Skal man gå efter en af de tunge drenge i klassen og forsøge at få foden op på første karrieretrin hos Mærsk eller Novo Nordisk, når du skal ud at søge job? Eller giver det et større fagligt boost at søge hos et lille, ambitiøst startup i en kælder på Gammel Kongevej? Vi guider dig gennem fordele og ulemper ved henholdsvis de store etablerede virksomheder og de små.

Fordelene ved at søge job i den lille virksomhed

Stort ansvar

Hvis du skal søge job i en lille virksomhed, vil du se, at der typisk er færre medarbejdere i de forskellige afdelinger. Det betyder også, at din stemme vægter højere, når du er en del af et lille team. Der er færre medarbejdere til at tage beslutningerne og færre til at føre dem ud i livet. Det betyder som regel, at du kommer tættere på processerne og får større indflydelse på, hvad der skal ske. Typisk vil ledelsesstrukturen være mere flad desto mindre virksomheden er, og det giver dig større mulighed for at blive en del af beslutningsprocessen.

Motiverende arbejdsmiljø

Der er knald på i det små virksomheder. Dels fordi der er færre til at arbejde for sagen, og dels fordi mange af de helt små virksomheder stadig befinder sig i en opstartsfase. Der er høje ambitioner og mange mål og delmål at indhente på vejen. Som en del af for eksempel et start-up spiller hver eneste medarbejder en afgørende rolle for virksomhedens succes. Det er et motiverende arbejdsmiljø, når man kan se udviklingen.

Tæt forhold til dine kollegaer

Det betyder også, at de små virksomheder er gode til at fejre sejrene undervejs. Fordi hver eneste medarbejder i en lille virksomhed har en central rolle for virksomhedens udvikling, er man mere gensidigt afhængige af hinanden. Nole gange handler det måske slet ikke om størrelsen på overskuddet, men på hvorvidt der bliver et overskud. Den slags kampe giver grundlag for et stærkt sammenhold. Samtidig er medarbejderstaben så lille, at alle kender alle – og ikke kun alle dem fra sin egen afdeling. Det betyder, at der er mere tværgående samarbejde og ofte mere snak på tværs af afdelingerne, fordi man ofte sidder både fysisk og fagligt tættere sammen.

Varierede opgaver og stejl læringskurve

Som en del af en lille virksomhed vil du oftest blive kastet ud i meget forskelligartede opgaver. Kommunikationsafdelingen er for eksempel ofte en lille enmandshær, typisk akkompagneret af en praktikant. De betyder, at man både får lov at lave intern og ekstern kommunikation, informerende og overbevisende kommunikation, nyhedsbreve og kundeservice, sociale medier og video – I forstår konceptet. Der er måske ikke tilknyttet en grafisk designer, men man kan jo meget i Photoshop, ikke sandt?

Kortere fra tanke til handling

Af samme årsag er der ikke ret mange beslutningsdygtige led, når du som medarbejder får en ny idé. If you can dream it – you can do it. Og det får du med al sandsynlighed lov til. Små virksomheder er fleksible og nysgerrige, og jo flere evner du har og tør kaste i puljen, desto gladere bliver de.

Ulempen

Selvom billedredigering i Photoshop og opsøgende salg på messe i Bella Centret var sjovt og udfordrende, så var det måske ikke lige grunden til, at du søgte jobbet til at begynde med. Samtidig kan de mange opgaver uden for dit kompetenceområde gøre dit job ekstra udmattende, fordi du hele tiden er på gyngende grund.

Fordelene ved at søge job i en stor virksomhed

Solidt erfaringsgrundlag

De store virksomheder har mange års erfaring fra branchen, som du kan trække på. De ved efterhånden, hvad der virker, og hvad der ikke virker, hvordan budgetterne ser ud, og hvornår de vælter. Det giver dig nogle gode støttepiller, når du kommer ind på arbejdsmarkedet som nyuddannet.

Større budgetter

Større virksomheder opererer med større budgetter. Og det er altså ret sjovt at få lov at male med de brede pensler. For nu at blive i kommunikationsafdelingen, så er det da sjovere at se sin nøje udtænkte marketing-kampagne i billboard størrelse på Rådhuspladsen end at kæmpe for like nummer 20 på den relativt ukendte facebookside.

Tryghed

Små virksomheder er måske nok mere agile. Men de er også så agile, at de fra den ene dag til den anden, hvis du er rigtig uheldig, har nedlagt din enmandsafdeling eller fundet en ambitiøs praktikant eller en velopdragen robot, der kan gøre dit arbejde. Store, tunge virksomheder er også nødsaget til at have en HR-afdeling, der sikrer dig ordentlige vilkår i din kontrakt, og de har et omdømme, der byder dem at betale dig en god løn.

Fryns

Vi kan ikke komme uden om det. Store virksomheder på prominente adresser har som regel adgang til mere fryns: stor kantine med varm mad, dyre julegaver og måske et fitnesscenter i kælderen. Og nej, du skal selvfølgelig ikke vælge dit næste job på størrelsen af din julegave eller muligheden for eget kontor. Men det er da værd at nævne, ikke?

Større bevægelsesfrihed

Er den store virksomhed oven i købet en international virksomhed? Så er der måske oven i købet ekstra stor bevægelsesfrihed. En stor virksomhed har ofte afdelinger flere steder i landet – og måske i resten af verden. Det betyder, at du kan være heldig at flytte arbejdet med, hvis du møder din udkårne i den anden ende af landet eller drømmer om at blive udstationeret ude i verden.

Ulempen

Velkommen til bureaukrati-helvedet. Store virksomheder bliver let præget af en ”sådan har vi altid gjort”-indstilling, der gør det relativt ufedt at komme ind som nyuddannet med alle de nyeste teorier og tendenser frisk i erindringen. Sikkerhedshensyn, indgroede processer og mange, mange led i beslutningsprocessen kan gøre virksomhederne ret tungt at danse med og arbejdet ganske ensformigt, fordi der faktisk er råd til at hyre medarbejdere til det, de er bedst til – og ikke alt det andet.

Avatar

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website