Opvokset i et ufaglært hjem stod det ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at Thomas Kalisz Nielsen som 27-årig ville stå med en cand.merc i International Business Economics, tre års erfaring som dommer i den bedste danske håndboldrække samt en fuldtidsstilling som Business Consultant hos det internationale energihandelsselskab, Neas Energy.

Artiklen fortsætter under grafikken

Thomas Kalisz Nielsen

Alder: 27 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/thomas-kalisz-nielsen Bachelor: HA, Almen Erhvervsøkonomi (Economics and Business Administration) Kandidat: International Business Economics Nuværende stilling: Business Consultant (Neas Energy), Ligadommer (Dansk Håndbold Forbund) Tidligere erfaring: Business Graduate (Neas Energy), Medlem af Mønsterbryderkorpset (Uddannelses- og Forskningsministeriet) Største succes:  At arbejde for verdens sejeste virksomhed At dømme nogle af verdens bedste håndboldspillere hver weekend At have været med til at kunne inspirere andre til at tro på deres drømme – trods hårde odds (via Mønsterbryderkorpset)

Ikke desto mindre er de store drømme blevet en realitet for Thomas, som voksede op i den lille by, Nørager, i Himmerland. En lille by i det såkaldte Udkantsdanmark, hvor rollemodellerne ikke stod i kø, men hvor rammerne og forældrene tillod en selvstændiggørelse, som i dag er en af de absolutte drivkræfter bag det ekstraordinære drive, som Thomas besidder.

”Fra barnsben har jeg vidst, at man må kæmpe, at man ikke kommer sovende til sine resultater, eller hvis man vil noget med sine ting. Herfra kommer min stædighed og indre rebel nok. Det er den indre rebelske drivkraft til at bevise, at det skal være løgn, som har båret mig til, hvor jeg er i dag. At jeg dømmer i håndboldligaen og er ansat i mit drømmejob.”

Dommergerningen åbnede døren til karrieren

Den 1. april 2016 blev Thomas ansat som Business Consultant hos Neas Energy i Aalborg efter at have afsluttet et 18-måneders graduateprogram hos virksomheden. Neas Energy optager årligt to personer til stillingen som graduate, hvoraf der i Thomas’ tilfælde var i alt 370 ansøgninger.

Her er det ifølge Thomas afgørende at kunne bevare overblikket og håndtere flere bolde i luften på samme tid – og samtidig ikke gå i panik, hvis der kommer en bold mere. Og her høster Thomas sine erfaringer fra dommergerningerne.

”Min dommergerning har indiskutabelt været med til, at jeg kunne få jobbet her hos Neas Energy. Da jeg fik jobbet sagde en af mine nuværende chefer eksempelvis, at hvis jeg kunne stå foran 5500 tilskuere og håndtere det pres, som kommer ved at dømme fultidsprofessionelle håndboldspillere og træner samt de penge, der er involveret, og har et splitsekund til at træffe sin afgørelse, så mente han også, at jeg havde, hvad der skulle til for at håndtere dynamikken og kompleksiteten, der ville være ved at arbejde et sted som Neas Energy”.

Med ansvar kommer mere ansvar

Thomas har ikke været bleg for at tage imod ansvar, både på sit studie og arbejde eller i sit dommerjob. Faktisk gik dommerkarrieren lige pludselig så hurtigt, at det var svært for den dengang 20-årige Thomas selv at følge med.

Som etableret dommer i 3. Division stoppede Thomas’ daværende makker for at søge ind til militærpolitiet, hvilket umiddelbart ikke var positivt nyt for dommerkarrieren. Skæbnen ville dog, at der var en ung dommer i 1. Division, som ligeledes manglede en ung makker. Dermed sprang Thomas 2. Division over og direkte i 1. division samtidig med, at han påbegyndte sin bachelor i HA almen erhvervsøkonomi. Efter tre år i den næstbedste håndboldrække rykkede Thomas op i ligaen, som han selv kalder den bedste danske håndboldrække – sideløbende med at han startede på sin kandidat inden for International Business Economics.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas NielsenI dag har han samlet set dømt tre år i ligaen, og for et år siden fik han en ny ung makker for at se, om citronen kan presses yderligere – og drømmen er på sigt at dømme internationalt, fastslår Thomas. Udover at have dømt forskellige internationale ungdomsstævner i fx Tyrkiet og Irland, så er Thomas også bevidst om, hvad erfaringerne som dommer har givet ham som menneske.

”Jeg har ikke kunnet tage noget professionelt eller fagligt med videre, men menneskeligt og personlighedsmæssigt har jeg virkelig fået tilegnet mig nogle egenskaber, som bl.a. indbefatter at præstere under pres. Håndbold er jo situationsbestemt ledelse. Det er jo en gratis lederuddannelse, man får”.

Mønsterbryder med ministeren

Efter færdiggørelsen af sin kandidat foreslog Thomas’ specialevejleder, at han ansøgte Uddannelses- og Forskningsministeriet om at blive medlem i et mønsterbryderkorps, som den daværende Uddannelses- og Forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen, var i gang med at stable på benene.

”Der forelå nogle opgørelser, der viste, at hvis du kom fra et ufaglært hjem og Udkantsdanmark, så ville det alt andet lige være langt sværere at færdiggøre en videregående uddannelse, og så ville hun gerne have nogle eksempler på, at det ikke kunne passe. Jeg tænkte nej. Jeg ville ikke kunne blive en del af det der. Det er jo der, musikken spiller inde på Christiansborg”.

Thomas ansøgte dog alligevel til korpset, og få dage efter blev han optaget blandt ti medlemmer, hvoraf de var tre, som var deciderede mønstrebrydere, og resten var henholdsvis professorer og eksperter på området. Formålet med møsterbryderkorpset var imidlertid at udarbejde et samlet produkt i form af et katalog med nogle råd til, hvordan man kan bryde den sociale arv for at vise, at det ikke skal være ens familiære baggrund, der skal være determinerende for, om det er muligt at færdiggøre en videregående uddannelse eller ej.

”Det var rigtig spændende at være en del af mønsterbryderkorpset. Vi var i Go’ morgen Danmark og fortælle om det, til kongres med Det Radikale Venstre, og der var en mønsterbryderdag i København, hvor jeg holdte en tale om at være mønsterbryder.”

Prioriterer for at optimere

Men hvad er det så, der motiverer Thomas, og endnu vigtigere er med til at opretholde motivationen? For Thomas er det en blanding af at blive tildelt ansvar i en tidlig alder, give sig selv fuldt ud og en stræben efter at dygtiggøre sig selv.

Allerede i en meget ung alder blev Thomas klar over, at han ville satse på dommergerningen – og dermed nedprioritere andre steder. Han blev eksempelvis nødt til at trappe ned med selv at spille håndbold.

”Det var ikke noget med at spille kamp selv en lørdag, hvis jeg skulle dømme en søndag. Simpelthen i respekt for at jeg nu begyndte at komme op i nogle rækker, hvor der var flere ting på spil.”

I sine yngre dage som håndbolddommer, hvor Thomas dømte i de lavere rækker, og der var nogle at optage kampene, så var han ikke sen til at spørge efter videoen, så han kunne studere sig selv. Det handler om at optimere, hvor man kan, slår Thomas fast.

Tenderende til det perfektionistiske

En stræben, der til tider er tenderende til det perfektionistiske og har været en hæmsko for Thomas i og med, at han sommetider ser glasset som halvt tomt i stedet for halvt fyldt. Derudover har han måttet erfare, at hans drive sommetider betyder, at han er nødt til at sætte farten lidt ned og lade være med at tænke for meget over tingene. Omvendt har det medvirket til, at han altid giver sig fuldt ud i alt, hvad han begiver sig ud i – for ellers vil det gå ud over moralen.

”Føler jeg, at jeg kunne have gjort det lidt bedre, og jeg ved, at det er på grund af manglende engagement til opgaven, så vil jeg have det dårligt med mig selv. Er det blot fordi mit talent ikke rækker længere, så fair nok – så har jeg i det mindste lært noget af processen.”

Thomas’ tre gode råd til ambitiøse studerende

1. Du må aldrig miste modet. En af mine chefer fortalte mig under graduateprogrammet, at han havde den opfattelse, at hvis jeg fik en opgave og løb panden mod muren, så i stedet for at sætte mig ned og begynde at græde, tog jeg bare to skridt tilbage og bankede endnu hårdere mod muren, og så skulle den nok vælte på et tidspunkt. Det samme skal du gøre.

2. Vær dig selv i alt, hvad du laver. Du kommer længst ved at optræde som dig selv og tro på dig selv. Dermed ikke sagt, at du ikke skal lytte til andre. Du kan sagtens være åben overfor andre inputs. Det kan hjælpe dig til at optimere.

3. Hvis du ikke har et drive, så find det! For at opnå, hvad du drømmer om, så kræver det, at du selv har et drive og et engagement, som motiverer dig til at lykkedes. Alle besidder det. Det handler bare om at finde, hvad der driver dig.

Eddi Bisgaard

Eddi læser kommunikation på AAU og er lige nu i praktik hos reklamebureauet, Clienti. Han elsker at fordybe sig og skriver bl.a. om sociale medier og markedsføring. Kontakt: eb@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn