Vejen til dit første job som nyuddannet er ikke nem. Selvom man sender mange ansøgninger af sted den ene uge efter den anden, er der ingen garanti for, at man bliver hyret. Det danske arbejdsmarked er et med mange om buddet, hvilket gør det let at være arbejdsgiver, men knap så let for dig som nyuddannet.

Nepotisme er et grimt ord, men det er et faktum, at langt de fleste jobs i Danmark formidles gennem én, der kender én. Det er derfor vigtigt, at man bruger sine kontakter til at skabe de muligheder, man gerne vil have. ”Networking” kan også blive betragtet som et beskidt ord i visse sammenhænge, men i et jobmarked hvor konkurrenceniveauet er tårnhøjt, er networking blevet til en nødvendighed. I denne artikel viser jeg, hvordan du kan brug dit netværk, ikke kun til at finde det job du ønsker dig, men også til at skabe muligheder, så du har mere at vælge imellem.

Klassisk Networking i vor tid

LinkedIn er et godt sted at starte. Find folk du kender, eller som du har arbejdet med tidligere, og tilføj dem til dit netværk. Det er vigtigt, at du har et passende billede, ligesom det du bruger til dit CV, og at den information du lægger på din profil selvfølgelig er aktuel. Information er guld værd i det moderne samfund, og jo mere du ved om din kommende arbejdsgiver, des bedre. Slå firmaer op og se hvem der arbejder for dem, og hvad de laver for at finde ud af, om det virkelig er noget for dig. Det skader ikke at have disse oplysninger i bagtankerne, når du sidder til et jobinterview, da du med fordel kan brug dem som indgangsvinkler til specifikke emner. Sidst, men ikke mindst: Når du har kontakter, så brug dem! Skriv til folk, ”endorse” (anerkend) dine kontakters evner (hvis de er valide) og uddel ros.

Uformel Networking

Det er vigtigt, at du er aktiv igennem dit jobforløb. Lav frivilligt arbejde, deltag i kurser, møder arrangementer og messer, hvor du har mulighed for at møde folk i afslappede rammer. Frivilligt socialt arbejde giver både livsglæde for dig og andre og er et godt sted at møde nye mennesker, der ikke tænker på samme måde som dig. Man behøver ikke engang at se det som networking, men nærmere som noget du gøre, fordi du har lyst til det. Af alle tre networkingsformer anbefalet i denne artikel synes jeg helt klart, at det er denne, der virker bedst, netop fordi man ikke nødvendigvis behøver at se det som networking.

Pro Networking

Til dem, der ønsker at fyre op for networkingfaktor, findes der masser af apps til din smartphone, der kan bruges til pro networking. LinkedIn-appen er et must-have og nu du er i gang, kan du lige så godt downloade LinkedIn job Search, hvor du nemt og hurtigt kan søge jobs ”on the go.” Til dig, der er på udkig efter nye professionelle forbindelser, men gerne vil undgå det akavede øjeblik, hvor du skal starte en samtale helt ud af det blå, findes der Shapr – en slags Tinder bare i en mere professionel sammenhæng. App-markedet er fyldt med god løsninger, så det er bare om at gå på opdagelse og se hvad, der passer bedst til dine behov.

Avatar

Allan Kortbæk

Allan skriver for organisationer som The Local Europe, Dansk Arkitektur Center og TEDxKEA (TED talks). Han er også medstifter af Jengo - en NGO, der arbejder med at skabe socialforandring i Tanzania. Derudover har Allan en kandidatgrad i Kommunikation og Performance Design fra RUC. Kontakt: ak@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn