Tænk over det: Det er ikke ligefrem passende at spørge personer i dit netværk om de kan skaffe dig et job eller holde dig i hånden gennem større karriereskift. Måske lige udover dine nære venner og dine familiemedlemmer, er du nok ikke så tæt med dine kontakter, at de bider på den krog.

Men så er der masser af andre ting du kan gøre, som kan være ligeså vigtige og givende, og som du sagtens kan bruge dit netværk til uden at spørge direkte efter et job. Med tanke på graden af jeres relation (der er forskel på, hvad du kan bruge en kollega og en person du kun kender gennem LinkedIn til!), skal du ikke være bange for at række ud til dine kontakter med følgende anmodninger:

1. ”Vil du introducere mig til (Person som din forbindelse kender)?”

Hvis der er nogen i dit netværk, der kender en person, som du gerne vil i kontakt med, er det en del nemmere at bryde isen samtidig med, at din kontakt ”står inde” for dig.

2. ”Er der nogen i dit netværk, som du mener, jeg skal tale med i forhold til x?”

Har du specifikke problemer eller udfordringer, kan du bruge dit netværk til at komme i kontakt med relevante personer, der kan hjælpe dig. Det kan både være betalt eller pro-bono. Du kan også i forbindelse med karriereskift og jobsøgning bruge dine kontakter til at anbefale dig relevante mennesker, der måske kan hjælpe dig i den rigtige retning, f.eks. med hensyn til job-leads.

3. ”Ved du noget om virksomhed x?”

Ligegyldigt om du leder efter et nyt job eller udforsker nye muligheder, er det altid en god ide at undersøge, hvad dine kontakter ved om forskellige virksomheder og industrier. Det kan f.eks. være om specifikke industrier eller virksomheder er i vækst og derfor søger medarbejdere, eller hvilke kompetencer og erfaringer, der er i høj kurs blandt ledelsen eller de ansvarlige for rekrutering.

4. ”Vil du tage et kig på mit CV og min ansøgning?”

Er du specifik nok i din ansøgning og har du tøjet højde for deres krav? Er din indledning unik nok til, at arbejdsgiver vil huske dig? Hvordan ser dit CV ud i forhold til andre i industrien eller andre ansøgere? Spørg relevante kontakter, om de vil gennemgå din ansøgning og dit CV. Tit og ofte kan et friskt sæt øjne spotte fejl og sammenhænge, man som forfatter har stirret sig blind på. Desuden kan du trække på de af dine forbindelser, der har specifik viden om det job du søger.

5. ”Kan du hjælpe mig med bedre at forstå fordele og ulemper?”

Står du imellem to jobtilbud? Personer i dit netværk kan hjælpe dig med bedre at forstå fordelene og ulemperne ved forskellige valgmuligheder, og tilføje nye perspektiver, som du måske ikke selv havde tænkt over.

6. ”Kan du fortælle mig om din karrierevej?”

Er du på vej ind i en skræmmende situation der gør dig usikker, er det altid godt at høre historierne fra andre, der har navigeret sikkert igennem lignende situationer. Det kan også være, at dine kontakter kan inspirere dig, gennem de valg de har taget i deres karriere.

7. ”Er der noget du ville ønske, du havde gjort anderledes gennem din karriere?”

De fleste opdager noget nyt om sig selv, når de bliver tvunget til at reflektere over deres fortid. Med dette spørgsmål er du sikker på, at du får noget inspirerende information, om den du spørger. Spørgsmålet kan ikke kun hjælpe dig til at undgå diverse faldgrupper, men det kan også give dig en masse ny info du ikke havde tænkt over før.

8. ”Hvordan kan jeg hjælpe dig?”

Det sidste og vigtigste råd. Dit professionelle netværk af kontakter kan være en fantastisk karrierefremmer for dig, men husk, networking er aldrig, og burde aldrig være, en envejsting. Husk derfor, at når du spørger om noget – og selv når du ikke spørger – så søg altid efter en måde, hvorpå du kan hjælpe dine kontakter den anden vej. Hvis du regelmæssigt giver til andre, kan du være sikker på, at de med glæde vil hjælpe dig, når du har brug for det.

Avatar

Bjarke Bierring Kristoffersen

Bjarke er Talentguidens ansvarlige for indhold og marketing. Han læser til dagligt sin kandidat på CBS, og har en stor interesse for iværksætteri, strategi og kommunikation. Kontakt: bk@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn