at bruge flere timer på LinkedIn om dagen eller melde sig ind i samtlige studenterorganisationer på første semester, men sørg for at være opsøgende og skab relationer ud over auditoriet. Det betaler sig, når drømmejobbet skal findes.

Hvordan tilegner du dig professionel erfaring? Hvilke professionelle/frivillige stillinger har du haft og hvordan fik du dem?

Det bedste du kan gøre som studerende er at være opsøgende og nysgerrig. Man kan ikke være dygtig til alt, og jeg mener stadig, at man skal holde fokus på sine kernekompetencer. Men der er ikke noget i vejen for at søge indsigt i nye områder, hvis man finder det interessant.

I øjeblikket sidder jeg i et iværksætterfællesskab, hvor vi har den fedeste kultur og et rigtig stærkt bånd. Og vigtigst af alt, er jeg omgivet af ekstremt dygtige mennesker, der alle kan noget forskelligt. Det udnytter jeg dagligt til at tilegne mig ny viden. Hører jeg en samtale eller et begreb, jeg ikke kender til, er jeg den første til at stille de dumme spørgsmål. Der er rigtig meget vi ikke lærer på universiteterne, så det er super vigtigt at være opsøgende som studerende, hvis man vil have et godt forspring, når døren til arbejdsmarkedet åbner. Hold dig opdateret på tendenser og udvikling inden for dit felt og skab relation til dem, der gør det bedst.

Jeg har lavet frivilligt arbejde med det formål at møde nogle interessante og engagerede folk og samtidig gøre en forskel, hvor jeg mente, jeg havde noget særligt at bidrage med. Det arbejde har bestemt også været med til at forme min unikke profil og åbne døre i min professionelle karriere. Især mit freelance-arbejde er et godt eksempel på, hvordan jobopslaget er en døende race. Det er kommet i gang udelukkende på baggrund af netværk og kaffeaftaler. Så når det kommer til at udvikle sin karriere, er det bedste råd jeg kan give, at tænke udover de vante metoder og opsøge ny viden og værdifulde relationer, der kan hjælpe dig med at skabe retning og åbne muligheder.

Hvordan balancerer du mellem uddannelse, studiejob og andre aktiviteter? Hvad er vigtigst?

Det er en konstant vurdering og prioritering, og det ville ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke jeg var utrolig struktureret og lidt af en kontrolfreak. I øjeblikket lyder min to-do-liste på at skrive et speciale, passe et 25-30 timers job, en freelance-forretning, samt de løse projekter som egen hjemmeside og upcoming e-bog.

Mine professionelle ambitioner overskygger helt klart de private i øjeblikket, og det er et bevidst valg , jeg har taget. Jeg har det sidste års tid arbejdet meget med mig selv for at finde frem til, hvor mine unikke kompetencer lå, hvordan jeg udviklede dem og fik dem kommunikeret ud til potentielle arbejdsgivere. Nu hvor jeg har fundet mit professionelle kald og truffet nogle valg, der har styret mig i den rigtige retning, får jeg energi og overskud af at arbejde. Var jeg ikke nået dertil endnu, tror jeg ikke, jeg ville bruge samtlige af mine vågne timer (og dele af de sovende) på karriere.

Men det har selvfølgelig også betydet ofringer. Jeg misser ofte familiearrangementer i weekenden, jeg går sjældent i byen, og der er da også faldet et par venner fra efterhånden. Men jeg har et solidt bagland, der støtter mig i mine valg og beundre mit drive, og det er med til at holde mig oppe. Dermed ikke sagt, at alle skal bruge +70 timer om ugen på at bygge karriere. Jeg forsøger også at minde mig selv om, hvorfor jeg gør, som jeg gør og revurdere mine prioriteringer. Står jeg en dag og kigger mig selv i spejlet og kan ikke længere se meningen med det hele, så stopper jeg med det samme – eller i hvert fald skruer markant ned.

Hvad motiverer dig til at nå dine mål?

Det er flere ting. Jeg er ekstremt fascineret af folk, der formår at forene passion med karriere og kommer helt til tops gennem hårdt arbejde. Jeg vil gerne nå til et punkt, hvor jeg er blandt landets dygtigste til det, jeg kan, og samtidig elske at stå op hver morgen til et hold af medarbejdere, der deler den samme passion. Der skal være mening med det, jeg laver. Og den mening, jeg søger, kræver rigtig hårdt arbejde. Ender jeg med at sidde i en stilling, hvor jeg ikke har mig selv med eller er personligt distanceret fra mine arbejdsopgaver, kan jeg lige så godt lade være.

Samtidig vil jeg gerne se flere kvindelige ledere og iværksættere i min branche. Jeg vil gerne være en rollemodel og inspirere andre unge kvinder til at tage skridtet og tro på deres idé. Vi skal ud over kanten og tro lidt mere på os selv. Og så er der min kære far. Han er nok min største professionelle inspiration. Han har formået at opbygge en utrolig skarp karriere og samtidig bevaret fodfæstet, opfostret en fantastisk datter og holde ved hans venner helt tilbage fra første år på journalisthøjskolen. Han er med til at holde mig nede på jorden og minde mig om, hvad der betyder noget i livet.

Hvordan adskiller du dig fra andre studerende? Hvorfor er du ekstraordinær?

Det er jeg, fordi jeg er utrolig bevidst om, hvad jeg kan og ikke kan. Og fordi jeg har formået at fokusere mine valg og forankre mine evner i de muligheder og relationer, jeg har stødt på gennem min karriere. Jeg har taget et aktivt valg om at bevæge mig væk fra mine generalistprofil ved at skabe synergier mellem de redskaber min uddannelse har givet mig, og de evner og talenter, jeg har tilegnet mig gennem andre kanaler.

Som studerende kan det være rigtig svært at finde ud af, hvilken type virksomhed man gerne vil arbejde for, hvilke type opgaver man syntes er spændende, og hvilken kultur man passer ind i. Når man så har fundet frem til det, ligger næste opgave i at søge de muligheder og tage de valg, der peger ens profil i den retning. Og det er der, hvor jeg tror rigtig mange – især CBS studerende – falder igennem. Fordi de alt for sent finder frem til, hvad de gerne vil med deres karriere og forsøger at holde alle muligheder åbne. Det har dog ofte den konsekvens, at du falder igennem og ikke skiller dig ud blandt bunken af CV’er. Jeg har i det seneste år været utrolig opsøgende efter muligheder ud over studiet.

Jeg har opbygget et utrolig stærkt og værdifuldt netværk, og så har jeg arbejdet rigtig meget med at kommunikere mit personlige brand gennem både min sociale tilstedeværelse på LinkedIn, min egen hjemmeside – der er skabt ud fra tanken om en mellemting mellem et online CV og en konsulentforretning – samt artikler og snart en bog.
Vi har alle en mere eller mindre statisk intelligens, og der tror jeg langt fra, jeg er en af landets klogeste. Men det vi kan gøre er at effektivisere den intelligens, tænke hurtigere og bedre inden for de temaer, hvor vi mener vores passion, fokus og talent ligger. Det er efter min mening her kernen ligger til at skille sig ud i flokken af generiske studerende.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til ambitiøse studerende?

  1. Begynd hellere før end senere med at lave en afstikker fra dine medstuderende og find ud af, hvad det er du kan, der gør dig interessant i arbejdsgiverens øjne. Og så arbejd på, hvordan du stiller skarpt på de kompetencer, og får kommunikeret dem ud.
  2. Opsøg altid ny viden uden om universitetet. Den triste sandhed er, at den virkelig verden i øjeblikket udvikler sig langt hurtigere end den akademiske kan følge med, og det skaber et endnu voksende gap mellem det vi lærer, og det der forventes af os, når vi er færdige. Vi bliver derfor nødt til at tage sagen i egen hånd, finde ud af hvad der kræves af de stillinger, vi gerne vil ende op i, og så selv tillære de kompetencer ved siden af studiet.
  3. Værdifulde relationer kan få dig rigtig rigtig langt. Men husk netværk er en gensidig størrelse. Dine professionelle bekendtskaber skal også gerne få noget ud af at hjælpe dig. Tænk over det, når du etablere kontakten.

Hvem beundrer du mest?

Folk der går efter deres drøm og ikke lader sig slå ud af modgang og nedture. Jeg er selv et meget følsomt menneske og har haft store udfordringer med ikke at tage afvisninger personligt. Ligegyldigt hvor dygtig man er, vil man opleve afslag og støde på folk, der ikke tror på ens evner. Det har derfor været alfa omega for mig at lære og vælge mine følelsesmæssige kampe og tage et afslag som en læringsproces frem for et skridt tilbage.

Dem, der når helt til tops, er dem, der virkelig tror på sig selv og pisser på janteloven, når det er nødvendigt, men samtidig har en vis portion ydmyghed, der betyder, at folk har lyst til at arbejde sammen med dem. I min optik kan man lære det meste, men drive og motivation, kan man ikke lære. Og så beundrer jeg folk, der formår at balancere en succesfuld karriere med familie og privatliv. Jeg tror det handler rigtig meget om at kende sig selv og sine begrænsninger og opveje prioriteringer.

Hvilken information omkring dig ville overraske folk som ikke kender dig?

At jeg er ekstremt genert og ikke altid har det bedste selvværd. Det er nok kun folk, der kender mig rigtig godt, der vil være enig. Jeg fandt i en tidlig alder ud af, at hvis jeg ville nå de karrieremål, jeg har sat for mig selv, nytter det ikke noget at være introvert. Jeg har brugt lang tid på at forme og vende mig til sociale og udadvendte Sofie. I dag er hun en helt naturlig del af mig, og jeg tænker ikke over det i min dagligdag, men jeg er meget bevidst om, at jeg sjældet er 100% mig, når jeg omgås med folk, jeg ikke kender rigtig godt. Det kommer også til syne, så snart jeg er alene. Det kræver utrolig meget energi af mig at være social og netværke, og jeg lader helt sikkert op, når jeg kan være alene med mine egne tanker.

Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg elsker at omgås med interessante folk, især når de kan noget helt andet end mig. Jeg tror bare, jeg er meget bevidst om, at det ikke ligger som et grundlæggende element i min personlighed. Hvis man som mig vælger at bruger så mange timer i døgnet på at bygge karriere, tror jeg det er vigtigt, at finde ud af hvornår og hvordan man lader op. Det er afgørende for at man kan holde til livsstilen på længere sigt.

Hvordan udvikler du dig personligt?

Jeg tester mig selv og kaster mig ud i ting, jeg på den ene eller anden måde finder udfordrende eller måske endda angstprovokerende. Det er den eneste måde, jeg udvikler mig på og bliver dygtigere – både personligt og professionelt. Jeg arbejder rigtig meget på at finde mig selv i hele karriereræset, bevare fodfæstet og være tro mod mig selv og mine værdier. Jeg tror, at mange ambitiøse studerende ender i en eller anden form for identitetskrise, når de jagter karrieren. Vi kan gå 120 retninger og bliver konstant påvirket fra både arbejdsgivere og medstuderende på diverse platforme. Man kan rigtig let lade sig rive med og vælge ud fra prestige, men det er ikke holdbart i længden, hvis man ikke har hjertet med. Jeg har brugt mine studieår på at shoppe rundt mellem studiejobs og teste mig selv af i forskellige miljøer for at finde ud af, hvor jeg hørte til.

Hvor ser du dig selv i fremtiden?

Enten får jeg sat skub i min iværksætterdrøm og står i front for mit eget konsulenthus, der forener strategisk og integreret kommunikation med kreativ konceptudvikling. Eller også er jeg konsulent hos et af landets førende bureauer og er med til at udvikle og forme branchen.

Jeg har for meget krudt i røven til de store, etablerede virksomheder. Det er ikke der jeg synes, det er sjovt. Det er ikke der, jeg skaber mest værdi. Og så kan det godt være jeg ikke kommer op og tjener de helt store lønninger. Men jeg vil kunne have mg selv med på arbejde og synes det er fedt at gå på arbejde. Så er det vigtigt for mig, at jeg gør op med mig selv, hvad der har værdi. Hvis jeg tjener kassen på noget, jeg ikke kan lide, så er er det værdiløst

Avatar

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website